Antena Meniu Search
x

Xi Jinping, primit cu onoruri militare la Moscova. Discută azi informal cu Putin şi despre un plan de pace în Ucraina. Ruşii: Occidentul se teme

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost primit cu onoruri milirare la Moscova unde a aterizat luni la prânz. Nu a fost întâmpinat de liderul de la Kremlin pe aeroportul Vnukovo, ci de un vicepremier rus. Dmitri Cernicenko, unul dintre cei 10 vicepremieri ai Federației Ruse, l-a salutat pe Xi la coborârea din aeronava. Putin îl va primit pe Xi, luni după ora 15.30, când cei doi au programată o întâlnire informală, în care vor discuta şi despre pacea în Ucraina. În acest timp, Kievul priveşte cu îngrijorare vizita lui Xi în Rusia. 

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 14:28

Vezi și

Vladimir Putin va discuta cu Xi Jinping despre situaţia din Ucraina şi un plan de pace, a confirmat azi Kremlinul. Putin și Xi vor avea o întâlnire "informală, dar foarte importantă", potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.  "Vor discuta la discreţie problemele cele mai stringente" a spus Peskov. Întâlnirea informală dintre Putin şi Xi va începe luni după ora 15:30, marţi fiind programate negocierile dintre cele două delegaţii. 

Xi Jinping, încrezător că vizita sa în Rusia va da un nou impuls relaţiilor cu Moscova

Preşedintele chinez a spus după ce a coborât din avion, pe aeroport, că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un "nou impuls" relaţiilor cu Moscova. "Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă şi că va da un nou impuls dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-ruse", a declarat liderul chinez, citat de agenţiile ruse de presă, calificând Beijingul şi Moscova drept "buni vecini" şi "parteneri fiabili". În opinia sa, China "este pregătită să rămână ferm alături de Rusia" în favoarea unui "adevărat multilateralism" şi a unei "multipolarităţi în lume".

Pentru prima sa vizită în Rusia de după 2019, Xi Jinping a fost întâmpinat luni pe pista Aeroportului Vnukovo din Moscova de vicepremierul Dmitri Cernicenko, după care cei doi oficiali au ascultat imnurile Rusiei şi Chinei, interpretate de o orchestră militară, în faţa unei gărzi de onoare.

Pe acelaşi subiect

Xi Jinping care va petrece 3 zile în Rusia, va discuta luni, în cadrul unei întâlniri informale, cu Vladimir Putin, înainte unor negocieri oficiale programate pentru marţi. Cei doi lideri vor vorbi în special despre planul propus luna trecută de Beijing pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, văzut cu scepticism de Occident, dar despre care Kievul a spus că este pregătit să îl discute.

Kremlinul a publicat lista de participanți la întâlnirile Putin-Xi

Kremlinul a publicat o listă a participanților care se vor alătura la întâlnirile dintre Putin și Xi. Potrivit Ria Novosti din delegaţie fac parte: vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, vicepremierul Dmitri Cernicenko, șeful Băncii Centrale a Rusiei Elvira Nabiullina, ministrul apărării Serghei Șoigu, șeful agenției spațiale rusă Roscosmos, Yuri Borisov, și directorul Serviciului Federal de Cooperare Militaro-Tehnică, Dmitri Şugaev.

"Șase vicepremieri, consilierul prezidențial Maxim Oreșkin, ministrul Dezvoltării Economice Maxim Reșetnikov, ministrul Transporturilor Vitali Saveliev, ministrul Finanțelor Anton Siluanov, șeful Rosatom Alexei Likhachev vor lua parte, de asemenea, la discuții într-un format extins", potrivit RIA Novosti, citată de CNN.

Ruşii: Occidentul e speriat de vizita lui Xi la Moscova

Într-un editorial publicat de agenţia de stat, Ria Novosti, organ de propagandă al Kremlinului, junaliştii ruşi susţin că vestul se teme de vizita lui Xi la Moscova: "Unul dintre cele mai discutate evenimente din lume astăzi este, desigur, vizita de stat a lui Xi Jinping în Rusia. Mai mult, comentariile presei și analiștilor occidentali sunt foarte departe de acoperirea normală a unui astfel de eveniment. Putem spune că reacția lor este aproape de isterie.... Occidentul se teme teribil de pace și de încetarea focului. Și nu este vorba doar de luptele din Ucraina"

Ucraina insistă asupra retragerii trupelor ruse de pe teritoriul său

Ucraina insistă asupra retragerii forţelor ruse de pe teritoriul său, a declarat un înalt oficial ucrainean cu puţin timp înainte de sosirea la Moscova a lui Xi Jinping. China nu menţionează această condiţie în planul său de pace, informează AFP. "Formula succesului realizării Planului de pace chinez. Prima şi principala clauză este capitularea sau retragerea forţelor de ocupaţie ruse de pe teritoriul ucrainean" pentru "a restabili suveranitatea" şi "integritatea teritorială" a Ucrainei, a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate, Oleksii Danilov.

China încearcă să se poziţioneze ca posibil mediator în conflictul din Ucraina. La sfârşitul lunii februarie, Beijingul a publicat un document în 12 puncte prin care cere Moscovei şi Kievului "să oprească ostilităţile" şi să organizeze negocieri de pace. Însă, contrar a ceea ce cer Ucraina şi Occidentul, planul Chinei nu face referire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, propunând în schimb renunţarea la sancţiunile "unilaterale" împotriva Rusiei.

Prin urmare, Kievul priveşte cu o oarecare nelinişte vizita lui Xi Jinping la Moscova, care începe luni, cu atât mai mult cu cât China, aliat strategic al Rusiei, ar putea decide să-i livreze arme acesteia şi să influenţeze astfel rezultatul războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping, primit cu onoruri militare la Moscova. Discută azi informal cu Putin şi despre un plan de pace în Ucraina. Ruşii: Occidentul se teme