Antena Meniu Search
x

Rusia nu mai controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni anexate ilegal

Federația Rusă nu mai controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni anexate ilegal, săptămâna trecută, în Ucraina, scrie The Guardian. Armata ucraineană a avansat zeci de kilometri în Herson, în sudul țării.

de Redactia Observator

la 04.10.2022, 12:37

Rusia nu mai controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni anexate ilegal
Rusia nu mai controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni anexate ilegal - Facebook

Luni, armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au intrat în regiunea Herson. Soldații ruși au recunoscut că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să înconjoare satele Zoltaya Balka și Alexsandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov, a declarat că trupele ruse au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită în prealabil”. 

Comentariile oficialului rus sunt o recunoaștere a faptului că contraofensiva din sud a Ucrainei avansează în ritm rapid, la două luni după ce a debutat. Brigăzile ucrainene par să fi realizat cel mai mare progres în regiune de la începutul războiului. Pe de altă parte, Kievul nu a confirmat oficial aceste avantaje. Surse ruse au recunoscut că ofensiva tancurilor ucrainene s-a deplasat de-a lungul malului de vest al râului, recucerind o serie de sate de-a lungul drumului și amenințănd liniile de aprovizionare pentru mii de trupe rusești.

Comandat rus, concediat

Pe acelaşi subiect

Bloggerii militari ruși au sugerat că avansul Ucrainei a fost “spectaculos”. Ei au susținut că trupele Kievului au avansat aproximativ 30 de kilometri. 

Anton Gheraşcenko, un fost consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a postat pe Twitter o fotografie cu soldați ucraineni arborând drapelul național în satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km dincolo de poziția lor anterioară. Următoarea țintă a fost orașul Beryslav, de pe malul Niprului.

În urma recentelor înfrângeri suferite de ruși, șeful districtului militar de vest a fost demis. Generalul-colonel Alexander Zhuravlyov a fost concediat. Măsura vine după criticile din weekend ale președintelui Ceceniei, Ramzan Kadîrov, la adresa lui Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al lui Putin, cu privire la pierderea orașului Lîman.

Vineri, Vladimir Putin a anunțat, într-o ceremonie în care s-a înconjurat de toate elitele rusești, anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene și a amenințat că va apăra noile teriorii prin toate mijloacele posibile. 

Dar mărețele planuri ale Kremlinului s-au năruit rapid în urma înfrângerilor fulgerătoare suferite pe câmpul de luptă. În weekend, trupele ucrainene au recucerit orașul Lîman din regiunea Donețk – teoretic parte din Rusia.

Mărețele planuri ale Rusiei se clatină

Observatorii de la Kiev au fost prudenți luni cu privire la anunțarea amplorii câștigurilor din sud. Pe de altă parte, adjunctul șef al administraţiei ruse din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a recunoscut că armata ucraineană avansează. Dar el a adăugat că „totul este sub control”.

Rusia a ocupat doar 30% din regiunea Zaporojie, inclusiv zona în care se află centrala nucleară. În nord-estul țării, Ucraina este foarte aproape de a elibera toate așezările din Harkov, după o contraofesnivă lansată în august. Federația rusă încă controlează 15% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea. Însă, începând cu luna septembrie, ucrainenii au reușit să elibereze regiuni în urma contra-ofensivelor din nord est și din sud. Rămâne de văzut dacă mobilizarea parțială cerută de liderul rus va schimba balanța. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia nu mai controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni anexate ilegal