Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 233. O centrală electrică din Rusia, incendiată după un atac ucrainean. Kievul anunță că a reușit să elibereze 600 de localități în ultima lună

Război Rusia - Ucraina, ziua 233. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează că continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii ucrainene, asta pe măsură ce trupele Kievului reușesc să avanseze către orașul Svatove din regiunea Lugansk. Experții mai subliniază faptul că lipsa pregătirii în cazul noilor recruți, la care se adaugă problemele logistice ale trupelor care deja se află pe front, ar putea determina Moscova să oprească operațiunile ofensive în anumite zone și să ordone operațiuni defensive în punctele strategice. Problemele rușilor sunt accentuate și de moralul scăzut al soldaților și de nemulțumirea în creștere a familiilor acestora care ar putea, după cum explică un blogger militar, "ar putea rupe Rusia din interior".

de Redactia Observator

la 14.10.2022 , 22:15

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Update 22:15 O centrală electrică, incendiată după un atac ucrainean la graniţă

O centrală electrică din oraşul rus Belgorod, la graniţa cu Ucraina, a luat foc vineri după un atac ucrainean, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, relatează AFP, citat de Agerpres. "O centrală electrică (...) a luat foc după un atac la Belgorod", a scris Gladkov pe Telegram, adăugând că va dura "până la patru ore" pentru a activa infrastructura de rezervă şi a restabili alimentarea cu curent electric.

Articolul continuă după reclamă

El nu a precizat câte persoane au fost afectate de această pană de curent produsă într-un oraş cu 330.000 de locuitori care până acum a fost rareori lovit de atacuri lansate din Ucraina, spre deosebire de regiunea sa, care este vizată în mod constant. Incendiul a fost stins la scurt timp după 17.00GMT. "Vom încerca să reparăm toate daunele cât mai curând posibil", a spus guvernatorul regiunii.

Pe acelaşi subiect

Update 18:43 Putin, resemnat după refuzul Germaniei de a accepta gaz prin Nord-Stream 2

Preşedintele rus Vladimir Putin a admis vineri că este puţin probabil ca Germania să mai accepte să primească gaz rusesc prin tronsonul neavariat al conductei Nord Stream 2, după ce Berlinul a respins o astfel de ofertă a Moscovei, în timp ce compania rusă Gazprom estimează că repararea acestui gazoduct şi a Nord Stream 1 după scurgerile provocate de un posibil sabotaj ar necesita înlocuirea unor întregi segmente din conducte, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Germanii ''trebuie să decidă ce este mai important pentru ei: să-şi îndeplinească un fel de angajament în cadrul Alianţei (NATO), aşa cum îl văd ei, ori să-şi apere interesele naţionale'', a declarat Putin la o conferinţă de presă la finalul unui summit regional desfăşurat la Astana, în Kazahstan. ''Nu a fost luată o decizie şi este puţin probabil să fie luată, dar asta nu mai este treaba noastră, este treaba partenerilor noştri'' europeni, a adăugat el. Gazoductele Nord Stream au suferit scurgeri în urma unor explozii misterioase, sabotaje puse de Putin pe seama celor despre care a afirmat că doresc ruperea legăturilor Europei cu Rusia. Totuşi, un tronson al Nord Stream 2 mai poate fi folosit şi Rusia a propus Germaniei să-i livreze gaze prin acesta, dar Berlinul a refuzat, lucru confirmat vineri şi de preşedintele rus. Acest gazoduct nou construit nu a fost utilizat niciodată, Germania refuzând darea lui în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după atacul acesteia împotriva Ucrainei.

Update 16:47 Vladimir Putin: Nu regret nimic. Mobilizarea se va termina în două săptămâni. 222.000 de ruşi au fost mobilizaţi

Vladimir Putin a anunţat că "mobilizarea parţală" decretată în Rusia pentru războiul din Ucraina se va termina în două săptămâni și că nu are planuri pentru recrutări suplimentare. Mobilizarea parțială din Rusia se va încheia în aproximativ două săptămâni. 222.000 din aproximativ 300.000 de rezervişti au fost deja mobilizați, a anunţat vineri președintele rus Vladimir Putin, potrivit presei ruse. "În prezent 222.000 de oameni din 300.000 au fost mobilizați în trupele de pregătire. Cred că toate activitățile de mobilizare vor fi finalizate în aproximativ două săptămâni”, a spus Putin la o conferinţă în urma summitului regional de la Astana. Nu au fost primite și nu sunt planificate noi propuneri din partea Ministerului Apărării privind numărul de persoane mobilizate, a mai transmis Putin. Calitatea mobilizării ar trebui îmbunătățită, a mai spus liderul rus.

