Antena Meniu Search
x

Americanii cred că ucrainenii pot recuceri Crimeea după eşecurile pe bandă rulantă ale ruşilor pe front

Mai mulţi experţi americani consideră că Ucraina ar putea să recâştige peninsula Crimeea, în contextul în care trupele ruseşti pierd din ce în ce mai mult teren: "Este o posibilitate foarte reală şi nu poate fi ignorată", a declarat un înalt oficial american pentru The Telegraph.

de Marina Dinu

la 06.10.2022, 16:57

Ucraina ar putea recuceri Crimeea, după eşecurile repetate ale forţelor ruseşti
Ucraina ar putea recuceri Crimeea, după eşecurile repetate ale forţelor ruseşti - Profimedia Images

Ucraina ar putea lua înapoi Crimeea dacă va continua să îşi recucerească teritoriile ocupate iniţial de armata rusă, relatează The Telegraph. Potrivit unor înalţi oficiali americani, posibilitatea este cu atât mai reală cu cât Vladimir Putin, a recunoscut pentru prima dată eșecurile de pe câmpul de luptă.

Prăbușirile armatei ruse înseamnă că „recucerirea Crimeei de către Ucraina este acum o posibilitate reală și nu mai poate fi ignorată”, spune oficialul american, citat de publicaţia britanică. 

Preluarea teritoriului anexat de Vladimir Putin în 2014 ar putea muta războiul dincolo de teritoriile invadate de preşedintele rus în februarie. „Este clar că Rusia nu mai are capacitatea sau voința de a apăra poziții cheie și, dacă ucrainenii reușesc să cucerească Hersonul, atunci există o posibilitate foarte reală ca în cele din urmă să poată recuceri Crimeea", a adăugat oficialul american.

Adjunctul secretarului american al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia: "Crimeea este Ucraina"

Pe acelaşi subiect

Laura Cooper, secretar adjunct al Apărării în SUA, a declarat pentru The Telegraph că peninsula este acum la îndemâna Ucrainei. „Și, ca să fie clar, Crimeea este Ucraina”, a adăugat ea. În plus, Cooper spune că armele americane ar putea fi folosite pentru a lovi Crimeea - o mișcare pe care Kremlinul a descris-o drept „extrem de periculoasă” și „dovadă a implicării directe a SUA în conflict”.

Miercuri, într-o rară declaraţie prin care Vladimir Putin a admis dificultăţile de pe front, preşedintele rus s-a arătat totuşi optimist: "Lucrăm pe ipoteza că situația din noile teritorii se va stabiliza.”

Vladimir Putin a finalizat miercuri procesul ilegal de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși şi a luat măsuri ca centrala nucleară de la Zaporojie să treacă sub controlul deplin al Rusiei.  Zelenski a declarat şi el prin decret "nule" toate decretele președintelui rus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Americanii cred că ucrainenii pot recuceri Crimeea după eşecurile pe bandă rulantă ale ruşilor pe front