Antena Meniu Search
x

Miliardară condamnată la moarte. Cum a reuşit o fostă vânzătoare la tarabe să fure aproape 10% din PIB-ul Vietnamului

Truong My Lan, miliardara vietnameză de 67 de ani, a fost condamnată la moarte pentru o fraudă de 44 de miliarde de dolari. 

de Redactia Observator

la 11.04.2024, 13:06

UPDATE:  Un tribunal din Vietnam a condamnat-o joi la moarte pe Truong My Lan, preşedinta grupului imobiliar Van Thinh Phat, pentru o fraudă de 44 de miliarde de dolari. A fost găsită vinovată de deturnare de fonduri, mită şi încălcări ale reglementărilor bancare, la finalul unui proces început pe 5 martie. 

În vârstă de 67 de ani, Truong My Lan, cea mai bogată femeie din ţară, este acuzată că a contractat împrumuturi de 44 de miliarde de dolari de la Banca Comercială Saigon. Suma este echivalentă cu 10% din produsul intern brut (PIB) al ţării (430 de miliarde de dolari în 2023).  Procurorii spun că 27 de miliarde de dolari nu vor fi recuperați niciodată.

Autoritățile comuniste, care în mod normal sunt cuprinse de secretomanie, au fost neobișnuit de sincere cu privire la acest caz, comentează BBC.  În ultimii ani, Vietnamul a lansat o amplă campanie anticorupţie care îi vizează pe înalţii funcţionari şi pe membrii elitei economice a ţării.

Cine este şi de ce este acuzată Truong My Lan

Pe acelaşi subiect

Autorităţile au oferit presei şi cele mai mici detalii. Au chemat 2.700 de persoane să depună mărturie iar în proces sunt implicați 10 procurori și 200 de avocați. Probele în dosar cântăresc 6 tone şi au încăput în 104 cutii  Alături de Truong My Lan, care neagă acuzațiile mai sunt inculpate alte 85 de persoane. Dar ea și alţi 13 inculpaţi riscă chiar condamnarea la moarte.

Truong My Lan este acuzată de deturnare de fonduri, corupţie şi încălcarea regulamentelor bancare. Procurorii spun că a făcut cereri false pentru împrumut pentru a retrage bani de la Banca Comercială Saigon (SCB), la care grupul său deţinea peste 90% din acţiuni. "Nu cred că a existat vreodată un proces mai spectaculos ca acesta în epoca comunistă", a spus pentru BBC, David Brown, un fost oficial din Departamentul de Stat al SUA

De când a devenit în 2016 secretar general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong a declarat lupta anticorupţie o prioritate şi spune că furia poporului față de corupția scăpată de sub control poate reprezenta o amenințare existențială la adresa Partidului Comunist. În cadrul acestei campanii anticorupţie doi președinți și doi vicepremieri au fost forțați să demisioneze iar alte sute de oficiali au fost pedepsiţi sau închiși. Acum a venit rândul uneia dintre cele mai bogate femei din țară.

De la vânzătoare la tarabe, la cea mai bogată femeie din ţară

Truong My Lan provine dintr-o familie chino-vietnameză din oraşul Ho Chi Minh City, fostul Saigon. A început ca vânzătoare de produse cosmetice la tarabe, alături de mama ei, dar după ce Partidul Comunist a dat drumul la o reformă economică în 1986, a început să cumpere terenuri și proprietăți. În anii 1990, deja deținea un portofoliu mare de hoteluri si restaurante. A fondat în 1992 grupul Van Thinh Phat, care deţine hoteluri de lux, restaurante şi imobile de apartamente de lux şi are investiţii, de asemenea, în servicii financiare.

În ciuda sectorului de producție aflat în creștere în ţară, cei mai mulți vietnamezi bogați au făcut bani prin specula cu terenuri. În general, toate terenurile sunt proprietatea statului iar accesul la ele se obţine prin relații cu oficiali şi funcţionari din guvern. Pe măsură ce economia a crescut, a escaladat şi corupția care a devenit endemică.

Truong My Lan a fost lăsată în 2011 să orchestreze fuziunea a trei bănci mici, cu probleme, într-o entitate mai mare: Banca Comercială Saigon. Deşi legea vietnameză interzice ca o persoană să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci, Truong My Lan a ajuns să dețină de fapt peste 90% prin intermediul a sute de companii-fantomă şi interpuşi.

Procurorii o acuză că a numit apropiaţi drept manageri la bancă, iar apoi le-a ordonat să aprobe sute de împrumuturi pentru rețeaua de companii-fantomă pe care o controla. Sumele scoase sunt uluitoare. Împrumuturile ei au ajuns să reprezinte 93% din toate creditele băncii.

4 miliarde de dolari cash, ascunşi în subsolul casei

Potrivit procurorilor, timp de trei ani, începând cu februarie 2019, ea i-a cerut șoferului ei să scoată din bancă peste 4 miliarde de dolari în numerar și să ascundă banii în subsolul casei sale. Bancnotele cântăreau cel puţin două tone.

De asemenea, este acuzată că a dat mită cu generozitate pentru a se asigura că împrumuturile ei nu erau niciodată controlate. Alături de ea este acuzat şi un fost inspector șef de la banca centrală, care riscă închisoare pe viață pentru că a acceptat o mită de 5 milioane de dolari.

Partidul Comunist a transformat procesul într-un spectacol pentru poporul furios pe corupţia din ţară. Dar pe lângă faptul că o văd pe Truong My Lan, slăbită și nemachiată la tribunal, oamenii se întreabă cum a putut continua să fure atâta vreme fără a fi prinsă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Miliardară condamnată la moarte. Cum a reuşit o fostă vânzătoare la tarabe să fure aproape 10% din PIB-ul Vietnamului