Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Miza războiului Israel - Hamas. Iranul neagă orice implicare în atacuri, Zelenski acuză Rusia că a ajutat Hamasul

Război Israel - Hamas. Gruparea teroristă se laudă că atacul asupra Israelului a fost pregătit de şase oameni. Liderii teroriştilor s-au ascuns într-o reţea de tuneluri subterane alături de toţi cei răpiţi sâmbătă şi ameninţă că-i vor executa dacă Israelul mai bombardează Fâşia Gaza. Între timp, Turcia s-a oferit să medieze conflictul, în timp ce Occidentul sprijină eforturile Israelului de a îşi lua revanşa. Iată mizele şi cum s-a împărţit lumea după izbucnirea confllictului!

de Redactia Observator

la 10.10.2023 , 19:43

Aceste imagini au fost filmate cu puţin timp înainte de atacul împotriva Israelului. Hamas a publicat dovada că s-a pregătit cel puţin un an pentru atenate, în cel mai mare secret. "Momentul atacului a fost cunoscut doar de o mână de oameni", a declarat Ali Bakareh, comandant Hamas. Creierul operaţiunii a fost Mohammed Deif, comandantul aripii militare a organizaţiei. Vânat de Israel de zeci de ani, el este ţintuit într-un scaun cu rotile. Cruzimea şi felul în care a păcălit serviciile de informaţii l-au transformat într-un idol.

"Hamas urăște Israelul cel mai mult, dar nici nu are prea multă dragoste pentru Autoritatea Palestiniană. Hamas nu luptă pentru a exista un stat palestinian alături de un stat israelian, Hamas luptă pentru a distruge Israelul", a declarat Matthew Levitt, analist pe Orientul Mijlociu. Un alt scop al teroriştilor ar fi să oprească îmbunătăţirea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită. Şi să atragă mai multe ţări în conflict împotriva Israelului şi Occidentului. "Nicio ţară nu este dispusă să poarte un război cu Israelul. Totuși, tensiunile s-ar putea răspândi în Cisiordania, ar putea apărea între Hezbollah-ul din Liban și Israel și chiar între Siria și Israel", a declarat Li Shaoxian, analist studii arabe.

Iranul neagă orice implicare în atacuri

Vezi și

Iranul neagă orice implicare în atacuri, serviciile secrete americane şi franceze spun că nu au nici ele informaţii că Teheranul ar fi fost implicat în carnagiul Hamas. Liderul suprem al Iranului nu şi-a ascuns însă bucuria. "Sărutăm frunțile și brațele planificatorilor inteligenți și înțelepți ai atacului și ale tinerilor palestinieni curajoși. Suntem mândri de ei", a declarat Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. De la Bucureşti, Klaus Iohannis, care l-a primit în vizită pe Zelenski, a condamnat masacrul comis de Hamas. "Sprijinim dreptul Israelului de a se apara împotriva duşmanilor săi. Cine și cum a acționat vom afla", a declarat Klaus Iohannis.

"Consideram ca Rusia este una dintre ţările care a ajutat Hamasul și stă în spatele Hamasului", a declarat Voldomir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Cu sau fără implicarea Moscovei, se deschide al doilea front de confruntare armată împotriva Occidentului, care distrage atenţia de la invazia Ucrainei. Deja cele două tabere sunt bine definite: pe lângă Iran, de-a lungul timpului, Hamas a primit sprijin militar de la Qatar şi chiar de la Turcia, care s-a limitat doar să ceară încetarea focului. Gruparea teroristă palestiniană poate conta şi pe sprijinul grupului paramilitar libanez Hezbollah. Coreea de Nord, Afghanistan sau Irak susţin la rândul lor Hamas.

Pentru marile puteri occidentale lucrurile sunt clare. "Vreau să să fie foarte clar. Acesta nu este un moment pentru ca cineva care este ostil Israelului să exploateze aceste atacuri, să caute să obţină avantaje", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. "Nu există două versiuni ale acestor evenimente. Nu se pune problema echilibrului. Sunt alături de Israel", a declarat Rishi Sunak, premierul Marii Britanii. Mitinguri de solidaritate cu poporul israelian au avut loc în toate marile capitale europene. La Londra, manifestaţiile au degeneral în violenţe între susţinătorii Israelului şi un grup de palestineini. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Miza războiului Israel - Hamas. Iranul neagă orice implicare în atacuri, Zelenski acuză Rusia că a ajutat Hamasul