Antena Meniu Search
x

Video Mărturii tulburătoare după ”avalanșa umană” din Israel: Am căzut peste copii. Oamenii urlau că nu pot să respire

Cel puțin 44 de oameni şi-au pierdut viaţa iar peste 100 au fost răniţi într-o busculadă la o sărbătoare religioasă, la poalele Muntelui Meron din Israel. Martorii descriu scene tulburătoare. 

de Redactia Observator

la 30.04.2021, 15:52

Peste 100.000 de pelerini ultra-ortodocşi s-au adunat pe Muntele Meron pentru a sărbători prin muzică, dans şi focuri de tabără sărbătoarea Lag Baomer. Tragedia s-a declanșat după ce mai multe persoane au alunecat pe treptele metalice ale unei pasarele și au generat panică în lanț - un efect de domino. Martorii momentelor de groază descriu scena ca pe o adevărată avalanşă umană.

”Am văzut oameni care se împingeau unul pe altul, apoi am început să vedem oameni călcaţi în picioare. La acel moment când am văzut asta, am început să încerc să ies şi eu afară, acolo am văzut alţi oameni care evacuau, dar şi care ofereau primul ajutor.” a relatat un martor.

Iniţial servicile de urgenţe au fost anunţate că au de-a face cu un incident minor şi doar câteva echipaje au fost trimise la intervenţie.  Peste 250 de ambulanţe şi şase elicoptere au fost aduse ulterior, iar la faţa locului a fost ridicat de urgenţă un spital de campanie. Aici, au început să se vadă adevăratele proporţii ale dezastrului.

”Când am ajuns aici ne-am dat seama că este un incident cu totul diferit, este vorba de un incident cu foarte multe victime. Am văzut zeci de oameni căzuţi la pământ, zeci de răniţi, care mergeau plini de sânge, am văzut copii, adulţi, foarte greu de privit aşa ceva. În 10 ani de când sunt paramedic nu îmi amintesc să fi văzut ceva ca aici.” a povestit un paramedic. 

Pe acelaşi subiect

"Am fost luați pe sus. Unii au fost aruncați în aer - alții au fost zdrobiți la pământ", a declarat un pelerin pentru Ynet News. "Era un copil care mă trăgea de picior, luptându-se pentru viața lui. Am așteptat să fim salvați 15-20 de minute în această nebunie teribilă. A fost îngrozitor", a mai spus el.

Un supraviețuitor care a fost dus la spital a povestit că „nimeni nu știa ce să facă”. "A început cu o aglomerare puternică. Era o mulțime de oameni deasupra mea. Mă întindeam pe altcineva care nu respira. Au fost țipete, haos. Am văzut copii sub mine. Singurul lucru care-mi trecea prin minte era că nu am vrut ca copilul meu să ajungă orfan ".

Un alt pelerin a declarat pentru Channel 12 TV: "Ne-am gândit că poate este o alertă (cu bombă) din cauza unui pachet suspect. Nimeni nu și-a imaginat că acest lucru se poate întâmpla aici. Bucuria a devenit jale, o lumină mare a ajuns un întuneric profund. "

Un alt pelerin a povestit că totul a luat un efect de „carusel” și oamenii au fost împinși la dreapta și la stânga. "După 20 de minute, cred că oamenii au început să se sufoce, așa că au vrut să iasă, dar nimeni nu a reușit să iasă. Erau oameni sub mine care nu mai respirau. Au fost urlete groaznice de „ nu pot respira”. " El a spus că țipetele s-au oprit încet și scena a fost „haotică”.

Un alt martor a povestit că: "Eram la intrare, am decis că vrem să ieșim și apoi poliția a blocat poarta, așa că oricine dorea să iasă nu putea ieși. În această grabă am căzut unul pe altul, am crezut că voi muri. Am văzut oameni morți lângă mine.”

Premierul Netanyahu a catalogat catastrofa drept o "tragedie majoră".  În 2019, peste 250.000 de pelerini au participat la festivităţile de pe Muntele Meron, anul trecut adunarea religioasă a fost interzisă. Sărbătoarea Lag Baomer marchează finalul ciumei care l-a ucis pe rabinul Akiva ben Yosef şi 24.000 de discipoli ai acestuia şi este foarte populară în rândul copiiilor pentru obiceiul aprinderii focurilor de tabără.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Mărturii tulburătoare după ”avalanșa umană” din Israel: Am căzut peste copii. Oamenii urlau că nu pot să respire