Antena Meniu Search
x

Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Israel: Hamas nu are unde să se ascundă în Gaza. Hamas anunţă că doi lideri politici ai grupării au fost ucişi

Război Israel - Hamas. Teroarea continuă. Armata israeliană a lovit peste 200 de ţinte în Gaza în cursul nopţii şi susţine că a securizat graniţa în sud. Bilanţul victimelor se apropie de 1700 de morţi, 900 doar din Israel şi aproape 800 în Gaza, cu mii de răniţi de ambele tabere. Armata israeliană spune că au fost găsite circa 1.500 de cadavre de luptători ai Hamas în Israel. Human Rights Watch critică atât Israelul, cât şi palestinienii pentru încălcări grave ale dreptului internaţional iar ONU transmite că asediul total asupra Fâşiei Gaza contravine dreptului internaţional umanitar. Ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, neagă că Iranul se află în spatele atacului Hamas asupra Israelului, dar  a salutat ceea ce a numit înfrângerea "ireparabilă" a Israelului din punct de vedere militar şi al serviciilor de informaţii.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 16:39

Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza în cursul nopţii de luni spre marţi, distrugând mai multe clădiri, în timp ce militanţii palestinieni au lansat rachete spre aeroportul internaţional Ben Gurion din Tel Aviv. Violenţele s-au soldat cu peste 900 de morţi în Israel şi aproape 800 în Gaza. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunţat luni că a ordonat blocada totală a Fâşiei Gaza, ceea ce înseamnă că enclava palestiniană va fi lipsită de energie electrică, alimente şi combustibil.

Un responsabil al Hamas a respins orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut liderilor opoziţiei să formeze imediat un guvern de uniune naţională de urgenţă, fără condiţii prealabile. Hezbollahul pro-iranian a anunţat luni că a bombardat două cazărmi israeliene ca răspuns la moartea a trei dintre membrii săi în urma bombardamentelor israeliene asupra unei zone de frontieră din sudul Libanului, pe fondul temerilor de escaladare a violenţelor.

Armata israeliană a declarat marți că luptătorii Hamas "nu au unde să se ascundă" în Gaza și că forțele sale aeriene efectuează atacuri intense, în valuri, la fiecare patru ore. "Îi vom prinde peste tot", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari,. Forțele aeriene israeliene au anunțat pe rețelele de socializare că "lansează un atac amplu împotriva țintelor teroriste ale organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza".

UPDATE 22:30 Hamas revendică tirurile cu rachete către Israel din Liban

Pe acelaşi subiect

Braţul armat al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, a revendicat marţi într-un comunicat tirurile de rachete din sudul Libanului către Israel, relatează AFP, citată de Agerpres. Braţul armat al mişcării islamiste palestiniene a lansat o "lovitură cu rachetă" asupra regiunii de vest a Galileii, în Israel, se arată în comunicat, adăugând că mişcarea palestiniană "şi-a făcut datoria". Salve de rachete au fost trase marţi dinspre sudul Libanului spre Israel, a transmis agenţia oficială libaneză ANI, după care armata israeliană a anunţat că a ripostat.

Potrivit ANI, 'salve de rachete au fost trase din câmpia Qleile, din sudul Libanului, spre Galileea', în nordul Israelului. Israelul este vizat de tiruri din sudul Libanului pentru a treia zi la rând, în paralel cu războiul care îl opune de sâmbătă mişcării islamiste palestiniene Hamas ce controlează Fâşia Gaza.

UPDATE 21:21 Biden anunţă că a discutat cu Netanyahu despre sprijinul SUA pentru Israel

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat că a discutat despre sprijinul pentru Israel în convorbirea telefonică pe care a avut-o marţi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după ce s-a întâlnit cu echipele de securitate naţională americane "pentru a direcţiona următorii paşi", transmite Reuters, citat de Agerpres. "Am luat legătura cu premierul Netanyahu pentru a discuta despre coordonarea pentru a sprijini Israelul, a descuraja actorii ostili şi a proteja oamenii nevinovaţi", a declarat Biden într-o postare pe reţelele de socializare, înainte de a face declaraţii publice despre situaţia din Israel.

UPDATE 21:03 Hamasul anunţă uciderea a doi lideri politici în atacuri aeriene israeliene în Fâşia Gaza

Doi conducători din cadrul aripii politice a mişcării islamiste palestiniene Hamas au fost ucişi în atacuri israeliene în oraşul Khan Yunis, informează Reuters, citat de news.ro. Este vorba despre Jawad Abu Shammala şi Zakaria Abu Maamar, precizează Hamas. Armata israeliană a confirmat acest atac şi uciderea celor doi lideri Hamas.

