Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Moldovenii, pregătiți de atacuri de gherilă în ziua alegerilor. Sute de agitatori ar fi fost pregătiți în tabere din Rusia, Serbia şi Bosnia să provoace haos

Vladimir Putin încearcă să dinamiteze alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău avertizează că sute de persoane au fost antrenate în Rusia, Serbia şi Bosnia să provoace proteste violente şi să atace forţele de ordine în timpul scrutinului de duminică. Premierul ţării spune chiar că alegătorii vor fi sunaţi în ziua votului ca să fie mituiţi sau ameninţaţi. 

de Redactia Observator

la 17.10.2024 , 22:16

Imaginile obţinute de poliţiştii moldoveni arată cum zeci de tineri erau antrenaţi să reziste forţelor de ordine. În grupuri de câte 20, au fost pregătiţi să incite la violenţă şi chiar să incendieze clădiri şi să folosească explozibili şi drone.

"Un număr de peste 300 de persoane care au mers la taberele de pregătire în Federația Rusă. Tactici de provocare, înfruntarea inteligentă a cordoanelor, extragerea de obiecte sau arme de la organele de forță, deci cum trebuiau să reziste atacurilor sau intervenției organelor de forță", a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției. 

Acţiunea a fost organizată de oligarhul fugar Ilan Şor.  

Vezi și

"Dintre aceştia, o parte au fost selectaţi pentru antrenamente mult mai avansate în tabere de gherilă desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia. Acești tineri au fost antrenați de instructori străini conectați la entități asociate structurii militare private Wagner", a spus Alexandru Musteața, director Serviciului de Informații și Securitate.

Pe acelaşi subiect

Patru dintre moldovenii instruiţi în Bosnia şi Serbia au fost arestaţi şi riscă opt ani de închisoare

Dezvăluirile poliţiştilor vin la o zi după ce trupele speciale au efectuat 88 de descinderi care au vizat sediile partidului lui Ilan Şor. Anchetatorii au confiscat 1,6 milioane de lei, laptopuri, telefoane mobile, haine şi bilete de avion. 

Autorităţile de la Chişinău sunt sigure că încercările de destabilizare vin direct de la Kremlin. Duminică, moldovenii îşi aleg noul preşedinte şi votează la un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană.

11 candidaţi luptă pentru funcţia supremă, iar Maia Sandu este favorită să obţină un nou mandat

La începutul lunii, 130.000 de persoane din Republica Moldova au primit în conturi fonduri ruseşti în valoare totală de 15 milioane de dolari ca să respingă referendumul şi să voteze împotriva Maiei Sandu.

Iar în ultimele zile, Ministerul de Externe de la Chişinău a descoperit dovezi că alegătorii vor fi aduşi cu autobuzele la secţiile de la Moscova pentru a da impresia de aglomeraţie şi pentru fraudarea votului. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Moldovenii, pregătiți de atacuri de gherilă în ziua alegerilor. Sute de agitatori ar fi fost pregătiți în tabere din Rusia, Serbia şi Bosnia să provoace haos