Antena Meniu Search
x

Reacţia Iranului după ce Hamas a atacat Israelul: Nu am fost noi, dar sărutăm mâinile celor care au planificat atacul

Război Israel - Hamas. Ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, a negat marţi că ţara sa se află în spatele atacului masiv de sâmbătă al Hamas asupra Israelului, dar a salutat ceea ce a numit înfrângerea "ireparabilă" a Israelului din punct de vedere militar şi al serviciilor de informaţii, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 15:40

Reacţia Iranului după ce Hamas a atacat Israelul: Nu am fost noi, dar sărutăm mâinile celor care au planificat atacul
Reacţia Iranului după ce Hamas a atacat Israelul: Nu am fost noi, dar sărutăm mâinile celor care au planificat atacul - Profimedia

Într-un discurs la o academie militară, transmis la televiziunea iraniană, liderul suprem a declarat că Israelul "a suferit un eşec ireparabil în domeniile militar şi de informaţii" după ofensiva mişcării palestiniene. "Sărutăm mâinile celor care au planificat atacul asupra regimului sionist", a declarat Ali Khamenei, în primul său discurs televizat de la atacul Hamas, în care a apărut purtând o eşarfă palestiniană.

Ayatollahul Ali Khamenei neagă că Iranul se află în spatele atacului Hamas asupra Israelului

"Acest cutremur devastator (atacul Hamas) a distrus unele structuri critice (în Israel) care nu vor putea fi reparate uşor. Propriile acţiuni ale regimului sionist sunt de vină pentru acest dezastru", a declarat Khamenei.

Israelul acuză de mult timp liderii religioşi ai Iranului că alimentează violenţa prin furnizarea de arme către Hamas. Teheranul, care nu recunoaşte Israelul, afirmă că oferă sprijin moral şi financiar grupului care controlează Fâşia Gaza. Sprijinirea cauzei palestiniene a fost un pilon al Republicii Islamice de la revoluţia din 1979 şi o modalitate prin care ţara dominată de şiiţi s-a transformat într-un lider al lumii musulmane.

Pe acelaşi subiect

Luni, Statele Unite au spus că Iranul a fost complice la atacul Hamas împotriva Israelului, dar au adăugat că nu au informaţii sau dovezi care să susţină această afirmaţie. Cel mai important general american a avertizat luni Iranul să nu se implice în criză, spunând că nu doreşte ca acest conflict să se extindă.

După o nouă noapte de raiduri aeriene continue asupra enclavei palestiniene, Israelul a anunţat marţi că a restabilit controlul asupra frontierei cu Gaza şi că a pus mine acolo unde militanţii au dărâmat barierele de securitate în timpul asaltului sângeros din weekend.

Khamenei a avertizat că un atac asupra Fâşiei Gaza ar "dezlănţui un torent de furie mult mai puternic". "Regimul de ocupaţie caută să se prezinte ca o victimă pentru a-şi intensifica şi mai mult crimele. Acesta este un calcul greşit. Va duce la un dezastru şi mai mare", a declarat Khamenei.

Canalele de televiziune israeliene au anunţat marţi că bilanţul atacului Hamas a ajuns la 900 de morţi şi cel puţin 2.600 de răniţi. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat, la rândul său că începând de sâmbătă, cel puţin 687 de palestinieni au fost ucişi şi 3.726 au fost răniţi în urma loviturilor aeriene israeliene asupra enclavei supuse unei blocade

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Reacţia Iranului după ce Hamas a atacat Israelul: Nu am fost noi, dar sărutăm mâinile celor care au planificat atacul