Antena Meniu Search
x

Cerere mare de steaguri rusești în Niger, după lovitura de stat

După lovitura de stat militară de luna trecută, în Niger a apărut cererea de drapele ruseşti, relatează marţi agenţia Reuters.

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 17:24

manifestanți cu steaguri rusești în Niger
Cerere mare de steaguri rusești în Niger, după lovitura de stat - Profimedia Images

Puciştii care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele ales Mohamed Bazoum au fost aclamaţi la manifestaţii publice, iar unii dintre demonstranţi purtau steagurile alb-roşu-albastru ale Rusiei.

"Am făcut zeci din astea", a declarat pentru Reuters croitorul Yahaya Oumarou, în timp ce cosea la maşină benzile de material pentru drapele. El a afirmat că sunt populare printre nigerieni şi drapelele unor state vecine - Burkina Faso, Guineea şi Mali - unde armata a preluat puterea după 2020, transmite Agerpres.

Agenţia remarcă manifestarea unor sentimente pro-ruse şi în alte ţări din vestul Africii, precum şi îngrijorarea provocată în rândul puterilor occidentale de scăderea influenţei asupra unor vechi aliaţi.

Simpatia faţă de Rusia şi ostilitatea faţă de Franţa, fostă putere colonială în regiune, merg mână în mână

În Mali, militarii care au preluat conducerea în 2021 au întors spatele Parisului şi cooperează cu mercenari ruşi în lupta împotriva jihadiştilor din Sahel. În Burkina Faso, localnicii au fluturat tricolorul rus la demonstraţiile de după al doilea puci din 2022, în septembrie.

"Sunt fan al drapelului rus, de asta am venit azi aici să cumpăr materiale pentru croitor, ca să îmi facă un steag", a afirmat Okacha Abdoul-Aziz, locuitor al capitalei Nigerului, Niamey, care a participat la manifestaţiile de susţinere a noului regim. "Înainte de lovitura de stat, nu ştiam cum e drapelul rus", a recunoscut el, adăugând: "e de fapt afirmarea unei mode"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Stiri externe » Cerere mare de steaguri rusești în Niger, după lovitura de stat