Antena Meniu Search
x

Cehia cumpără 800.000 de obuze pentru Ucraina. UE nu și-a îndeplinit promisiunea, deşi Coreea de Nord a trimis 3 milioane de obuze în Rusia

Război în Ucraina. Aliații Ucrainei au obţinut o finanţare de 1,5 milliarde de dolari pentru achiziţia a 800.000 de obuze destinate armatei ucrainene. Cehia urmează să servească drept intermediar.  Obuzele ar putea fi livrate Kievului în câteva săptămâni. După ce UE nu și-a îndeplinit promisiunea de a livra Ucrainei 1 milion de obuze între martie 2023 și 2024, perioadă în care a trimis la Kiev mai puţin de jumătate din cantitatea promisă, Bruxelles-ul a mutat termenul până la sfârșitul acestui an. Între timp, Coreea de Nord a trimis peste 3 milioane de obuze de artilerie în Rusia.

de Redactia Observator

la 08.03.2024, 12:05

Cehia cumpără 800.000 de obuze pentru Ucraina. UE nu și-a îndeplinit promisiunea, deşi Coreea de Nord a trimis 3 milioane de obuze în Rusia
Cehia cumpără 800.000 de obuze pentru Ucraina. UE nu și-a îndeplinit promisiunea, deşi Coreea de Nord a trimis 3 milioane de obuze în Rusia - Profimedia

Finanţarea pentru achiziţia din state terţe a circa 800.000 de obuze care vor fi livrate Ucrainei este în prezent asigurată, a anunţat joi preşedintele ceh Petr Pavel, transmite agenţia CTK, citată de Reuters.

Cehia a obţinut finanţare pentru achiziţia a 800.000 de obuze destinate Ucrainei

Preşedintele ceh, un fost general care a activat în cadrul NATO şi care în prezent este unul dintre politicienii europeni cei mai activi în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, declarase anterior că ţara sa a identificat în afara UE surse pentru achiziţia rapidă a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie ca statele UE să finanţeze aceste achiziţii, în timp ce armata ucraineană este în criză de muniţii.

Acum, potrivit ultimei sale declaraţii, finanţarea acestor achiziţii este asigurată prin contribuţiile angajate de mai multe state. Conform agenţiei CTK, 18 ţări s-au oferit să contribuie la această iniţiativă a Republicii Cehe.

Pe acelaşi subiect

"Dacă nu survin probleme fundamentale, muniţiile vor putea fi livrate Ucrainei în câteva săptămâni", a estimat preşedintele ceh.

Norvegia a anunţat joi mai devreme că va dona peste 150 de milioane de dolari pentru acest plan.

Printre statele care au mai anunţat că vor contribui financiar la această acţiune se numără de asemenea Olanda, cu 100 de milioane de euro, Germania, cu cel puţin 100 de milioane de euro, precum şi Franţa, cu o sumă neprecizată, alte ţări care contribuie fiind Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Lituania sau Suedia.

Potrivit publicaţiei Financial Times, cele 800.000 de obuze ar costa în total aproximativ 1,5 milliarde de dolari (1,38 milliarde de euro).

UE vrea să producă 1,4 milioane de obuze până la sfârșitul lui 2024

Uniunea Europeană s-a angajat în martie anul trecut ca până în martie anul acesta să ofere Ucrainei un milion de obuze de calibrul 155 mm, dar numai aproximativ 30% din acestea au fost efectiv livrate din cauza capacităţii de producţie insuficiente şi a lipsei de comenzi pe termen lung. 

Comisia Europeană se aşteaptă ca producţia totală anuală de obuze în Uniune să ajungă la 1,4 milioane până la finalul lui 2024, după ce anul trecut a fost de circa 500.000.

Coreea de Nord a trimis Rusiei trei milioane de obuze

Coreea de Nord a expediat în Rusia 6700 de containere cu milioane de unităţi de muniţie, începând din iulie anul trecut, a declarat luna trecută ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-Sik.

Conform oficialului de la Seul, capacitatea containerelor respective este de peste trei milioane de obuze de calibrul 152 mm sau 500.000 de proiectile de artilerie de 122 mm. El a precizat că ar putea fi vorba de ambele tipuri, iar concluzia este că "s-au trimis cel puţin câteva milioane de obuze".

Sute de fabrici de muniţie nord-coreene funcţionează la circa 30% din capacitate din cauza penuriei de materii prime şi energie electrică, însă cele care produc muniţie pentru Rusia sunt exploatate la maximum, a susţinut ministrul, fără a preciza sursa informaţiilor pe care le deţine.

Seulul şi Washingtonul au acuzat Phenianul şi Moscova că fac comerţ cu armament şi au condamnat Coreea de Nord pentru că furnizează arme Rusiei în vederea utilizării lor împotriva Ucrainei. Atât nord-coreenii, cât şi ruşii au respins acuzaţiile, deşi s-au angajat să îşi întărească colaborarea militară.

Într-un material informativ difuzat de Departamentul de Stat american se arată că Coreea de Nord a livrat din septembrie Rusiei peste 10.000 de containere cu muniţii sau materiale legate de acestea, primind în schimb 9000 de containere, în special cu alimente.

Shin a apreciat că produsele alimentare ruseşti au contribuit la stabilizarea preţurilor pe piaţa nord-coreeană. Un oficial din ministerul sud-coreean al apărării nu a fost în măsură să confirme pentru Reuters cifrele vehiculate de ministru, însă a citat afirmaţia acestuia conform căreia Rusia a trimis către Coreea de Nord, din iulie anul trecut, cu aproape 30% mai multe containere decât a primit.

Shin a mai afirmat că Phenianul ar putea lansa încă un satelit, deoarece Moscova a continuat să furnizeze asistenţă tehnică, iar nord-coreenii au cerut sprijin şi în privinţa tehnologiei echipamentelor de aviaţie şi de deplasare terestră.

"Nu este clar cât va da Rusia, dar cu cât Rusia devine mai dependentă de obuzele nord-coreene, cu atât va fi mai ridicat nivelul transferurilor de tehnologie rusească", a declarat el conform agenţiei Yonhap, citată de Reuters. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cehia cumpără 800.000 de obuze pentru Ucraina. UE nu și-a îndeplinit promisiunea, deşi Coreea de Nord a trimis 3 milioane de obuze în Rusia