UPDATE 21:00 Militari israelieni, angajaţi în schimburi de focuri, cu combatanţi Hamas în sudul Israelului

Armata israeliană declară CNN că militari israelieni luptau la sol, marţi seara, cu combatanţi din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas în apropiere de kibuţul Mefalsim, relatează CNN, citat de news.ro. Potrivit postului american, o echipă CNN - care se afla în apropierea unui grup de militari israelieni care apărau un perimetru la aproximativ un kilometru de locul bătăliei -, a auzit schimburi de focuri de mitralieră. CNN scrie că la un moment dat jurnaliştii săi au auzit focuri de armă din altă direcţie, iar armata a anunţat că aveau loc numeroase schimburi de focuri cu combatanţi Hamas în zonă. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contactat de CNN, a declarat că nu poate oferi imediat o versiune oficială despre ceea ce se întâmpla.

UPDATE 18:00 Armata israeliană: Peste 1.000 de persoane au fost ucise de militanții palestinieni

Generalul de brigadă Dan Goldfus a confirmat un raport potrivit căruia 1.000 de persoane au fost ucise de militanții palestinieni de la atacul de sâmbătă, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Comandantul IDF Dan Goldfus a declarat jurnaliștilor, în cadrul unui briefing, că „ultimele patru zile au fost zile foarte grele pentru noi”, adăugând că forțele sale se confruntă cu „un inamic crud și vicios”. „Din nefericire, au reușit de data aceasta să ucidă peste 1.000 de persoane, peste 1.000 de oameni. Este pur și simplu... nu vă puteți imagina”. El nu a oferit detalii despre naționalitățile celor decedați și nici în ce proporție aceștia au fost civili sau militari.

UPDATE 15:10 Hamas: Nu vom negocia eliberarea ostaticilor până la finalul luptei

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a transmis că gruparea nu va negocia cu Israelul eliberarea ostaticilor pe care i-a capturat până la încheierea luptei. "Am informat toate părțile care ne-au contactat cu privire la prizonieri că acestă chestiune nu va fi deschisă înainte de sfârșitul bătăliei", a spusel, citat de BBC. "Și se va fae doar la un preț pe care noi îl vom accepta". Israelul estimează că Hamas a capturat  între 100 și 150 de persoane în sudul Israelului.

UPDATE 15:00 Bombardamente israeliene au lovit zona punctului de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt

Bombardamentele israeliene au lovit marţi zona punctului de trecere a frontierei de la Rafah, între Fâşia Gaza şi Egipt, au declarat oficiali palestinieni şi surse de securitate egiptene. Este singurul punct oficial de ieşire pe la frontiera sudică a Fâşiei Gaza, relatează Reuters.

Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, a declarat că bombardamentele au dus la oprirea activităţii la punctul de trecere, iar personalul egiptean i-a avertizat pe omologii palestinieni să evacueze structurile. Atacul urmează unui incident similar de luni, care a întrerupt parţial operaţiunile la frontieră, deşi surse de securitate egiptene au declarat că accesul pentru călătorii înregistraţi şi pentru activităţile umanitare a fost restabilit până marţi dimineaţă.

Rafah este singurul punct de trecere posibil către Peninsula Sinai din Egipt pentru cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza. Accesul este strict controlat în cadrul unei blocade impuse de Egipt şi Israel asupra circulaţiei bunurilor şi persoanelor din Gaza Mai devreme, marţi, armata israeliană a revizuit o recomandare a unuia dintre purtătorii săi de cuvânt potrivit căreia palestinienii care fug de atacurile aeriene din Fâşia Gaza să se îndrepte spre Egipt.

UPDATE 14.50 Ayatollahul Ali Khamenei neagă că Iranul se află în spatele atacului Hamas asupra Israelului

Ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, a negat marţi că ţara sa se află în spatele atacului Hamas asupra Israelului, reafirmând în acelaşi timp sprijinul Iranului pentru Palestina.  Într-un discurs la o academie militară, transmis la televiziune, liderul suprem iranian a declarat că Israelul "a suferit un eşec ireparabil în domeniile militar şi de informaţii" după ofensiva mişcării palestiniene.

"Insist asupra termenului ireparabil", a adăugat el. La fel ca oficialii iranieni luni, ayatollahul Khamenei a respins acuzaţiile de implicare iraniană în pregătirea atacului Hamas, o mişcare pe care Teheranul o apără deschis de mulţi ani, chiar dacă relaţiile lor au avut suişuri şi coborâşuri. "Susţinătorii regimului sionist şi alţii au făcut să circule zvonuri în ultimele două, trei zile, inclusiv că Iranul islamic se află în spatele acestei acţiuni. Ele sunt false", a declarat el.

