Antena Meniu Search
x

Încă 14 români și 4 bulgari au fost salvați din haosul de pe aeroportul din Kabul, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii, astfel că au fost evacuaţi cei 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport şi 4 cetăţeni bulgari.

De Redactia Observator la 20.08.2021, 22:29
Încă 14 români și 4 bulgari au fost salvați din haosul de pe aeroportul din Kabul, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române
Încă 14 români și 4 bulgari au fost salvați din haosul de pe aeroportul din Kabul, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române - MAE

"Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că un al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii. Acest zbor a reuşit evacuarea a încă 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport în cursul dimineţii şi a unui număr de 4 cetăţeni bulgari", a transmis, vineri seara, MAE.

 

Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

 

Pe acelaşi subiect

Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad şi l-a preluat şi pe cetăţeanul român evacuat în cursul dimineţii de 20 august pentru a fi transportat spre ţară. Primul cetăţean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.

Un cetățean român a anunțat că nu poate ajunge la aeroportul din Kabul

 

Conform sursei citate, cel de-al 15-lea cetăţean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituţională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situaţiei de securitate. Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condiţiile de securitate vor permite accesul cetăţeanului român în aeroport.

 

"După cum a informat anterior, Celula de criză interinstituţională a validat şi contactat un număr de foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condiţiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internaţional din Kabul, din păcate aceşti cetăţeni afgani nu au reuşit să ajungă în incinta aeroportului. Şi în cazul acestora, Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare. În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan", a precizat MAE.

 

Anterior, MAE anunţa că un grup de 14 cetăţeni români a ajuns în incinta aeroportului din Kabul şi urma să fie evacuat, după ce noaptea trecută a fost preluat un alt român şi dus la Islamabad. La acel moment, grupul nu a putut ajunge la aeroport, din cauza situaţiei securitate din capitala afgană.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Încă 14 români și 4 bulgari au fost salvați din haosul de pe aeroportul din Kabul, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române