Antena Meniu Search
x

Momentul în care jurnalistul Roman Protasevici și-a dat seama ce soartă îl așteaptă la Minsk: Din cauza mea se întâmplă toate astea

Cu aproximativ două minute înainte ca zborul Ryanair 4978 să intre în spațiul aerian lituanian, pilotul a anunțat că avionul și-a schimbat direcția și se îndreaptă către Minsk, capitala Belarusului. Nu a existat nicio altă explicație. Însă unul dintre pasagerii de la bordul avionului Boeing 737 a reacționat imediat, ridicându-se de pe scaun pentru a-și lua laptopul din bagajul de mână, pe care l-a dat, împreună cu un telefon mobil, partenerei sale, scrie Reuters. 

de Redactia Observator

la 24.05.2021, 12:24

Roman Protasevici, jurnalistul arestat la Minsk
Roman Protasevici, jurnalistul arestat la Minsk - Profimedia Images

Jurnalistul Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în relatarea despre manifestațiile de amploare ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispoziţie. Capitala Belarusului se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat doar câteva minute.

"Când s-a anunţat că vom ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagajele şi a încercat să împartă lucrurile din bagaje", a spus un pasagerul lituanian.

"Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni,putea să-mi dea lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost, de asemenea, arestată", a declarat pasagerul. 

În apropierea avionului se afla un avion de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cu scopul de forţa avionul să se îndrepte spre Minsk.

Pe acelaşi subiect

Un alt pasager, care a vorbit cu reporterii fără a-şi dezvălui numele, a spus că Protasevici arăta "super speriat".

"L-am privit direct în ochi şi era foarte trist", a declarat aceasta.

Autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair, invocând suspiciuni cu privire la o posibilă alertă cu bombă, care ulterior s-a dovedit falsă.

"Din cauza mea se întâmplă toate astea"

La aterizare, jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost separat de ceilalți pasageri, iar autoritățile au început să-i percheziționeze bagajele. 

"Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje", a relatat un pasager. "Am văzut de la fereastră că stătea singur, iar un poliţist a folosit un câine pentru a încerca să-i găsească ceva în bagaje. Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: "Sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea".

Uniunea Europeană (UE) cere o anchetă internaţională cu privire la obligarea de către autorităţile belaruse a unui avion aparţinând Ryanair să aterizeze la Minsk, cu scopul arestării opozantului belarus Roman Protasevici, care se afla la bordul aeronavei, relatează Reuters.

”Prin acest act coercitiv, autorităţile belaruse au pus în pericol securitatea pasagerilor şi echipajului”, a denunţat luni, într-un comunicat, reprezentantul UE pentru Politică Externă şi de Securitate JosepBorrell.

”O anchetă internaţională cu privire la acest incident este necesar să fie efectuată, pentru a se verifica orice încălcare a reglementărilor aviaţiei internaţionale”, a subliniat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri externe » Momentul în care jurnalistul Roman Protasevici și-a dat seama ce soartă îl așteaptă la Minsk: Din cauza mea se întâmplă toate astea