Antena Meniu Search
x

O nouă ţara din Africa se confruntă cu probleme interne. După puciul din Niger, Etiopia declară stare de urgenţă

Tensiunile se accentuează în Africa. După puciul din Niger, urmat de răspunsurile ţărilor din jur, un alt stat este ameninţat de tulburările politice şi militare interne. Astfel, guvernul central al Etiopiei a declarat vineri stare de urgenţă după săptămâni de tensiuni tot mai mari şi lupte ale miliţiei Fano, o fostă aliată a armatei federale, împotriva trupelor etiopiene în regiunea Amhara din nord-vestul ţării, transmite EFE.

de Adrian Popovici

la 04.08.2023, 17:05

Soldaţi
O nouă ţara din Africa se confruntă cu probleme interne. După puciul din Niger, Etiopia declară stare de urgenţă din cauza unei miliţii - Shutterstock

"Activităţile ilegale ale acestor grupări armate au devenit o ameninţare la adresa legii şi a ordinii în regiune şi un obstacol în calea asigurării statului de drept", a precizat biroul premierului etiopian Abiy Ahmed într-un comunicat. Astfel, guvernul etiopian "a considerat necesar să declare starea de urgenţă" pentru "a controla această activitate alarmantă", adaugă documentul, fără a menţiona numele miliţiei Fano.

"Activităţile grupărilor armate reprezintă pericole tot mai mari, pe zi ce trece, pentru securitatea cetăţenilor şi securitatea naţională", conchide comunicatul.

Guvernul federal etiopian a luat această măsură la o zi după ce preşedintele regiunii Amhara, Yelikal Kefale, a cerut mai mult ajutor din partea Addis Abebei pentru a face faţă "insecurităţii" tot mai mari din zonă, distanţându-se astfel de miliţia Fano, care a fost protejată de guvernul regional şi care în ultimele săptămâni a început să lupte contra armatei federale.

Mai multe focare de violenţă în Etiopia

Pe acelaşi subiect

Violenţele au izbucnit în zonele (provinciile) Gojamul de Est şi Wollo Nord, ambele din Amhara, unde locuitorii au declarat marţi pentru EFE că Fano a preluat controlul aeroportului din oraşul Lalibela, celebru pentru bisericile sale săpate în stâncă, desemnate de UNESCO drept Patrimoniu al Umanităţii. Cu toate acestea, colonelul Getnett Adane, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare etiopiene, a negat în declaraţii pentru EFE că membrii miliţiei ar fi preluat controlul asupra aeroportului.

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Centrul pentru Progresul Drepturilor şi Democraţiei (CARD) a denunţat blocarea conexiunilor la internet în mai multe zone din regiunea Amhara, împiedicând comunicaţiile şi confirmarea eventualelor înaintări ale miliţiei Fano.

Tensiunile dintre Amhara şi guvernul federal etiopian au început să crească mai ales din aprilie anul trecut, când administraţia centrală a decis să dizolve gruparea Fano, susţinută de autorităţile din această regiune, şi alte forţe militare din ţară pentru a le integra în armata federală sau în poliţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Stiri externe » O nouă ţara din Africa se confruntă cu probleme interne. După puciul din Niger, Etiopia declară stare de urgenţă