Antena Meniu Search
x

Cine sunt pasagerii care au rămas la Minsk, după deturnarea avionului. Martorii, despre Protasevici: L-am privit direct în ochi şi era foarte trist

Cofondatorul canalului de opoziție Nexta din Belarus, Roman Protasevici, care a a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva preşedintelui Alexandr Lukaşenko, a fost arestat pe aeroportul din Minsk, după deturnarea avionului de linie la bordul căruia se afla alături de alți 169 de pasageri, care ar fi trebuit să ajungă pe aeroportul din Vilnius.

de Redactia Observator

la 24.05.2021, 11:18

Avionul, care zbura de la Atena la Vilnius, aproape ajunsese în Lituania când a schimbat direcţia şi a fost escortat la Minsk, capitala Belarusului, după ce a raportat că ar avea explozibili la bord, potrivit unui tracker de zbor online şi agenţiei de ştiri de stat BelTA.

Oamenii legii din Belarus l-au luat din avion pe activistul Roman Protasevici, 26 de ani, şi l-au reţinut. El era plasat pe o listă de persoane căutate, după protestele de stradă de anul trecut, în urma alegerilor prezidenţiale în care Lukaşenko a fost declarat câştigător, în timp ce adversarii s-au plâns de fraudă electorală.

Lukaşenko a ordonat personal unui avion de război să însoţească Boeingul la Minsk, a relatat BelTA, potrivit căreia nu au fost găsiţi explozibili.

„Roman Protasevici a fost reținut. Se afla la bordul unui avion Ryanair Atena-Vilnius ”, a anunțat, duminică, Centrul Viasna pentru drepturile omului.

Pe acelaşi subiect

Direcția principală pentru combaterea criminalității organizate a Ministerului Afacerilor Interne din Belarus a confirmat arestarea lui Protasevich pe aeroportul din Minsk.

Ryanair a declarat că echipajul avionului a fost informat de Belarus cu privire la o potenţială ameninţare la adresa securităţii la bord şi a fost instruit să se îndrepte către cel mai apropiat aeroport, Minsk.

Avionul a aterizat în siguranţă, pasagerii au fost debarcaţi şi controalele de securitate au fost efectuate de către autorităţile locale. Întârzierea a fost regretabilă şi în afara controlului său, a adăugat aceasta.

După aproximativ cinci ore, avionul a ajuns la destinaţia iniţială, în Lituania. Pe aeroportul din Vilnius, pasagerii au fost întâmpinaţi de premierul Lituaniei dar şi de protestatari cu pancarte pe care scria "Unde este Roman?".

Iubita lui Roman Protasevici, reținută pe aeroportul din Minsk

Publicaţia austriacă Der Standart a transmis, citându-l pe consilierul Svetlanei Tihanovskaia, că, pe lângă Protasevici, un alt pasager a fost reținut la Minsk. Este vorba despre Sophia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici.

Sapega, în vârstă de 23 de ani, este cetățean rus. În prezent, ea studiază la Universitatea Europeană de Stat (YSU) din Vilnius, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al YSU, Maxim Milta. El a confirmat, de asemenea, că tânăra a fost reținută la Minsk. 

"Universitatea Europeană de Științe Umane face toate eforturile pentru a o elibera pe Sofia Sapega cât mai curând posibil", a declarat Milta.

Sapega s-a născut în Rusia, dar a trăit aproape întreaga viață în Belarus, a declarat o prietenă, pentru BBC. 

Potrivit acesteia, Sapega l-a cunoscut pe Protasevici în urmă cu aproximativ șase luni.

"Sunt sigur că reținerea Sofiei are un singur motiv - să pună presiune pe Roman. În mod obiectiv nu există alte motive ”, a sugerat prietena ei.

Totodată, alte patru persoane au rămas în Minsk, despre care se spune că ar fi agenți KGB care ar fi înscenat alerta cu bombă.

Mărturiile celorlalți pasageri după arestarea lui Protasevici

Mai mulți pasageri aflați în avionul deturnat au declarat, sub protecția anonimatului, că Protasevici arăta speriat. Unul dintre aceștia a spus că iubita jurnalistului a fost reținută, la sosirea pe aeroport. 

"Când s-a anunţat că vom ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri", a spus un pasager.

Un alt pasager, care a vorbit cu reporterii fără a-şi dezvălui numele, a spus că Protasevici arăta "super speriat".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje", a mai adăugat un pasager. "Am văzut de la fereastră că stătea singur şi un poliţist cu un câine încerca să găsească ceva în bagaj", citează Reuters.

Acuzațiile care i se aduc lui Roman Protasevici

Roman Protasevici, în vârstă de 25 de ani, este cofondatorul canalului NEXTA, alături de prietenul său Stepan Putilo. După alegerile prezidențiale, care, potrivit datelor oficiale, au fost câștigate de Alexandr Lukashenko, Nexta a devenit principala sursă de informații despre protestele care se desfășoară în țară.

În august anul trecut, Protasevici a declarat într-un interviu pentru BBC Russia că a fost forțat să fugă în Polonia din cauza persecuției serviciilor speciale din Belarus. 

„Între patru la șase dosare penale, cu o perioadă totală de închisoare de până la 25 de ani, au fost deschise în cazul meu și al lui Stepan”, a spus Protasevich la acea vreme. Jurnalistul a adăugat că este acuzat că a dezvăluit secrete destat, insultarea președintelui, incitare la revoltă. "Câte lucruri sunt reale, habar nu avem".

Întrebat dacă îi este teamă că serviciile speciale din Belarus îl vor captura în Polonia, Protasevici a răspuns că se află în proces de obținere a statutului de refugiat și că nu vor putea să-l deporteze în Belarus. Dar a recunoscut că schimbă periodic adrese, numere de telefon și încearcă să nu se plimbe noaptea.

În noiembrie 2020, KGB din Belarus i-a inclus pe Protasevici și pe Stepan Putilo, pe lista persoanelor acuzate de terorism.

În plus, Comitetul de anchetă din Belarus a deschis dosare penale împotriva lui Putilo și Protasevici în temeiul articolelor privind organizarea de revoltelor la Minsk și incitarea ostilității față de reprezentanții autorităților și poliției. Aceste articole implică o pedeapsă de până la 15 și respectiv 12 ani de închisoare.

Reacţii internaţionale

Mulți lideri, politicieni și diplomați europeni au cerut eliberarea imediată a jurnalistului și a pasagerilor, precum și o anchetă internațională asupra incidentului.

Ministerul grec de Externe a numit aterizarea forțată a avionului, care a decolat din Atena, "un act de piraterie aeriană", iar prim-ministrul Poloniei a cerut interzicerea zborurilor companiilor aeriene din Belarus pe teritoriul Uniunii Europene.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acţiunea Belarusului este ”cu totul inacceptabilă”.

Totodată, Ministerul român de Externe îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a avionului de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate, considerând incidentul ca fiind unul deosebit de grav. De asemenea, ministerul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

Consecințele incidentului aviatic și posibilele sancțiuni împotriva autorităților din Belarus vor fi discutate, luni, la summitul UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cine sunt pasagerii care au rămas la Minsk, după deturnarea avionului. Martorii, despre Protasevici: L-am privit direct în ochi şi era foarte trist