Antena Meniu Search
x

Macron a avertizat că Occidentul ar putea fi nevoit să intervină pentru a salva Ucraina dacă Rusia sparge frontul de est

Război în Ucraina. Emmanuel Macron a avertizat joi în cadrul unei întâlniri cu liderii opoziţiei că Occidentul ar putea fi nevoit să intervină pentru a salva Ucraina dacă Rusia sparge frontul de est. Preşedintele francez a pregătit chiar hărți pe care le-a prezentat politicienilor pentru a le putea arăta pe unde ar pătrunde rușii în Odesa sau Kiev

de Redactia Observator

la 08.03.2024, 15:07

Macron a avertizat că Occidentul ar putea fi nevoit să intervină pentru a salva Ucraina dacă Rusia sparge frontul de est.
Macron a avertizat că Occidentul ar putea fi nevoit să intervină pentru a salva Ucraina dacă Rusia sparge frontul de est. - Profimedia

Președintele francez le-a arătat joi liderilor opoziției, invitați la Palatul Elysée, harţi cu situaţia de pe front şi eventuale puncte prin care ruşii ar putea obţine breşe spre Odesa sau Kiev. 

El le-a spus liderilor opoziției în cadrul întâlnirii de două ore și jumătate că nu ar trebui să mai existe "linii roșii" cu privire la implicarea țării sale în conflict. 

"Este vorba despre hărți ale frontului disponibile gratuit oriunde", a declarat Palatul Elysée pentru The Telegraph.

Macron: Nu există nicio limită şi nici linie roşie pentru sprijinul Franţei pentru Ucraina

Pe acelaşi subiect

La finalul întâlnirii, liderii partidelor au spus că discuțiile i-au îngrijorat. Unii l-au acuzat pe Macron că încearcă să exploateze războiul din Ucraina pentru victorii politice interne înaintea alegerilor europarlamentare.

În ultimele zile, Emmanuel Macron a provocat neliniște în rândul multor voci din Europa, refuzând să excludă trimiterea de trupe occidentale la sol în Ucraina. El a cerut aliaților Ucrainei să nu fie lași în sprijinirea Kievului pentru a lupta contra ruşilor. 

Unii politicieni au declarat că Macron a început să împingă abordarea "fără limite" pentru a-l contracara pe Vladimir Putin, pentru a crea "ambiguitate strategică" şi a forţa Moscova să ghicească.

Jordan Bardella, liderul partidului extremist Adunarea Națională, a declarat că l-a îndemnat pe Macron "să nu intre în război cu Rusia".

Amenințarea cu trimiterea soldaților francezi "să lupte cu o putere nucleară precum Rusia este iresponsabilă și extrem de periculoasă pentru pacea mondială", a spus el.

Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist, a spus că se teme că Macron este "gata să se angajeze într-o escaladare belicoasă care ar fi foarte periculoasă".

Marine Tondelier, liderul Partidului Verzilor, a povestit că Macron a spus că este evident că "Putin nu are limite".  Ea susţine că este "extrem de îngrijorător" să-l vadă pe președinte spunând că "trebuie să arătăm că nu avem limite". 

Manuel Bompard, liderului Partidului Franța Nesupusă a transmis la final că "am ajuns îngrijorat și am plecat și mai îngrijorat".

Tabăra lui Macron a precizat că unul dintre obiectivele întâlnirii cu opoziția a fost de a clarifica poziția față de Ucraina, în special pentru Partidul Adunarea Națională, un simpatizant al Rusiei şi al lui Putin înainte de război.

Prisca Thevenot, un purtător de cuvânt al guvernului, a declarat miercuri că este destul de evident că Partidul Adunarea Națională nu s-a aliniat la apelul lui Macron de a face totul pentru a asigura înfrângerea Rusiei.

Premierul francez Gabriel Attal a acuzat Partidul Adunarea Națională că "sprijină Rusia mai mult decât Ucraina" sugerând că "trupele lui Vladimir Putin sunt deja în țara noastră sub masca partidului lui Marine Le Pen" (n.r. Marine Le Pen este fondatoarea  Partidului Adunarea Națională).

Adunarea Națională este cel mai mare partid de opoziție din parlamentului Franței iar în sondajele pentru alegerile europarlamentare este peste alianța lui Macron.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat joi că Macron "continuă să ridice nivelul de implicare directă a Franței" în războiul din Ucraina.

Parlamentul Franței va dezbate şi vota marţea şi mircurea viitoare strategia țării pentru Ucraina, inclusiv un tratat bilateral de securitate semnat cu Kiev luna trecută.

Iar joi, Franța urmează să găzduiască o videoconferință cu aproape 30 de țări, inclusiv Ucraina.

Macron a vorbit miercuri la Palatul Elysée şi cu predecesorii săi Francois Hollande și Nicolas Sarkozy. La final Hollande a pledat pentru mai mult ajutor pentru Ucraina, precum și pentru unitatea europeană.

"Singurul răspuns posibil este să arătăm că suntem alături de ucraineni, că le oferim tot sprijinul de care au nevoie, fără a lua parte la nicio luptă", a spus el.

Întrebat despre posibilitatea trimiterii de soldaţi, fostul președinte a răspuns: "Poziția mea în problemele militare este: cu cât spunem mai puțin, cu atât mai bine".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Macron a avertizat că Occidentul ar putea fi nevoit să intervină pentru a salva Ucraina dacă Rusia sparge frontul de est