Update 16:37 Rusia acuză SUA că ridică miza în tensiunile bilaterale

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a acuzat vineri SUA că ridică miza în tensiunile cu Rusia, folosindu-se de Ucraina, la 60 de ani după criza rachetelor în Cuba, oficialul rus chemând Washingtonul să conştientizeze pericolul generat de această situaţie, relatează EFE, citată de Agerpres. "După ce a primit un răspuns ferm din partea ţării noastre (în timpul crizei rachetelor din 1962), Washingtonul, spre deosebire de acum 60 de ani, continuă să ridice miza, convins de capacitatea sa de a controla escaladarea situaţiei în Ucraina, fără să sufere daune", a afirmat diplomatul rus, citat de presa locală.

"Calculul său este că, acţionând ca un păpuşar, SUA vor să continue să desfăşoare acţiuni belicoase împotriva noastră prin intermediul ucrainenilor, ostatici şi victime ale acestei situaţii. Totuşi, aceasta este o himeră foarte periculoasă", a avertizat el. Riabkov a lansat un apel la "evitarea unei astfel de evoluţii a evenimentelor". "Este un lucru cerut nu doar de bunul simţ, ci şi de declaraţiile cu privire la inadmisibilitatea unui război, aprobate de Rusia şi SUA la cel mai înalt nivel şi de întregul cvintet de state dotate cu arme nucleare", a subliniat el.

"Actualii politicieni americani tocmai au devenit conştienţi de responsabilităţile lor pentru soarta lumii, pe care liderii sovietici şi americani le-au demonstrat în timpul soluţionării politico-diplomatice a crizei din Caraibe", a declarat ministrul rus adjunct de externe. "Pur şi simplu nu există alternative raţionale la aceasta", a adăugat Riabkov, potrivit căruia Rusia nu vede niciun interes din partea Statelor Unite de a discuta despre conflictul din Ucraina. "Au rămas doar canalele de lucru, prin ambasade. Conversaţii telefonice izolate. Dacă ei consideră că nu mai este nevoie de nimic altceva, presupunem că este o poziţie prestabilită, deci asta este poziţia lor", a afirmat el.

Update 15:45 Un membru al consiliului regional din Herson susține că rușii vor să deporteze civilii, nu să îi evacueze

Serhii Khlan, membru al consiliului regional din Herson a condamnat "evacuarea" ordonată de ruși din orașul ocupat, spunând că este de fapt o "deportare", notează The Guardian.

De asemenea, oficialul ucrainenan a declarat că este o evacuare pentru doar pentru colaboratori, îndemnând locuitorii să meargă pe teritoriul controlat de Ucraina dacă pot, relatează Reuters. Persoanele evacuate din regiunea sudică a Ucrainei ar fi trebuit să sosească în Rusia vineri, după ce un oficial instalat la Moscova a sugerat că locuitorii ar trebui să plece pentru a fi siguranță.

"Înțelegem că nu poate exista evacuare, nu este nimic mai mult decât deportarea pe care Saldo (n.r oficialul instalat de Moscova) o cere.

Această «evacuare» anunțată de Saldo este o evacuare pentru colaboratorii și trădătorii din regiune. Ei vor să-i ducă pe acești colaboratori în Rusia.

Ocupanții înțeleg că nu vor putea rezista mult timp, mai ales pe malul drept (al râului Dnipro) și în orașul Kherson", a declarat Serhii Khlan.

Update 14:55 Belarus a ridicat gradul de alertă teroristă din cauza tensiunilor de la granița cu Ucraina

Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere, transmite Reuters. Președintele Belarusului a legat decizia de ordinul de desfăşurare a trupelor belaruse alături de armata rusă, la frontiera de sud cu Ucraina. Detalii aici.

Update 14:20 Rusia începe exerciţii nucleare la scară largă. Test pentru NATO şi Occident: Să ne asigurăm că e un exerciţiu şi nu altceva

În contextul în care Rusia va efectua în curând exerciții nucleare la scară largă şi după ce președintele Vladimir Putin a amenințat ar putea folosi arma nucleară în Ucraina, Statele Unite și aliații săi trebuie să se asigure că pot face diferența dintre exerciții și un atac real, scrie Reuters. Detalii aici.