"Desigur, apărăm Palestina, apărăm luptele. Sărutăm frunţile şi mâinile iniţiatorilor (acestui atac) şi ale tinerilor palestinieni curajoşi, dar cei care spun că opera palestinienilor a fost declanşată de non-palestinieni nu cunosc naţiunea palestiniană şi fac o greşeală", a adăugat el. "Bineînţeles, întreaga lume musulmană este obligată să-i sprijine pe palestinieni", potrivit liderului suprem al Republicii Islamice Iran.

În opinia ayatollahului Khamenei, care pledează în mod regulat pentru dispariţia Israelului, "acest dezastru a fost provocat de însăşi acţiunile sioniştilor". "Actul curajos şi altruist al palestinienilor este un răspuns la crimele inamicului uzurpator, care se întâmplă de ani de zile şi s-a înrăutăţit în ultimele luni", a spus el. "Acest cutremur distructiv a distrus unele structuri critice (din Israel) care nu vor fi reparate cu uşurinţă. Acţiunile regimului sionist sunt de vină pentru acest dezastru", a declarat Khamenei.

El a descris, de asemenea, drept un "calcul greşit" faptul că Israelul "pozează ca victimă" după atac, "un pretext pentru a-şi înmulţi crimele". NArmata israeliană bombardează Fâşia Gaza, enclava palestiniană controlată de Hamas din 2007, începând de sâmbătă, după atacuri terestre, aeriene şi maritime fără precedent ale mişcării islamiste, care au făcut peste 900 de morţi în Israel. În Fâşia Gaza, aproximativ 700 de persoane au fost ucise.

Israelul a declarat marţi că a restabilit controlul asupra graniţei cu Gaza şi plantează mine acolo unde militanţii au răsturnat bariera în timpul asaltului lor sângeros din weekend, după o altă noapte de raiduri aeriene israeliene neîntrerupte asupra enclavei. Statele Unite au declarat luni că Iranul a fost complice la asaltul Hamas asupra Israelului, deşi au precizat că nu au informaţii sau dovezi care să indice participarea directă a Teheranului. 

UPDATE 14:30 Franța și Spania se opun suspendării ajutorului trimis palestinienilor de UE

Franţa şi Spania se opun suspendării ajutorului de care beneficiază populaţia palestiniană, au anunţat marţi dimineaţă diplomaţiile celor două ţări, în contextul în care Comisia Europeană a notificat că reexaminează de urgenţă asistenţa blocului european pentru Palestina.

UPDATE 14:20 Armata israeliană anunţă că cel puţin 123 de soldaţi au căzut în luptele cu Hamas

În atacul de sâmbătă al grupului islamist palestinian Hamas au fost ucişi cel puţin 123 de militari israelieni, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al armatei Israelului, citat de dpa. Daniel Hagari a adăugat că până acum 50 de familii au fost informate personal despre cei luaţi ostatici în Fâşia Gaza. Israelienii apreciază că Hamas a luat circa 100 de ostatici, inclusiv soldaţi, în cursul atacului pe scară largă care a luat prin surprindere statul evreu.

Comunităţile israeliene din apropierea frontierei cu Gaza au fost aproape complet evacuate, toţi locuitorii fiind transferaţi în locuri mai sigure, a mai spus purtătorul de cuvânt al forţelor armate. El a adăugat că au rămas pe loc "câţiva oameni", fie pentru că aşa au dorit, fie de nevoie. Hagari a avertizat că orice palestinian care se apropie de bariera de la frontiera cu Israelul va fi împuşcat.

Armata israeliană anunţase deja că şi-a restabilit complet controlul asupra frontierei cu Gaza, după ce la sfârşitul săptămânii militanţii Hamas au intrat în Israel, unde cădeau în acelaşi timp mii de rachete trase de palestinieni. Asaltul a avut un bilanţ de circa 900 de morţi şi 2600 de răniţi în rândul israelienilor. Loviturile aeriene în Gaza, lansate de Israel ca represalii, au ucis la rândul lor câteva sute de oameni.

UPDATE 14:10 ONU: Asediul total asupra Fâşiei Gaza, impus de Israel, contravine dreptului internaţional umanitar

Asediul total asupra Fâşiei Gaza, anunţat luni de ministrul israelian al Apărării, contravine dreptului internaţional umanitar, a transmis marţi ONU, relatează Agerpres. "Impunerea de asedii care pun în pericol viaţa civililor prin privarea lor de bunuri esenţiale pentru supravieţuire este interzisă de dreptul internaţional umanitar", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, citat într-un comunicat.

