Antena Meniu Search
x

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru contraofensivă

Război în Ucraina. Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene posibilitatea de a lansa atacuri cu rază lungă, 250 de km, pentru contraofensiva mult aşteptată, au declarat mai mulți oficiali occidentali pentru CNN.

de Redactia Observator

la 11.05.2023, 13:41

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru contraofensivă
Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru contraofensivă - Shutterstock

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu tehnologie stealth (invizibilă), dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța. De obicei este lansată din aer. Are o rază de acţiune de aproape 250 km, cu puțin sub cea a sistemelor de rachete tactice americane ATACMS, pe care Ucraina le-a cerut insistent.

Tehnic, rachetele Storm Shadow pot lovi adânc în teritoriul cucerit de Rusia în estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi utilizate numai pe teritoriul Ucrainei cucerit de ruşi și nu în interiorul Rusiei. Cu toate astea, oficialii britanici au declarat public în repetate rânduri că ei consideră Crimeea drept teritoriu suveran ucrainean, anexat ilegal de Rusia în 2014. Prin urmare, peninsula poate fi atacată cu rachete Storm Shadow.

Racheta Storm Shadow poate shimba regulile jocului, a declarat pentru CNN un înalt oficial al armatei americane. Oferă Kievului o capacitate pe care a cerut-o încă de la începutul războiului. Raza maximă de acțiune a rachetelor folosite în prezent de Ucraina este de 80 de km. 

Zelenski: Ucraina mai are nevoie de puţin timp pentru a pregăti contraofensiva

Pe acelaşi subiect

Forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă menită să recupereze teritoriul cucerit de Kremlin în partea de est și de sud a țării. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa are nevoie de "puțin mai mult timp" înainte de a lansa contraofensiva, pentru ca mai mult ajutor militar occidental promis să sosească în țară.

"Cu ceea ce avem putem merge mai departe și să avem succes", a spus Zelenski într-un interviu publicat joi. "Dar am pierde mulți oameni. Cred că este inacceptabil. Deci trebuie să mai așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp", a adăugat el.

Printre armele pe care Ucraina încă le așteaptă se numără vehiculele blindate - inclusiv tancurile - despre care Zelenski a spus că "sosesc în loturi". Nu este prima dată când Marea Britanie merge mai departe decât SUA în legătură cu armamentul trimis în Ucraina. A fost primul aliat care a anunțat că trimite tancuri occidentale moderne în Ucraina, promițând 14 tancuri Challenge 2 înainte ca SUA să anunțe că vor contribui cu tancuri M-1 Abrams.

Oficialii americani au subliniat în mod repetat că vor continua să susțină Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Cu toate acestea, SUA au fost precaute în ultimul an în furnizarea de arme care ar putea să ajute Ucraina să lovească pe teritoriul Rusiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru contraofensivă