Meniu
Search
x

Jeff Bezos, călătorie istorică de 10 minute în spaţiu. Prima reacție la întoarcerea pe pământ. VIDEO

Compania Blue Origin a lui Jeff Bezos, cel mai bogat om al lumii, a lansat marți prima sa misiune cu echipaj uman, în scop turistic. Capsula New Shepard s-a întors pe pământ cu bine după o călătorie de 10 minute.

De Redactia Observator la 20.07.2021, 16:44

UPDATE 16.30 După ce a aterizat în siguranță pe Pământ, Jeff Bezos a putut fi auzit spunând în interiorul capsulei că a fost „cea mai tare zi”. I-a spus aviatoarei Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, că călătoria a fost „incredibilă”, iar ea a răspuns „A fost!”. Fratele lui Jeff Bezos, Mark, a spus că se simte „incredibil de bine”.

 

UPDATE 16.21 Capsula a aterizat cu bine după o călătorie de 10 minute. Înainte de a lovi pământul, capsula a folosit un „sistem retrothrust”, care creează o pernă de aer sub vehicul pentru a amortiza impactul cu pământul. Mai mult, fiecare dintre scaunele pasagerilor au dedesubt mecanisme de absorbție a șocurilor. Un expert a descris aterizarea ca fiind ”ușoară”, „ca și cum ai sta pe un scaun”.

UPDATE 16.13 Vehiculul spațial New Shepard al lui Jeff Bezos a decolat! 

Pe acelaşi subiect

UPDATE 16.00 Lansarea a fost amânată pentru ora 16.13

UPDATE 15.50 Pasagerii au intrat în capsulă. Jeff Bezos este al doilea miliardar care zboară în spațiu după Richard Branson.

UPDATE 15.30 Jeff Bezos, fratele său Mark Bezos, aviatoarea Wally Funk și Oliver Daemen au urcat în turnul de pe platforma de lansare. Pasagerii vor intra în vehiculul New Shepard, format dintr-o capsulă suborbitală și un sistem de rachete construit de compania spațială Blue Origin, deținută de Jeff Bezos. Platforma de decolare se află într-un loc extrem de îndepărtat lângă Van Horn, Texas, la aproximativ două ore de El Paso. Lansarea, programată pentru 16.00, ora României  poate fi urmărită aici observatornews.ro/live

UPDATE 15.00 Au început pregătirile pentru lansare. Ele pot fi urmărite live și pe contul de Youtube al Blue Origin. Echipajul a sosit la locul de lansare, în jurul orei 6:00, ora locală. Vor mai petrece încă o oră la centrul de antrenament înainte de a pleca spre platforma de lansare propriu-zisă, unde vor intra în capsula New Shepard. Întregul zbor va dura aproximativ 11 minute.

Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, pleacă în spaţiu în această după-amiază. Va urca la bordul propriei sale rachete şi va porni într-o aventură care îl va conduce dincolo de graniţa dintre atmosfera terestră şi spaţiul cosmic. Ia cu el şi alţi turişti spaţiali. Printre ei un adolescent de 18 ani şi o femeie de 82, cea mai tânără și cea mai vârstnică persoană care ajunge în spațiu. Călătoria care va dura aproximativ 10 minute de la decolare la aterizare, va începe de la unitatea Blue Origin din apropriere de Van Horn (Texas), la 16:00, ora României, dacă vremea va fi favorabilă.

O nouă săptămână, un nou miliardar cu o companie de rachete care merge în spațiu. Săptămâna trecută, Richard Branson a devenit primul miliadar astronaut după cursa în spațiu cu aeronava produsă de Virgin Galactic, o companie pe care a fondat-o acum 14 ani. A urcat la o altitudine 80 de km deasupra deșertului din New Mexico. Azi este rândul lui Jeff Bezos să intre într-o capsulă construită de compania sa, Blue Origin. Acesta va fi lansat la o altitudine mai mare - 100 de km deasupra vestului Texasului.