UPDATE 14:00 Imagini crunte cu distrugerile din Gaza

Cele peste 2 milioane de palestinieni din Gaza au petrecut a treia noapte în teroare și întuneric. Un jurnalist turc a publicat imagini cu ce a mai rămas din cartierul Al-Rimal din centrul Fâșiei Gaza. 

Armata israeliană a transmis că a recâștigat după 72 de ore controlul deplin asupra gardului care separă Gaza de Israel și a declarat un asediu total, întrerupând sursele de apă și energie. Purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari a transmis că de luni nu au mai avut loc noi infiltrări din Gaza.

UPDATE 11:30 Hamas, șocată de amploarea atacului din Israel şi de câştigurile reuşite

Gruparea teroristă Hamas s-a declarat uimită de cât de mult a reuşit să avanseze în Israel şi susţine că este gata să ducă un război lung cu Israelul. Hamas este pregătită să ducă un război lung cu Israelul și va folosi ostaticii luaţi pentru a asigura eliberarea palestinienilor deținuți în Israel și în alte ţări, a declarat un înalt membru al grupării militante într-un interviu pentru Associated Press, relatează The Guardian.

UPDATE 10:20 Israelienii și palestinienii, acuzaţi de încălcarea drepturilor omului 

Human Rights Watch din Israel şi Palestina a criticat apelul lansat luni de ministrul israelian al apărării pentru un "asediu complet" al Gazei ca fiind o formă de "pedeapsă colectivă" şi o "crimă de război”, relatează CNN.

Omar Shakir, directorul Human Rights Watch în Israel şi Palestina, a calificat comentariile ministrului apărării Yoav Gallant drept "abominabile" şi a acuzat Israelul că foloseşte înfometarea ca pe "o armă de război". Într-o convorbire telefonică cu CNN luni, a subliniat riscurile la care sunt supuşi cei 2,2 milioane de palestinieni care trăiesc sub blocada prelungită a Israelului în Gaza şi a cerut intervenţia Curţii Penale Internaţionale.

Într-o declaraţie postată pe site-ul Human Rights Watch, Shakir a condamnat, de asemenea, atacurile Hamas asupra comunităţilor israeliene. afirmând că "ţintirea deliberată a civililor, atacurile nediscriminatorii şi luarea de civili ca ostatici" reprezintă, de asemenea, "crime de război în conformitate cu dreptul umanitar internaţional".

"Atacurile ilegale şi represiunea sistematică care au afectat regiunea timp de decenii vor continua, atât timp cât drepturile omului şi responsabilitatea nu sunt luate în considerare", a spus el.

UPDATE 09:40 Alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că alţi 596 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, în noaptea de luni spre marţi, cu curse Tarom şi ale unor companii private.

”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul nopţii de 9 spre 10 octombrie 2023, alţi 596 de cetăţeni români au revenit în România, prin intermediul a două curse Tarom şi două curse operate de două companii aeriene private”, a transmis marţi dimineaţă MAE.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanţa utilizării acestor canale de către cetăţenii români pentru centralizarea corectă a informaţiilor şi eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenţei consulare.

UPDATE 09:30 IDF: Au fost descoperite cadavrele a 1.500 de militanţi Hamas

Armata israeliană anunţă că au fost descoperite cadavrele a 1.500 de militanţi Hamas, în Israel şi în Gaza. Autorităţile au anunţat că evacuarea comunităţilor israeliene din apropierea Fâşiei Gaza este aproape completă, scrie BBC.

Israelul a raportat anterior 900 de soldaţi şi civili ucişi, iar autorităţile palestiniene au raportat aproximativ 700 de morţi în Gaza şi Cisiordania.

UPDATE 08:50 Israelul a sigilat graniţa cu Fâşia Gaza

Israelul a reuşit să sigileze granița cu Gaza după ce atacatorii palestinieni din Hamas, care au efectuat o incursiune în masă în weekend, au făcut mai multe breşe, iar armata israeliană plantează mine în părţile în care zidul a fost dărâmat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al armatei. Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că nu au existat noi infiltrări din Gaza începând de luni.

