Antena Meniu Search
x
LIVE

"Lecţie de umilinţă pentru UE". Cum a reacţionat extrema dreaptă din Europa la victoria Giorgiei Meloni în Italia

Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, Italia are un guvern al dreptei radicale, condus în premieră absolută de o femeie: Giorgia Meloni. Partidul ei, "Fraţii Italiei", a obţinut un sfert din voturi după ce, la alegerile din 2018, a reuşit să aibă doar patru procente. Participarea la vot a fost un record negativ. Doar 64% dintre italieni au venit la urne, cea mai scăzută prezenţă înregistrată după Al Doilea Război Mondial. 

De Redactia Observator la 26.09.2022, 16:04
"Lecţie de umilinţă pentru UE". Cum a reacţionat extrama dreaptă din Europa la victoria Giorgiei Meloni în Italia
"Lecţie de umilinţă pentru UE". Cum a reacţionat extrama dreaptă din Europa la victoria Giorgiei Meloni în Italia - Profimedia

Politicieni de dreapta din partidele Alternativa pentru Germania (AfD, Germania), Adunarea Naţională (RN, Franţa) şi Lege şi Justiţie (PiS, Polonia) au felicitat-o pe Giorgia Meloni pentru victoria partidului său, Fratelli d'Italia (FdI), în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Italia, relatează Agerpres

''Sărbătorim cu Italia!'', a scris parlamentara AfD Beatrix von Storch pe Twitter, duminică noaptea. ''Suedia în nord, Italia în sud: guvernele de stânga sunt de domeniul trecutului'', a adăugat ea. La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki (PiS) a postat pe Twitter, succint: ''Felicitări Giorgia Meloni''.

Eurodeputatul francez Jordan Bardella, din partidul francez Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, a apreciat că italienii i-au dat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ''o lecţie de umilinţă''. ''Nicio ameninţare de niciun fel nu poate stopa democraţia'', a scris Bardella pe Twitter.

Von der Leyen a spus săptămâna trecută că executivul comunitar dispune de instrumente pe care le poate folosi dacă Italia nu reuşeşte să urmeze regulile UE sub un guvern de extremă dreapta. Tot pe Twitter a reacţionat şi lidera RN, Marine Le Pen: ''Poporul italian a decis să-şi ia destinul în mâini prin alegerea unui guvern suveranist şi patriotic. Felicitări pentru Giorgia Meloni şi (liderul partidului Liga) Matteo Salvini pentru că prin obţinerea acestei mari victorii s-au opus ameninţărilor unei Uniunii Europene arogante şi antidemocratice''.

''Felicitări Giorgiei Meloni, lui Matteo Salvini şi lui Silvio Berlusconi (liderul partidului Forza Italia) pentru alegerile de astăzi! În aceste vremuri dificile, avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comune în legătură cu provocările Europei'', a scris pe Twitter Balazs Orban, consilier politic al premierului ungar Viktor Orban.

Liderul partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, a opinat că ''Giorgia Meloni a arătat calea către o Europă mândră, liberă, a naţiunilor suverane capabile să coopereze pentru securitatea şi prosperitatea tuturor''. FdI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliţie, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională RAI.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » "Lecţie de umilinţă pentru UE". Cum a reacţionat extrema dreaptă din Europa la victoria Giorgiei Meloni în Italia

Breaking News

Vreme anormal de caldă în anumite zone din România, zilele următoarele. Când revin temperaturile de...

Vreme anormal de caldă în anumite zone din România, zilele următoarele. Când revin temperaturile de iarnă