Antena Meniu Search
x

Israelul acceptă "pauze zilnice" de patru ore, fără atacuri, în nordul Fâşiei Gaza. Îi va anunţa pe palestinieni cu trei ore înainte

Război Israel - Hamas. Israelul a fost de acord să facă zilnic "pauze" de patru ore în operaţiunile sale militare în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, precizând că aceste pauze "vor începe joi)". Armata israliană va anunța momentul pauzelor cu trei ore înainte. Decizia a fost catalogată "un pas mic în direcţia bună", reuşit în urma negocierilor cu americanii.

de Redactia Observator

la 09.11.2023, 19:16

Israelul acceptă ”pauze zilnice” de la lupte de patru ore în nordul Fâşiei Gaza. Le va cu trei ore înainte
Israelul acceptă ”pauze zilnice” de la lupte de patru ore în nordul Fâşiei Gaza. Le va cu trei ore înainte - Profimedia

Pauzele au rolul de a permite intrarea de ajutor umanitar şi de a le oferi timp civililor să plece din calea luptelor şi a atacurilor aeriene. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că Israelul va anunța momentul pauzelor cu trei ore înainte şi că acordul este "un pas mic în direcția cea bună."

"Ni s-a transmis de către israelieni că nu vor avea loc operațiuni militare în aceste zone pe durata pauzei și că acest proces începe astăzi", a spus John Kirby. Decizia Israelului de a permite pauze de patru ore a venit la insistenţele administrației de la Casa Albă pentru ca "asistența umanitară să poată intra iar oamenii să poată ieși în siguranță."

Israelul va face zilnic "pauze" de patru ore în operaţiunile sale militare în nordul Gaza

El a adăugat că aceste pauze vor oferi "scurte ferestre de oportunitate" pentru evacuarea în siguranță a ostaticilor luaţi de Hamas. Decizia a fost negociată inclusiv de președintele Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu.  "Noi i-am îndemnat pe israelieni să minimizeze victimele civile şi să facă tot ceea ce pot pentru a reduce aceste bilanţuri" umane, a declarat reprezentantul Casei Albe. Aceste pauze urmează să asigure un "respiro timp de câteva ore" pentru ca civilii să se îndepărteze din calea pericolului. 

Pe acelaşi subiect

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a anunţat joi că numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza a ajuns la 10.818 de la începutul războiului în urmă cu peste o lună, în timp ce peste 27.000 de persoane au fost rănite.

În timp ce atacă ținte din nord, Israelul a avertizat civilii să se mute în sudul Fâşiei Gazei, o sarcină care s-a dovedit dificilă, dacă nu imposibilă, pentru mulți palestinieni. Civilii nu au reușit să părăsească Gaza în număr mare de când a început războiul. Grupuri de cetățeni străini și unii palestinieni răniți au reuşit să iasă din enclavă abia după 1 noiembrie. 

SUA vor ca pauzele zilnice să continue atâta timp cât este nevoie de asistență umanitară în Gaza. Joe Biden a oferit joi presei câteva detalii despre discuțiile sale cu israelienii, spunând reporterilor că pledează pentru o pauză umanitară mai lungă de trei zile.

Întrebat dacă i-a cerut lui Netanyahu o pauză de trei zile în operațiunile militare, el a spus că: "Am cerut o pauză mai lungă de 3 zile. Da". Întrebat dacă este frustrat în legătură cu Netanyahu și dacă premierul israelian a ascultat de lucrurile transmise de Casa Albă, Biden a minimizat îngrijorările, dar a spus că "a durat puțin mai mult decât am sperat."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Israelul acceptă "pauze zilnice" de patru ore, fără atacuri, în nordul Fâşiei Gaza. Îi va anunţa pe palestinieni cu trei ore înainte