Antena Meniu Search
x

Marea Britanie nu va primi nicio doză de vaccin produs în UE dacă AstraZeneca nu-și îndeplinește angajamentele

Comisarul european Thierry Breton a încercat să pună capăt speranțelor britanice de a obține vaccinuri AstraZeneca fabricatThierry Bretone în UE, spunând că nicio doză nu va fi expediată peste Canal dacă AstraZeneca nu își va îndeplini angajamentele față de blocul comunitar.

de Georgiana Dulgheru

la 01.04.2021, 11:13

Marea Britanie nu va primi nicio doză de vaccin produs în UE dacă AstraZeneca nu-și îndeplinește angajamentele
- Profimedia

Thierry Breton, Comisarul UE pentru politică industrială, a minimizat rezultatul discuțiilor care au avut loc între Bruxelles și Londra cu privire la producția de vaccin, spunând că „nu este nimic de negociat” între cele două părți, relatează Financial Times. Producția de la fabrica Seneffe din Belgia și fabrica Halix din Olanda coincide „mai mult sau mai puțin” cu angajamentele AstraZeneca față de Bruxelles și trebuie să fie rezervată pentru UE, a spus el.

Dacă [AstraZeneca] face mai mult, nu avem nicio problemă, dar atâta timp cât nu-și respectă angajamentul față de noi, dozele rămân în Europa - cu excepția celor pentru Covax”, a spus Breton într-un interviu, referindu-se la planul internațional de vaccinare care include în principal țările sărace. „Nu există negocieri”, a mai acesta.

Comentariile lui Breton au provocat un răspuns rece de la Londra. „Astfel de comentarii sunt dezamăgitoare”, a spus un înalt oficial, citat de Financial Times. „Singurul mod în care vom învinge împreună această pandemie este găsirea unei situaţii reciproc avantajoase. Impunerea controalelor de export și nerespectarea contractelor legale nu vor face decât să împiedice eforturile globale de creștere a producției de vaccinuri și combaterea virusului”, a spus oficialul.

Matt Hancock, secretar de Sănătate din Marea Britanie, a declarat pentru Financial Times pe 24 martie că Marea Britanie a ridicat pretenții asupra serului AstraZeneca produs în Olanda ca parte a unui acord prin care compania a promis că va furniza 100 de milioane de doze în Marea Britanie. Întrebat dacă fabrica Halix din Leiden face parte din lanțul de aprovizionare pentru Marea Britanie, el a spus: „Da, desigur”.

Pe acelaşi subiect

Marea Britanie a semnat un acord inițial confidențial cu AstraZeneca cu câteva luni înainte ca aceasta să încheie un acord cu UE - deși contractul final cu Regatul Unit a fost semnat abia a doua zi după acordul cu blocul european. „Ei (Uniunea Europeană) au un contract prin care se angajează că depun toate eforturile iar noi avem un acord de exclusivitate”, a spus Hancock.

Cu toate acestea, Boris Johnson a recunoscut tacit că Marea Britanie, care a vaccinat 31 de milioane de oameni cu prima doză, se va lupta pentru a primi vaccinurile făcute în UE. Sir Tim Barrow, fostul ambasador al Marii Britanii în UE, a fost trimis la Bruxelles pentru a încerca să aplaneze conflictul. A încecat să ofere ajutorul Regatului Unit pentru creșterea capacității de producție a vaccinurilor în UE.

Oficialii britanici au vorbit despre „partajarea” dozelor făcute la Leiden cu UE, deși comentariile lui Breton sugerează că astfel de speranțe nu se vor îndeplini.

Cele două tabere au publicat săptămâna trecută o declarație că vor să găsească o „situație de reciproc avantajoasă și să extindă oferta de vaccin pentru toți cetățenii”. Dar unii oficiali ai UE pun la îndoială ceea ce Marea Britanie poate oferi în prezent UE, având în vedere că blocul a exportat 21 de milioane de doze în Marea Britanie, fără ca lucrurile să meargă și în sens invers.

Săptămâna trecută, Bruxelles-ul și-a întărit restricțiile la exportul de vaccinuri pentru a se asigura că alte țări care produc ser arată „reciprocitate” împărțind propria producție. Regulile revizuite sunt provizoriu în vigoare. Breton a sugerat că UE va continua să permită transportul vaccinului Oxford / AstraZeneca către Covax - dar nu în altă parte, atât timp cât compania anglo-suedeză nu și-a îndeplinit promisiunile de livrare. „Suntem din nou aici pentru a ne asigura că [contractul AstraZeneca cu UE] este respectat - și, desigur, suntem aici pentru a-i ajuta și pe prietenii noștri britanici. Dar nu avem nimic de negociat”, a spus Breton. 

După ce s-a angajat inițial să livreze până la 120 de milioane de doze către UE în primul trimestru al anului, AstraZeneca și-a redus angajamentul la 30 de milioane de doze.  Pascal Soriot, director executiv al AstraZeneca, a declarat că va furniza 70 de milioane de doze în al doilea trimestru - cu mult sub angajamentul inițial de 180 de milioane.

Declarațiile lui Breton au venit în contextul în care Uniunea Europeană, cu o populație de 446 de milioane de oameni, va livra 107 milioane de doze de vaccin până la sfârșitul acestei săptămâni, atingând obiectivul blocului de 100 milioane de doze în primele trei luni ale anului. Și asta în ciuda problemelor de livrare din partea AstraZeneca.

Comisarul francez a declarat că AstraZeneca își îmbunătățește capacitatea la problematica fabrica belgiană - centrul producției sale din Europa. Totodată el crede că, în general, blocul comunitar și-ar putea atinge obiectivele sale de livrare a vaccinului în al doilea trimestru sau cel puțin se va apropia de acestea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Marea Britanie nu va primi nicio doză de vaccin produs în UE dacă AstraZeneca nu-și îndeplinește angajamentele