Antena Meniu Search
x

"Mi-a spus: Nu mai suport!" Două deținute au murit în aceeași zi, în spatele gratiilor. Prima era în greva foamei, a doua s-a spânzurat în celulă, la Torino

Doi deținute au murit într-o singură zi, cinci de la începutul anului. Este bilanțul tragic de la Penitenciarul "Lorusso e Cutugno" din Torino, în Italia. Pe 30 iunie, toți cei încarcerați scriseseră o plângere prin care denunțau încă o sinucidere, dar și condițiile grele din închisoare.

de Redactia Observator

la 14.08.2023, 11:30

"Mi-a spus: Nu mai suport!" Două deținute au murit în aceeași zi, în spatele gratiilor. Prima era în greva foamei, a doua s-a spânzurat în celulă, la Torino - torino.corriere.it

În urmă cu trei zile, la Torino, două femei și-au pierdut viața în închisoare: Susan John, 43 de ani, și Azzurra Campari, 28 de ani. Prima a murit de foame: a intrat în greva foamei pe 22 iulie, ziua sosirii ei în penitenciar, și nu mai mâncase de atunci. Femeia nu avea voie să-şi vadă fiul de 10 ani şi hotărâse să protesteze astfel.

Al doilea caz este o sinucidere, tânăra de 28 de ani fiind găsită spânzurată în celulă. Azzurra, originară din Riva Ligure (Imperia), se afla din luna mai în închisoare, pentru furturi mărunte legate de dependența de droguri. Potrivit publicației ilgazzettino.it, în trecut, ea încercase deja acte de autovătămare și primise ajutor de spcialitate. De această dată, a mers până la capăt și și-a luat viața. "M-a îngrijorat starea ei. Mă așteptam să o întâlnesc la interviu, săptămâna viitoare. Ultima dată când am vorbit, mi-a spus că nu mai suportă", spune, sfâșiată de durere, mama fetei.

Azzurra Campari, descrisă de foștii ei colegi de celulă drept problematică, fusese transferată la Torino în urmă cu două săptămâni, de la închisoarea din Genova, iar când și-a luat viața era în izolare. Era internată în Astm - Asociația pentru Protecția Mintală. În teorie, cea mai sigură secție din penitenciar, monitorizată constantă și controale medicale de două ori pe zi. Totuși, vineri după-amiază, la scurt timp după ora 17.00, tânăra de 28 de ani a reușit să se sinucidă spânzurându-se cu o sfoară făcută manual, scrie Corriere della Sera.

Sindicat: De zeci de ani cerem ca deținuții străini să-și ispășească pedepsele în închisorile din țările lor

Pe acelaşi subiect

Pentru Donato Capece, secretarul general al SAPPE (Sindicatul Autonom al Poliției Penitenciare), "situația sănătății deținuților din închisori rămâne alarmantă". 

Capacitatea stabilită de Ministerul Justiției este de aproximativ 4.000 de deținuți, dar ultimul recensământ arată un număr mult mai mare. 

"De zeci de ani cerem expulzarea prizonierilor străini, o treime din cei prezenți în Italia, pentru ca aceștia să-și ispășească pedeapsa în închisorile din țările lor; de asemenea, cerem să se prevadă redeschiderea spitalelor judiciare de psihiatrie", spune Donato Capece.

În Piemont sunt 12 închisori. În toată Italia sunt 189. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Mi-a spus: Nu mai suport!" Două deținute au murit în aceeași zi, în spatele gratiilor. Prima era în greva foamei, a doua s-a spânzurat în celulă, la Torino