Antena Meniu Search
x

Mai multe balene ucigaşe au scufundat un iaht în Strâmtoarea Gibraltar. Motivul atacului e ieşit din comun, potrivit cercetătorilor

Timp de 45 de minute, iahtul Grazie Mamma a fost atacată de un grup de orci, în timp ce naviga prin strâmtoarea Gibraltar. Balenele au lovit ambarcaţiunea în repetate rânduri şi au provocat daune majore şi scurgeri.

de Redactia Observator

la 08.11.2023, 16:19

Mai multe balene ucigaşe au scufundat un yacht în Strâmtoarea Gibraltar. Cercetătorii spun că motivul atacului e ieşit din comun
Mai multe balene ucigaşe au scufundat un yacht în Strâmtoarea Gibraltar. Cercetătorii spun că motivul atacului e ieşit din comun - Profimedia

Autorităţile au reușit să salveze echipajul și să-i transporte în siguranță în portul din Tanger-Med, pe coasta Marocului. Iahtul lor, însă, s-a scufundat în mare.

Incidentul nu este singular

Compania a spus că face tot posibilul pentru a se asigura că viitoarele sale călătorii în Insulele Canare se desfășoară fără probleme.

Incidentul de săptămâna trecută a fost cel mai recent dintr-un șir de "atacuri" ale orcilor în apele care separă sudul Europei de nordul Africii, ceea ce le-a dat mari bătăi de cap cercetătorilor care încearcă să înţeleagă fenomenul.

Pe acelaşi subiect

Din 2020, au avut loc aproximativ 500 de astfel de incidente, a declarat pentru NPR Alfredo López Fernandez, coautor al unui studiu din 2022 în revista Marine Mammal Science, la începutul acestui an. Cel puțin trei bărci s-au scufundat, dat nu există niciun caz înregistrat de om, ucis de orcă, potrivit NPR.

Care este explicaţia pentru atacurile balenelor

Oamenii de știință au încercat să identifice cauza comportamentului.

O teorie printre cercetători este că orcile doar se joacă. Alți cercetători spun că s-ar putea ca balenelor să le placă senzația de a atinge elicea motorului.

De asemenea, comportamentul orcilor poate fi un fel de act de răzbunare din cauza unor întâlniri anterioare, posibil traumatice, cu bărci de pescuit.

"Cred cu siguranță că orcile sunt capabile de emoții complexe precum răzbunarea", a declarat anterior Monika Wieland Shields, directorul Orca Behavior Institute , pentru NPR. Shields a spus că nu crede că "putem exclude acest lucru", chiar dacă ea însăși nu a fost pe deplin convinsă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Mai multe balene ucigaşe au scufundat un iaht în Strâmtoarea Gibraltar. Motivul atacului e ieşit din comun, potrivit cercetătorilor