Când este lansarea și cum o poți urmări

Racheta Blue Origin va fi lansată azi, 20 iulie, la ora locală 9 dimineața, 16.00, ora României. Data coincide cu cea de-a 52-a aniversare de când Apollo 11 a ajuns pe Lună. Evenimentul va fi transmis LIVE și pe contul de Youtube al Blue Origin de la ora 14.30, ora României, oră la care încep pregătirile de zbor. Lansarea va fi live și pe observatornews.ro, de la 16:00.

Ce este racheta New Shepard și ce va face

New Shepard, racheta celor de la Blue Origin, poartă numele lui Alan Shepard, primul american care a ajuns spațiu. Este formată dintr-un booster cu o capsulă deasupra, unde vor fi pasagerii. Spre deosebire de Virgin Galactic, New Shepard seamană mai mult cu o rachetă tradițională și va decola vertical. După ce boosterul termină de consumat propulsorul - hidrogen lichid și oxigen lichid - capsula se desprinde.

Ambele module continuă să zboare, până la limita de 100 de km altitudine considerată în mod normal a fi începutul spațiului cosmic. În acest segment de călătorie, pasagerii își pot desface echipamentul de siguranță și vor pluti în interiorul capsulei. Vor vor admira Pământul și întunericul spațiului de la ferestrele mari ale capsulei.

Booster-ul va ateriza primul, la fel în poziție verticală, similar cu touchdown-urile rachetelor Falcon 9 ale SpaceX. Capsula prevăzută cu o parașută va ateriza la câteva minute după booster iar impactul cu solul va fi amortizat. Întregul zbor ar trebui să dureze aproximativ 10 minute.

Cât de sigură este racheta  New Shepard

Blue Origin a lansat racheta New Shepard de 15 ori - de fiecare dată fără echipaj uman la bord -  iar capsula a aterizat în siguranță de fiecare dată. (La prima lansare, booster-ul s-a prăbușit iar la următoarele 14 lansări, a aterizat intact)

În timpul unei lansări din 2016, Blue Origin a testat sistemul de evacuare al rachetei: capsula poate fi separată în cazul în care boosterul - racheta propriu-zisă se confruntă cu o anomalie. Parașutele se deschid, iar capsula aterizează încet. În urmă cu 5 ani, testul a fost realizat cu succes. Capsula a supraviețuit iar boosterul și-a continuat cursa în spațiu, apoi a aterizat la câțiva kilometri nord de punctul de lansare din vestul Texasului, puțin carbonizat, dar intact.

Cine mai este la bord

Bezos zboară în spațiu cu fratele său mai mic. Mark Bezos, în vârstă de 50 de ani, duce o viață mai privată. Este cofondator și partener general la HighPost Capital, o firmă de capital privat. Mark Bezos a lucrat anterior ca șef de comunicare la Robin Hood Foundation, o organizație caritabilă care ajută la eforturile de combatere a sărăciei din New York.

Blue Origin a scos la licitație unul dintre locurile din capsulă, încasările mergând către Club for the Future, o organizație de caritate axată pe spațiu, fondată de Bezos. Câștigătorul a plătit 28 de milioane de dolari - și încă nu știm cine este.

Săptămâna trecută, compania a anunțat că acesta a decis să zboare cu o altă ocazie pentru că acum este prea ocupat. În locul său zboară Oliver Daemen, un student în vârstă de 18 ani din Olanda, care a cumpărat inițial un bilet pentru cel de-al doilea zbor al New Shepard.

Al patrulea pasager este Mary Wallace Funk, o aviatoare care în anii 1960 a făcut parte dintr-un grup de femei antrenate de NASA pentru a fi astronauți.  A fost primul inspector femeie al administraţiei aviatice americane. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Jeff Bezos, călătorie istorică de 10 minute în spaţiu. Prima reacție la întoarcerea pe pământ. VIDEO