Antena Meniu Search
x

Video Zece cetățeni români ce trebuiau evacuați din Gaza nu au mai fost găsiți. Traseul special prin care vor ajunge în România primii 93 de refugiați

Război Israel - Hamas. 93 de români și familiile lor au reuşit să plece din Gaza. Au ajuns în Egipt şi se îndreaptă spre Aeroportul din Cairo, de unde vor fi aduşi în România pe cale aeriană. Alți 51 de oameni așteaptă evacuarea. În Egipt va merge astăzi şi premierul Marcel Ciolacu. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 08.11.2023, 13:57

Vezi și

"Formalitățile de ieșire din Gaza ale celor aproximativ 100 de români au durat foarte mult. Ei ar fi trebuit, după planurile inițiale ale MAE, să fie deja la această oră la București. Procedura de verificare a actelor de către autoritățile egiptene și israeliene au fost îngreunate de faptul că mai mulți cetățeni nu aveau documentele complete - fie nu aveau pașapoarte, fie la aveau expirate. În aceste condiții, reprezentanții ambasadei României la Cairo, alături de oficialii români din Israel, au făcut toate diligențele pentru ca documentația să fie completă, dar acest proces a durat cam o zi. În plus, cam 10 din cei 103 români aflați pe listele de tranzit nu s-au prezentat la punctul de întâlnire din Rafah. Au încercat diplomații români să ia legătură cu ei, dar nu a fost posibil, așa că în avionul de București se vor afla 93 din cei 103 cetățeni români. Ei au plecat dimineața din Rafah cu două autocare și ar trebui să ajungă în orele prânzului în Cairo. Pentru ei România a pregătit o cursă special, un avion din București îi va prelua și spre seară sau la noapte îi va aduce în țară. Fiind cursă specială, e posibil să aterizeze la Baza Militară 90, pentru a nu intra în circuitul civil de verificare - ce ar dura mai multîn cazul lor. Premierul Marcel Ciolacu vine și el la Cairo, pentru a-i întâmpina pe români și pentru a afla care este situația celorlalți cetățeni blocați în Gaza. În această dimineață MAE a venit cu noi precizări legate de evacuarea a încă 50 de români. Procedura de ieșire a lor DIN Gaza se anunță la fel de complexă, așa că este de așteptat să fie preluați cu un alt avion, cel mai probabil mâine", a transmis reporterul Observator Cristi Popovici.

Cetăţenii români şi rudele lordin Fâşia Gaza au primit vestea bună noaptea trecută. Autorităţile române i-au informat că trebuie să ajungă între 7:30 şi 8 dimineaţa la graniţa cu Egiptul. Aici, însă, au aşteptat ore bune până la îmbarcare."E foarte greu. Sunt mulţi oameni, mulţi! Sunt nemţi, ucraineni, moldoveni, olandezi", a declaratDan Qara, român din Fâşia Gaza. "Eu am venit dimineaţa, la ora 07:00 am ajuns aici. Până acum, deci - 10 metri. Copii, bătrâni, femei şi doctori, ingineri, de toate", a declaratKhalid Abu Fesefes, evacuat din Rafah.

Misiunea de evacuare a românilor din Fâșia Gaza e coordonată de MAE

"Acum 3 zile, Hamas a închis graniţa pentru că aparent ei nu au primit accept de la Egipt să îşi scoată proprii oameni din Gaza şi asta a îngreunat evacuarea cetăţenilor străini", a declarat Reuven Azar, ambasadorul Israelului la Bucureşti. A durat mai bine de cinci ore până când primii români au trecut graniţa. "Ieşiră astăzi, se pare 115 sau 114, cam aşa. Trecură de Palestina şi intrară în Egipt", a declarat Abu Salim, român evacuat din Gaza. Repatrierea a început cu drumul de la punctul de frontieră Rafah spre Cairo, un traseu de cinci ore care traversează Peninsula Sinai.

Misiunea e coordonată de Ministerul Afacerilor Externe, iar mai multe aeronave militare române de transport rămân în stand by. "Noi suntem cinci familii, am două fete căsătorite şi doi băieţi. Băieţii sunt plecaţi în Norvegia de o săptămână. Înainte de război cu o săptămână au plecat la muncă. Şi noi am rămas în Gaza",a declarat Daniela Abu Fesefes, cetăţean român din Gaza. Aşteptarea este grea şi pentru rudele din România ale cetăţenilor aflaţi pe lista evacuaţilor din Gaza. "Deja sunt 25 de ani de când sora mea locuia acolo. Era medic acolo, avea viaţa acolo, dar s-a spulberat totul foarte repede. Au spus că poate Dumnezeu e mare şi în două zile vor fi acasă", a declarat Lăcrămioara Danciu, sora unei românce din Gaza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Zece cetățeni români ce trebuiau evacuați din Gaza nu au mai fost găsiți. Traseul special prin care vor ajunge în România primii 93 de refugiați