Antena Meniu Search
x

Video Mossad s-ar afla în spatele atacului asupra instalației nucleare din Natanz. Iranul amenință cu o răzbunare surpriză

Israelul pare să confirme că s-a aflat în spatele unui atac cibernetic asupra principalei centrale nucleare a Iranului, de la Natanz, pe care șeful Energiei Nucleare de la Teheran l-a descris ca ”un act de terorism care justifică un răspuns împotriva autorilor săi”. Totodată, Ministerul de Externe al Iranului spune că țara va riposta împotriva Israelului la un moment și la un loc ales de Teheran.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 12.04.2021, 11:24

Vezi și

''Sioniştii vor să se răzbune din cauza progresului nostru în maniera de ridicare a sancţiunilor... ei au afirmat public că nu vor permite acest lucru. Dar noi ne vom lua revanşa în faţa sioniştilor'', a declarat luni ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care a promis răzbunare.

Atacul, la originea căruia s-ar afla chiar serviciul de informații israelian Mossad, a provocat întreruperea cu energie electrică, duminică, la instalația nucleară iraniană din Natanz.

La Natanz se află o instalație de îmbogățire a uraniului

Atacul a avut loc la câteva ore după ce oficialii reactorului Natanz au repornit centrifugele avansate care puteau accelera producția de uraniu îmbogățit, în ceea ce fusese considerat un moment esențial în programul nuclear al țării.

Pe acelaşi subiect

În timp ce autoritățile iraniene se luptau pentru a face față unei întreruperi de energie pe scară largă la Natanz, despre care Agenția pentru Energie Atomică a țării a recunoscut că a deteriorat rețeaua electrică de la locul respectiv, șeful apărării israeliene, Aviv Kochavi, a declarat că „operațiunile din Orientul Mijlociu nu sunt ascunse ochiului dușmanului”.

Știrea despre incidentul de la Natanz a fost relatat pe larg în presa israeliană, fără să fie cenzurat, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Mai mult, radioul public a făcut ”pasul neobișnuit” de a pretinde că agenția de informații Mossad a jucat un rol central în atac, scrie The Guardian.

Atacul asupra Natanz, al doilea în mai puțin de un an

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, că „lupta împotriva Iranului și a împuterniciților săi și a eforturilor armamentului iranian este o misiune imensă”.

„Situația care există astăzi nu va fi neapărat situația care va exista mâine”, a adăugat el, fără a da mai multe detalii despre ceea ce a vrut să spună.

Dacă se confirmă implicarea Israelului, acesta ar fi al doilea astfel de atac în mai puţin de un an asupra Natanz, după un act de sabotaj în iulie 2020 pentru care mai multe surse au acuzat Israelul.

Incidentul de duminică intervine pe fondul unei creşteri a tensiunii între cele două ţări în ultimele săptămâni, cu acuzaţii de atac sau sabotaj în urma unei serii de explozii vizând nave de marfă ale ambelor ţări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Mossad s-ar afla în spatele atacului asupra instalației nucleare din Natanz. Iranul amenință cu o răzbunare surpriză