Antena Meniu Search
x

Foto Lovitură de stat în Gabon, țară africană bogată în petrol. Mai mulți militari au anunțat la TV că au preluat puterea

Un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat miercuri dimineaţa la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională comunicase că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat, transmit Reuters şi AFP. Reamintim că, la sfârșitul lunii iulie, o lovitură de stat a avut loc și în Niger.

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 10:27

puci în Gabon
Lovitură de stat în Gabon, țară africană bogată în petrol. Mai mulți militari au anunțat la TV că au preluat puterea - Profimedia Images

La canalul de televiziune Gabon 24, militarii au anunţat că reprezintă toate forţele de securitate şi apărare ale ţării din vestul Africii centrale. Ei au declarat că alegerile sunt anulate, toate frontierele sunt închise până la noi ordine, iar instituţiile statului sunt dizolvate. "În numele poporului gabonez (...) am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual", au afirmat ofiţerii, potrivit Agerpres.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Jurnaliştii AFP au auzit în timpul transmisiunii TV focuri de armă în mai multe cartiere ale capitalei. Guvernul de la Libreville încă nu a reacţionat.

Pe acelaşi subiect

Tensiuni în Gabon, după alegerile prezidențiale și parlamentare

După alegerile prezidenţiale şi parlamentare, tensiunile în Gabon erau ridicate şi existau temeri că vor urma tulburări. La alegeri au lipsit observatorii internaţionali, iar emisia unor televiziuni străine a fost suspendată. Autorităţile au întrerupt accesul la internet şi au interzis circulaţia pe timp de noapte pe tot teritoriul.

Bongo, şef al statului de 14 ani, a obţinut potrivit datelor Centrului Gabonez pentru Alegeri, anunţate la televiziunea de stat, 64,27% din voturi, iar principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, doar 30,77%. Opozanţii au afirmat însă, fără a prezenta documente, că o numărătoare paralelă a dat alte rezultate şi i-au cerut lui Bongo să se retragă şi să organizeze un transfer al puterii "fără vărsare de sânge".

Gabon, o țară bogată în petrol și cacao

Familia lui Bongo se află la putere de 56 de ani. Gabonul dispune de resurse naturale bogate, printre care petrol şi cacao, însă este afectat de sărăcie.

Puciul din Gabon are loc la o lună după cel din Niger

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Lovitură de stat în Gabon, țară africană bogată în petrol. Mai mulți militari au anunțat la TV că au preluat puterea