Update 12:45 Macron, certat de NATO și britanici după ce a spus că Franța NU va ataca Rusia dacă Putin folosește arma nucleară în Ucraina

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, susţine că Macron a procedat greșit că a exclus oficial un răspuns nuclear al Franței în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, relatează The Telegraph. Ben Wallace l-a acuzat pe Emmanuel Macron că "și-a arătat cărțile” în războiul nuclear al cuvintelor dintre Vladimir Putin și Occident. Detalii aici.

Update 12:30 Trupele Kievului acuzate de atacuri asupra regiunii Belgorod din Rusia și asupra unei centrale electrice din Kursk

Un bombardament ucrainean în regiunea Belgorod, în Rusia, situată la frontiera cu Ucraina, a aruncat în aer un depozit de muniţie, potrivit guvernatorului regiunii ruse Viaceslav Gladkov, relatează AFP. "În urma unui atac al forţelor armate ucrainene, un depozit de muniţie a explodat într-un sat din regiunea Belgorod", a anunţat joi, într-o postare pe Telegram Viaceslav Gladkov, care a precizat că "potrivit informaţiilor preliminare nu există nici victime şi nici răniţi". Detalii aici.

Update 12:10 România este de acord cu crearea unui tribunal care să ancheteze crimele din Ucraina

România va susţine crearea unui tribunal special care să analizeze "crima de agresiune din Ucraina", a declarat, vineri, Bogdan Aurescu. Ministrul a avut o intervenţie la lansarea volumului în limba engleză "Vespasian V. Pella and the ideal of peace through law", de Aurora Ciucă.

"Vom continua să ne implicăm în efortul colectiv, fără precedent, de a face dreptate victimelor celor mai grave crime comise în Ucraina. Cei responsabili de ele trebuie să plătească, iar eforturile noastre colective trebuie să fie eficiente în acest domeniu, deoarece Ucraina vrea dreptatea pe care o merită", a arătat şeful diplomaţiei române.

Aurescu a vorbit şi despre dialogurile de la recenta Adunare Generală ONU. "Mesajul României a fost cât se poate de clar şi a fost aliniat cu viziunea lui Vespasian Pella - acela că trebuie să ne asigurăm că este făcută dreptate şi că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Nu putem permite ca dreptul internaţional bazat pe reguli să fie subminat", a spus el.

Totodată, a subliniat că "tragerea la răspundere este esenţială atunci când vorbim de evenimentele din Ucraina, de ce se întâmplă acum ucrainenilor".

Mai mult, Aurescu a reiterat că "România este un susţinător solid în eforturile legate de identificarea celor responsabili de toate crimele grave comise în Ucraina".

Update 11:30 De ce SUA, NATO și UE nu dezvăluie cum vor răspunde în caz de atac nuclear al Rusiei în Ucraina. Stoltenberg: Nu voi spune exact cum. Vor fi consecinţe severe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la Bruxelles, că nu va spune exact cum vor răspunde aliaţii la un eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina, dar a precizat că vor fi consecinţe severe. Potrivit Financial Times oficialii occidentali sunt vagi şi nu clarifică natura răspunsului în caz de atac nuclear al lui Vladimir Putin în Ucraina, care nu este membru NATO, întrucât strategia lor de descurajare a Kremlinului se bazează pe ambiguitate. Detalii aici.

Update 11:00 O rachetă a lovit orașul Zaporojie

O rachetă a lovit vineri dimineață orașul Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit postărilor pe Telegram ale șefului administrației militare regionale și ale primarului interimar al orașului, notează Mediafax.

"Inamicul a atacat Zaporojie. Infrastructura din unul dintre cartierele orașului a fost distrusă", a declarat Anatoliy Kurtev, primarul interimar al orașului, într-o postare pe Telegram.

Kurtev a precizat că echipele de salvare au intervenit la locul atacului. Niciunul dintre oficiali nu a precizat dacă au fost raportate victime.

Update 10:35 Forțele ruse cer evacuarea civililor din Herson

Forțele ruse din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au cerut joi Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu. Rusia a anunţat joi că va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, în urma unei solicitări a administraţiei de ocupaţie ruse în faţa unei contraofensive a trupelor Kievului, relatează AFP, citat de Agerpres.

„În urma apelului şefului regiunii Herson a Federaţiei Ruse, Vladimir Saldo, guvernul a decis să organizeze un ajutor pentru plecarea locuitorilor din regiune spre alte regiuni ale ţării”, a declarat vicepremierul Marat Husnullin, la televiziunea rusă.

