Antena Meniu Search
x

Video Rusia mută bombardiere nucleare aproape de graniţa cu Finlanda şi Norvegia. NATO spune că nu există un risc iminent de atac

Rusia a fost declarată oficial regim terorist de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Rezoluția adoptată mai cere statelor să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și numește prezența Moscovei în Consiliul de Securitate al ONU ilegală. În replică, Vladimir Putin spune că nu regretă că a invadat ţara vecină şi avertizează că un conflict cu NATO ar duce la o catastrofă globală.

de Redactia Observator

la 14.10.2022, 20:37

Vezi și

99 de voturi pentru şi o singură abţinere, acestea sunt rezultatele votului prin care Rusia a fost declarată stat terorist în timpul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Această decizie reprezintă încă o victorie importantă pentru Ucraina, care înregistrează nenumărate succese şi pe front. În ultima lună, forţele armate ucrainene au reuşit să elibereze 600 de localităţi, dintre care 75 doar în Herson. "Din cauza acestor evenimente, liderii administraţiei din Herson au decis să îi ajute pe oameni pentru a pleca din Herson spre alte regiuni ale Federaţiei Ruse. Noi, rezidenţii din Herson, ştim că Rusia nu ne va abandona", a declarat Vladimir Saldo, guvernator Herson. Ucrainenii însă nu se pot bucura pe deplin de aceste victorii, atâta timp cât zeci de prizonieri se află închişi în condiţii inumane.

Vladimir Putin a căutat să consolideze relaţiile cu Turcia

"Olenivka este un lagăr de concentrare în care sunt ținuți prizonierii noștri. Accesul la ei este obligatoriu, așa cum a fost stipulat. Crucea Roşie poate să ajungă la ei, dar trebuie să încerce să facă asta", a declarat Volodimir Zelenski. O altă problemă cu care se poate confrunta Ucraina este retragerea echipamentelor STARLINK, care s-au dovedit decisive în războiul cu Rusia. SPACEX, compania lui Elon Musk a declarat că nu mai are suficiente fonduri pentru a păstra sateliţii deasupra Ucrainei, deşi Polonia şi SUA acoperă deja o parte dintre cheltuieli. Această decizie apare la doar câteva zile după o dispută pe Twitter între miliardar şi diplomaţii ucraineni, revoltaţi că omul de afaceri american susţinea nevoia unui acord rapid de pace, pentru a nu se ajunge la atacuri nucleare.

Motive de îngrijorare apar şi în Occident, după ce Vlamir Putin a mărit numărul bombardierelor nucleare aproape de graniţa cu Finlanda şi Norvegia. Cu toate acestea, secretarul general NATO spune că nu există un risc iminent de atac cu rachete tactice. "NATO şi aliaţii săi au servicii de informaţii foarte bune care monitorizează forţele nucleare ruseşti de zeci de ani şi le vor monitoriza în continuare. Exerciţiile nucleare ruseşti sunt exerciţii anuale, în care ei îşi testează armele nucleare", a declarat Jens Stoltenberg, secretar general NATO.

În tot acest timp, Vladimir Putin a căutat să consolideze relaţiile cu Turcia. "Luăm în considerare posibilitatea de a construi un alt sistem de gazoducte în Turcia pentru vânzări către terți, în primul rând, către ţările europene, dacă şi ele sunt interesate de asta. Acest sistem de gazoducte pe care l-am putea crea împreună ar fi nu doar pentru aprovizionare, ci și pentru determinarea prețului, pentru că aceasta este o problemă foarte importantă, problema prețurilor", a declarat Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a făcut declaraţii şi legate de războiul din Ucraina. A susţinut că nu are niciun regret că a invadat Ucraina dar şi că ar fi pregătit de negocieri pentru a încheia ostilităţile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia mută bombardiere nucleare aproape de graniţa cu Finlanda şi Norvegia. NATO spune că nu există un risc iminent de atac