Antena Meniu Search
x

De ce Europa nu poate produce destule arme pentru stocurile sale și contraofensiva Ucrainei - Analiză Bloomberg

După mai bine de un an și jumătate de la începutul războiului din Ucraina, producătorii din industria de apărare europeană se află în fața unei dileme alimentată de cererea în creștere de arme și echipamente militare. Astfel, aceștia trebuie să-și planifice viitorul mizând pe posibilitatea ca acest conflict armat se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp sau să ceară contracte pe termen lung din partea guvernelor, notează Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 10.07.2023, 13:10

Exercițiu militar de lansare a rachetelor
De ce Europa nu poate produce destul arme pentru sine și Ucraina - Analiză Bloomberg - Shutterstock

"Înainte, aveam timp, dar nu și bani", explică situația Tommy Gustafsson-Rask, director al BAE Systems Hägglunds, o companie din industria de apărare. "Acum avem banii, dar nu și timpul", adaugă acesta.

Deciziile pe care le vor lua aceste companii vor avea un impact semnificativ nu doar în ceea ce privește viitoarele lor profituri, ci și evoluția războiului din Ucraina. Kievul are nevoie de tot mai multe arme și muniții, asta în timp ce stocurile occidentale se diminuează constant. În același timp, pe lângă stocurile țărilor din alianță, NATO vrea să-și extindă forța de intervenție rapidă la aproape 300.000 de militari, aceștia având nevoie, la rândul lor, de arme și echipamente noi.

Ministerele apărării din Europa au semnat contracte de lungă durată cu producătorii de arme din SUA, cum ar fi Raytheon sau Lockheed Martin, dar industria Americii nu poate satisface cererea în creștere. SUA tot mai puțină muniție de artilerie, ceea ce a determinat Washingtonul să ia decizia controversată de a trimite muniții cu fragmentare în Ucraina, în ciuda îngrijorărilor că armele reprezintă un pericol grav pentru civili. Joe Biden a cerut europenilor să fie mai responsabili pentru propia secuitate și înarmare, iar țări mari precum Germania, Franța, și Italia vor să-și reducă dependența de lanțurile de aprovizionare militare americane și să ajute la construirea propriilor alternative locale.

Stocurile de muniții, pe agenda summitului de la Vilnius

Liderii NATO trebuie să sprijine un model european al industriei de apărare care solicită achiziții comune multinaționale atunci când se întâlnesc la summitul de la Vilnius. Planul îndeamnă, de asemenea, țările să adopte standarde simplificate pentru a asigura compatibilitatea munițiilor cu cât mai multe sisteme de arme. Tensiunea dintre ministerele europene de apărare și companii se învârte în jurul celor care ar trebui să preia conducerea. Chiar dacă comenzile încep să se acumuleze, teama din industrie este că ar putea extinde producția doar pentru a constata că cererea ar putea fi redusă semnificativ în doar câțiva ani. 

Nu este o frică fără motiv. Unele guverne ezită să plaseze contracte pe termen lung pentru arme, deoarece nu sunt sigure dacă vor avea nevoie de ele în viitor, a spus un diplomat european. Industria, care se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată și componente cheie, a mers cât a putut de departe pentru a optimiza sau extinde producția cu propriile resurse, explică un reprezentant al industriei. Acum, sectorul are nevoie de transparență în ceea ce privește planurile guvernamentale în următorii ani, adaugă acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » De ce Europa nu poate produce destule arme pentru stocurile sale și contraofensiva Ucrainei - Analiză Bloomberg