UPDATE 08:30 Armata israeliană a lovit peste 200 de ţinte în Gaza în cursul nopţii

Forţele de apărare israeliene au anunţat că peste 200 de ţinte au fost lovite peste noapte în Gaza, relatează The Guardian. "În ultimele ore, avioanele şi navele de război ale forţelor de apărare au atacat numeroase ţinte ale organizaţiilor teroriste din întreaga Fâşie Gaza. Zeci de avioane de luptă au atacat peste 200 de ţinte în toată zona cartierului Rimal şi Khan Yunis în timpul nopţii", a precizat armata într-o postare pe X însoţită de un videoclip care arată clădiri distruse.

Loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au ras de pe faţa pământului 790 de locuinţe şi au avariat grav 5.330, a anunţat marţi dimineaţă Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. Deteriorarea a trei puncte de alimentare cu apă şi canalizare a întrerupt serviciile pentru 400.000 de persoane, mai spune ONU.

UPDATE 07:30 Bilanţul a crescut la 1.500 de morţi

Atacurile lansate de Israel ca răspuns în faţa terorii instalate de gruparea Hamas reprezintă numai începutul. Este declaraţia făcută de premierul israelian după zile întregi de spaimă. "Le cer liderilor opoziţiei să formeze imediat un guvern de uniune naţională de urgenţă, fără condiţii prealabile. Ştiu că vrem cu toţii rezultate imediate, dar va dura. Cu toate acestea, vă promit, dragi cetăţeni israelieni, că la sfârşitul acestei campanii, toţi duşmanii noştri vor şti că atacarea Israelului a fost o greşeală gravă."

Preşedintele Turciei şi premierul britanic au anunţat că îşi doresc oprirea conflictului dintre cele două părţi. Statele Unite au trimis însă un avion cu muniţii pentru Israel, și mută nave de război ale marinei și avioane de luptă în regiune, într-o demonstrație de sprijin. Mai mult, Biden a declarat că cel puţin 11 cetăţeni americani şi-au pierdut viaţa în urma războiului.

Printre sutele de morţi se află însă şi un român, Amir Fisher. Avea 22 de ani şi era sergent major. Amir s-a născut în Israel, dar tatăl lui era din România. A fost printre primii soldaţi care au ţinut piept asaltului teroriştilor Hamas. Organizaţia Lupii Singuratici în care activa a transmis un mesaj de condoleanţe pe Facebook. 

3.000 de oameni au fost pur şi simplu vânaţi pe un câmp din apropierea liniei de demarcaţie cu Fâşia Gaza. Veniseră la un concert, iar teroriştii s-au năpustit asupra lor. Disperaţi, s-au ascuns în tufişuri sau după trunchiurile copacilor. Teroriştii au răscolit toată zona şi i-au executat. 260 de trupuri fără viaţă au fost găsite puse unul peste altul.

Hamas se laudă cu măcelul din Israel

Alte imagini surprinse de o cameră de bord arată cum mai mulţi oameni înarmaţi îi ameninţă pe tinerii speriaţi sau îi scot cu forţa din maşinile în care încercau să se adăpostească. Kim Damti, o americancă de 22 ani, a apucat doar să-şi sune mama şi să o întrebe - Mamă, ce să fac? Familia nu mai ştie nimic de ea.

Mama fetei dispărute: Nu pot să dorm. Nu mă gândesc decât la locul unde este, dacă suferă, dacă mai este în viaţă. O vreau înapoi! 

O altă familie de americani îşi caută fiul de 23 de ani. "La ora 8 şi 11 minute, sâmbătă dimineaţa, ne-a trimis două mesaje scurte pentru amândoi. Primul mesaj scria "Te iubesc". În al doilea mesaj ne-a transmis că îi pare rău". În corturi, cadavrele celor asasinaţi de Hamas se adună. Sute de familii merg să dea mostre ADN pentru identificarea celor dispăruţi.

Într-un interviu exclusiv pentru Observator, medicul personal al lui Benjamin Netanyahu spune că nimeni nu se aştepta la aşa ceva. "Atmosfera este foarte grea, populaţia este pur şi simplu traumatizată de ceea ce se întâmplă. Nu am crezut că se poate întâmpla ca o organizaţie teroristă să poată pătrunde în Israel. Nu doar că ne-au atacat pe sub piele, dar ne-au atacat şi cu rachete".

Pe reţelele de socalizare, Hamas se laudă că a păcălit Mossad şi celelalte servicii secrete. Gruparea a lansat trei mii de rachete, iar la adăpostul lor au distrus tancurile şi posturile de pază de la graniţă. Apoi au năvălit cu motociclete şi maşini de teren. Ostilităţile au continuat însă. Mai multe rachete au fost lansate din nord, din Liban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Israel: Hamas nu are unde să se ascundă în Gaza. Hamas anunţă că doi lideri politici ai grupării au fost ucişi