Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sute de moldoveni antrenați în Rusia, Serbia și Bosnia pentru răsturnarea guvernului în R. Moldova, acuză Chişinăul

Peste 300 de persoane din Republica Moldova au fost instruite şi antrenate în Rusia cum să provoace dezordine în masă, acte de vandalism, să atace forţele de ordine în timpul protestelor şi să genereze alte tulburări pentru a destabiliza ţara, au anunţat joi autorităţile din Republica Moldova, care au prezentat şi imagini din timpul acestor "antrenamente".

de Redactia Observator

la 17.10.2024 , 14:31

Sute de moldoveni antrenați în Rusia, Serbia și Bosnia pentru răsturnarea guvernului în R. Moldova, acuză Chişinăul Sute de moldoveni antrenați în Rusia, Serbia și Bosnia pentru răsturnarea guvernului în R. Moldova, acuză Chişinăul - Youtube

Poliţia a anunţat că împreună cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a deconspirat "planurile de destabilizare a Moldovei de către activiştii unui partid declarat neconstituţional" (referire la partidul oligarhului fugar Ilan Şor), ca urmare a unei serii de percheziţii desfăşurate miercuri, 16 octombrie. Percheziţiile au avut loc în mai multe localităţi din nordul, centrul şi sudul ţării, relatează news.ro. 

Sute de persoane antrenate în Rusia să destabilizeze Moldova

Dezvăluirile au fost făcute cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul pro-UE şi vin în continuarea altor astfel de acţiuni pe care oamenii legii le-au descoperit în ultimii doi ani, în special de la izbucnirea agresiunii ruse în masă din Ucraina.  Au fost făcute în jur de 100 de percheziţii, au fost confiscaţi 1,6 milioane de lei (moldoveneşti), iar patru persoane sunt arestate preventiv, a anunţat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu.

Articolul continuă după reclamă

El a explicat că începând din iunie şi până în prezent echipe de câte 20 de persoane erau trimise în Rusia regulat la o bază de odihnă pentru a fi instruite cum să procedeze, ce obiecte şi tactici să folosească pentru a crea tulburări, inclusiv cum să extragă arme de la forţele de ordine în timpul unor proteste care ar fi degenerat. Aceste proteste ar fi urmat să fie organizate fie pentru a contesta scoaterea unor candidaţi din cursa electorală de către Comisia Electorală Centrală, fie pentru pretinsa falsificare a alegerilor.

Pe acelaşi subiect

Alegeri cruciale în R. Moldova

În total, peste 300 de persoane ar fi primit astfel de "antrenamente" din timpul cărora au fost prezentate imagini. La rândul său, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a declarat că oligarhul fugar Ilan Şor, prin intermediul fundaţiei sale din Rusia "Eurasia", a finanţat deplasarea unor tineri în Serbia şi Bosnia, sub pretextul unor tabere, pentru a fi instruiţi cum să confecţioneze explozibili artizanali, cum să mânuiască drone sau cum să arunce în aer bancomate pentru a crea o atmosferă de panică. Aceste tabere aveau coordonatori străini şi instructori din mai multe ţări care au legătură cu grupurile private de mercenari Wagner şi Ferma. 

Scrutinul de duminică este considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova, iar Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri de interferenţă şi acţiuni hibride în încercarea de a împiedica direcţia proeuropeană a ţării. Tocmai de aceea, activiştii şi-ar fi planificat acţiunile de dezordine în masă "în preajma alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Sute de moldoveni antrenați în Rusia, Serbia și Bosnia pentru răsturnarea guvernului în R. Moldova, acuză Chişinăul