Antena Meniu Search
x

Video Proiectil cu uraniu sărăcit sau greşeală de proiectare? T-90M, "Distrugătorul lui Putin", transformat într-o grămadă de scrum şi cenusă, în Ucraina

Război în Ucraina. Un tanc T-90M, considerat a fi cel mai modern tanc din dotarea Armatei Ruse, ar fi fost distrus integral de ucraineni cu un proiectil "special". Pe reţelele de socializare au apărut mai multe imagini care prezintă atacul asupra tancului supranumit "Spărgătorul lui Putin".

de Redactia Observator

la 09.10.2023, 15:28

Vezi și

Potrivit unor surse, tancul ar fi fost distrus cu un proiectil cu uraniu sărăcit. Dacă aşa au stat cu adevărat lucrurile, atunci aceasta ar fi prima dovadă clară că Armata Ucraineană foloseşte acest gen de muniţie pe câmpul de luptă. Alte surse susţin că ucrainenii au folosit un proiectil normal, doar că acesta a nimerit fix în magazia de muniţie aflată direct sub turelă. Marele defect de proiectare al T-90M este exact acesta: poziţionarea neinspirată a magaziei de muniţie.

Proiectilele antitanc cu uraniu sărăcit au fost folosite pentru prima dată de Armata Americană în Războiul din Golf. La acel moment, un asemenea proiectil putea trece printr-un blindaj de 570 de milimetri de oţel, de la o distanţă de aproximativ 2 kilometri. În momentul de faţă, specificaţiile pentru muniţia cu uraniu sărăcit sunt strict secrete şi nu sunt cunoscute capabilităţile unor astfel de proiectile.

Mai mulţi experţi militari care au vizionat imaginile au susţinut că tancul rusesc a fost distrus cu un proiectil cu uraniu sărăcit pentru că un proiectil normal nu ar fi putut provoca o asemenea explozie. "În cazul unei rachete antitanc avem o detonare inițială mai mică, urmată de o explozie secundară. În cazul de față, avem o explozie instantanee, ceea ce sugerează că a fost vorba despre un proiectil cinetic cu viteză foarte mare", a declarat Nicholas Drummond, expert militar britanic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Proiectil cu uraniu sărăcit sau greşeală de proiectare? T-90M, "Distrugătorul lui Putin", transformat într-o grămadă de scrum şi cenusă, în Ucraina