Update 10:20 Elon Musk anunță că nu mai poate plăti pentru terminalele Starlink din Ucraina și cere Pentagonului să finanțeze proiectul

Documentele obținute de CNN arată că luna trecută Elon Musk a trimis o scrisoare Pentagonului spunând că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink oferit Ucrainei așa cum a făcut în ultimele luni și a cerut guvernului american să asigure finanțarea necesară. Estimările făcute de companie indică faptul că costurile sale de la începutul războiului au ajuns la 120 de milioane de dolari și că ar putea să ajungă la aproape 400 de milioane în decursul următorului an. Detalii aici.

Update 07:50 Ucraina a recucerit 600 de localități în ultima lună

Peste 600 de așezări, dintre care 75 în regiunea strategică Herson, au fost eliberate de forțele armate ucrainene în ultima lună, afirmă oficiali ucraineni citați de Sky News. 502 așezări au fost eliberate în nord-estul regiunii Harkov, unde luna trecută forțele ucrainene au avansat adânc în liniile rusești, potrivit Ministerului ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.notează Mediafax.

Alte 43 de așezări au fost eliberate în regiunea Donețk și șapte în regiunea Luhansk, a adăugat ministerul. Herson, Donețk și Luhansk, împreună cu Zaporojie, au fost anexate de Moscova la sfârșitul lunii trecute, în timp ce o contraofensivă a forțelor ucrainene a avansat rapid în nord-est, est și sud.

Update 07:00 Mesajul lui Volodimir Zelenski după ce Consiliul Europei a declarat Rusia stat terorist

"Terorii trebuie să i se răspundă cu forţă la toate nivelurile: pe câmpul de luptă, cu sancţiuni şi legal", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul de joi în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

"Este foarte important ca acesta să fie un semnal politic. Un semnal pentru toate statele - membre ale Consiliului Europei şi toate statele lumii, că nu este nimic de discutat cu această grupare teroristă, care şi-a însuşit Rusia şi a declanşat cel mai odios război din Europa din ultimii 80 de ani", a transmis Zelenski poporului ucrainean după discursul din faţa parlamentarilor. 

"Vom crea un tribunal special pentru agresiunea criminală rusă împotriva Ucrainei şi vom asigura funcţionarea unui mecanism special de compensare, astfel încât Rusia să poarte responsabilitatea pentru acest război cu preţul bunurilor sale", a spus el.

"Lumea vede ce se întâmplă. Cunoaşte preţul farsei pe care Rusia a organizat-o în teritoriul ocupat sub masca unor referendumuri false. 143 de state membre ONU au susţinut rezoluţia care protejează principiile de bază ale Cartei ONU şi condamnă Rusia pentru tentativa criminală de anexare a teritoriului nostru. Acesta este un număr record de state care susţin Ucraina astăzi. Dar cred că vor fi mai multe. Patru state au ieşit de partea Rusiei - acest lucru este foarte elocvent. Coreea de Nord, Nicaragua, Belarus şi Siria. O astfel de listă arată că totul este clar. Sunt recunoscător fiecăruia dintre cele 143 de state!", a declarat Zelenski către ucraineni. 

În discursul zilnic, Zelenski a mulţumit apărătorilor ucraineni şi partenerilor care ajută Ucraina. 

"Acum, Rusia trimite mii de oameni mobilizaţi pe front. Nu au o pregătire militară semnificativă, dar comanda lor nu are deloc nevoie de ea. Ei se aşteaptă ca ruşii mobilizaţi să poată supravieţui în război cel puţin câteva săptămâni, apoi vor muri, apoi vor fi trimişi pe front alţii. Dar în acest timp, utilizarea de către generalii ruşi a poporului lor drept „carne de tun” face posibilă crearea unei presiuni suplimentare asupra apărătorilor noştri. Este o presiune tangibilă. Şi sunt recunoscător tuturor războinicilor noştri care o îndură. De asemenea, sunt recunoscător partenerilor care înţeleg că în astfel de condiţii avem nevoie de o creştere a asistenţei pentru apărare. Mulţumesc tuturor celor care luptă, lucrează şi ajută la protejarea Ucrainei!". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 233. O centrală electrică din Rusia, incendiată după un atac ucrainean. Kievul anunță că a reușit să elibereze 600 de localități în ultima lună