Video

44 de morți în Israel. Oamenii s-au călcat în picioare la cel mai mare pelerinaj din pandemie. Premierul Netanyahu: "Un dezastru teribil"

De Cristian Ionescu.
Publicat: 30.04.2021, 07:18.
Actualizat: 30.04.2021, 10:38

O busculadă la o sărbătoare religioasă pe munte din Israel, care a atras zeci de mii de evrei ultra-ortodocși, a lăsat zeci de morți și zeci de răniți.

Zeci de morţi în Israel, la o sărbătoare religioasă

Profi Media

Potrivit unor estimări, aproximativ 100.000 de oameni s-au înghesuit împreună pentru a sărbători pe Muntele Meron din nordul Israelului, în ciuda avertismentelor din partea autorităților cu privire la riscul transmiterii Covid-19.

Zeci de morţi la o sărbătoare, în Israel

Busculada mortală a început după ce niște persoane au început să fugă de la fața locului. Serviciul de ambulanță Magen David Adom a raportat ulterior că 103 persoane au fost rănite. Ziarele Haaretz și The Times of Israel raportau că cel puțin 44 de persoane au fost ucise. Haaretz a spus că mai mult de 50 de persoane au fost rănite și că 20 dintre ele se află în stare critică. „Un dezastru teribil”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în timp ce rapoarte conflictuale se veneau de la autorităţi.

Citește și:

Sărbătoarea, Lag b’Omer, este o perioadă în care evreii ultra-ortodocși se întrunesc în mod tradițional la mormântul unui rabin proeminent din antichitate. Festivitățile includ dans și focuri. Un videoclip despre care se spune că a fost realizat chiar înainte de busculadă a arătat o mulțime de oameni în sărbătoare extatică, mişcându-se la unison. Primele relatări despre ce s-a întâmplat diferă.

Unii au spus că oamenii au început să fugă după ce s-a prăbușit fie o tribună, sau un acoperiș. Alții au spus că unele persoane au alunecat pe trepte, declanșând ceea ce site-ul de știri Ynet a descris ca o „avalanșă umană”. Unii salvatori au atribuit accidentul volumului mare de oameni. Astfel, o scenă de bucurie se transformase într-una de groază. Un martor ocular a comparat-o cu o zonă de război, spunând canalului 12 TV că a văzut cadavrele a doi copii morți. Imaginile de pe scena dezastrului arătau cadavre pe brancarde, acoperite cu pături din folie. Panta era presărată cu pantofi, sticle de plastic și alte resturi.

În mijlocul haosului, în timp ce medicii încercau să navigheze în mulțime pentru a ajunge la răniți, un proeminent rabin israelian, Meir Lau, a rămas pe o scenă încercând să restabilească calmul. Alături de alți rabini de frunte, a citit psalmi pentru răniți.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.