Ucrainenii, măcelăriţi în timp ce se retrag pe jos, în câmp deschis, de la Avdiivka. Ruşii trag în ei cu artileria: "Mulţi răniţi şi morţi. Incredibil"
Război în Ucraina. O filmare şocantă a ruşilor care arată retragerea armatei ucrainene la vest de Avdiivka a fost postată de platforma X de către expertul militar german Julian Röpcke. Imaginile în care soldaţii ucraineni se retrag pe jos în câmp deschis în timp ce ruşii trag în ei cu sisteme Grad au fost geolocalizate între satele Lastocikine şi Orlovka, fiind filmate în jurul datei de 25 februarie. Între timp, surse ruse admit că ucrainenii au reuşit să stabilizeze frontul din Doneţk după ce au adus întăriri.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La mijlocul săptămânii mai multe surse ruseşti au răspândit imagini filmate la finalul lunii februarie după căderea oraşului Avdiivka în mâinile trupelor Moscovei.
Atunci, ucrainenii au încercat să se mute din oraşul fortificat în următoarea linie de sate Stepove, Severne şi Lastocikine.
Însă trupele ruse nu au slăbit ofensiva și i-au forţat pe ucraineni să se retragă şi mai la vest spre următoarea linie de sate Orlovka, Tonenke și Berdîci, unde aparent, soldaţii Kievului au reuşit să stabilizeze linia de front.
Asta deşi propagandiştii ruşi pretindeau pe 28-29 februarie că trupele Moscovei le-au cucerit parţial sau aproape total şi pe acestea. Bucuria lor a fost prematură.
- Cehia cumpără 800.000 de obuze pentru Ucraina. UE nu și-a îndeplinit promisiunea, deşi Coreea de Nord a trimis 3...
- Zelenski l-a trimis pe generalul Valeri Zalujnîi ca ambasador la Londra după ce l-a demis de la conducerea armatei
- Rusia şi-a reformat şi întărit armata, poate lupta în Ucraina încă cel puţin doi ani, a evaluat Lituania
- Avertismentul unui general rus: Conflictul din Ucraina ar putea escalada într-un război la scară largă în Europa
Soldaţii ucraineni se retrag pe jos în câmp deschis în timp ce ruşii trag în ei cu artileria
O înregistrare geolocalizată în satul Lastocikine arată zeci de soldaţi ucraineni care se retrag pe jos, în câmp deschis, în timp ce ruşii trag cu artileria asupra lor, mai exact cu rachete BM-21 Grad.
Filmarea obţinută aparent de canalul rusesc de propagandă Russia Today arată soldaţi ucraineni ucişi şi răniţi. Scenele au fost distribuite şi de jurnalistul german Julian Röpcke, un puternic susţinător al ucrainenilor.
"Ce naiba... o companie ucraineană pe jos în câmp deschis la est de Orlovka este lovită cu zeci de rachete Grad. Mulţi răniţi şi morţi printre soldații ucraineni...incredibil" a scris acesta pe X.
"Filmarea pare să fie din 24 februarie, când trupele ucrainene s-au retras din Lastocikine. Se pare că nu aveau vehicule și au trebuit să se deplaseze 3 km pe câmp deschis spre Orlovka. Tuturor eroilor, odihniţi-vă în pace", a completat el.
Ucraina a suferit pierderi în timpul retragerii haotice de la Avdiivka
Deşi comandanţii militari ucraineni au susţinut că retragerea de la Avdiivka a fost una organizată, jurnaliştii occidentali au pus sub semnul îndoielii aceste declaraţii.
Un reportaj realizat de publicaţia americană The Washington Post luna trecută titra că "Ucraina a suferit pierderi în timpul retragerii haotice de la Avdiivka".
Ucraina nu a reușit să evacueze în siguranță toate trupele din Avdiivka în timpul retragerii dezordonate în ciuda afirmațiilor noului şef al armatei care a spus că a luat decizia retragerii pentru a salva vieți și a evita să fie încercuiţi de rușii care avansează, a scris WP.
Soldaţii care au participat la operațiune au spus că nu sunt siguri câți oameni au fost lăsați în urmă, dar cu siguranţă asta va deteriora moralul în prima linie unde trupele ucrainene sunt depășite atât numeric, cât şi la arme, mai precizează sursa citată.
Şi The New York Times a scris luna trecută despre sute de ucraineni care ar fi fost capturaţi sau dispăruţi în retragere haotică de la Avdiivka.
Doi soldați au estimat pentru sursa citată că între 850 și 1.000 de soldați ucraineni ar fi fost capturați sau daţi dispăruţi. Menţionăm că articolul NYT vorbeşte despre soldaţi pierduţi în interiorul oraşului Avdiivka, nu în timpul retragerilor ulterioare.
Ucrainenii par să fi stablizat frontul la vest de Avdiivka
Propagandiştii militari ruşi s-au grăbit să anunţe pe 28-29 februarie că au cucerit parţial sau aproape total următoarea linie de sate la vest de Avdiivka: Orlovka, Tonenke și Berdîci.
Deşi imaginile geolocalizate arată că trupele au intrat în aceste mici sate, ele nu au fost cucerite pe deplin, se duc batălii grele iar forţele ruse au suferit şi ele pierderi uriaşe.
Mai multe canale ruseşti de Telegram, asociate forţelor armate, au relatat că ucrainenii au adus întăriri aici şi că a fost prematură anunţarea cuceririi acestor sate.
Pe 7 martie, canalul rusesc de Telegram Cronica Militară avertiza că satul Tonenke este unul dintre cele mai dificile puncte din această secțiune a frontului.
Partea de vest se află sub forțele armate ale Ucrainei, în timp ce estul este controlat de ruşi iar la mijloc are loc un "masacru". "Orice afirmație despre cucerirea satului în viitorul apropiat nu ar trebui să fie considerată plauzibilă".
"În ciuda suprafeței mici, mai sunt încă multe de făcut" a relatat canalul. Forţele ucrainene au adus întăriri şi la Berdîci, şi la Orlovka, potrivit acestuia.
Canalul de Telegram Deep State, aproapiat de armata ucraineană, scrie în cea mai recentă actualizare că ruşii nu încetează să preseze pe acest front.
Potrivit sursei citate, ruşii forţează o înaintare în partea de nord a satului Berdîci pentru a-i împinge la vest pe ucraineni.
În Orlovka, ruşii împing în partea de est a satului pentru a prelua complet controlul asupra acestuia și efectuează lovituri de diversiune la sud de satul Semenivka.
La Tonenke situaţia este dificilă, ruşii atacă dinspre sud și din nordul așezării. Trupele ruse au fost împinse la est aici în ultimele zile, deşi au arborat steagul rusesc pe mai multe clădiri din aşezare.
Canalul critică şi absenţa liniilor defensive fortificate. Deşi ucrainenii au început să le construiască acum, ele trebuiau pregătite din timp aici. "Băieții noştri trebuie să plătească cu sângele și viața lor pentru a câștiga timp prețios şi a construi linii defensive anunţate ca fiind pregătite".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