Antena Meniu Search
x

NATO a început exercițiile nucleare anuale. Alianța Nord Atlantică dă asigurări că antrenamentul nu are legătură cu războiul din Ucraina

NATO şi-a început, luni, exerciţiile anuale din Europa prin care îşi verifică arsenalul nuclear. 60 de avioane din 14 ţări participă la zboruri de antrenament pentru a exersa folosirea bombelor nucleare. Unele dintre ele vor transporta replici fidele pe care Statele Unite le au depozitate pe continent. Alianţa Nord Atlantică insistă că antrenamentul a fost pregătit înainte de izbucnirea războului dintre Rusia şi Ucraina şi nu are legătură cu acesta. Este un exerciţiu care se desfăşoară în fiecare an şi nu implică folosirea de armament atomic real. Totuşi, anularea exerciţilor din cauza războiului ar fi trimis un mesaj greşit, a declarat secetarul general al NATO. Mai ales după ce Kremlinul a ameninţat de mai multe ori până acum cu lovituri nucleare în Ucraina.

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 13:15

Vezi și

Exerciţiul, numit Steadfast Noon, implică aproape 60 de avioane, printre care avioane de luptă, de supraveghere şi de realimentare, precum şi bombardiere B-52 de rază lungă din SUA, care vor zbura din Dakota de Nord, conform NATO.

Zborurile de antrenament vor avea loc deasupra Belgiei, care găzduieşte exerciţiul, precum şi deasupra Mării Nordului şi Marii Britanii, a precizat NATO, care a subliniat că nu vor fi folosite arme reale.

Exerciţiul Steadfast Noon "este o rutină, un antrenament recurent şi nu este legat de niciun eveniment mondial din prezent", se arată într-un comunicat de presă al Alianţei Nord-Atlantice.

Exercițiile NATO, găzduite de Belgia

Pe acelaşi subiect

Exerciţiul este găzduit de un alt stat al NATO în fiecare an, a spus purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu. "Acest exerciţiu ajută la garantarea siguranţei şi eficienţei capacităţii de descurajare nucleară a Alianţei", a declarat ea.

Conform programului nuclear comun al NATO, armele nucleare americane staţionate în Europa pot fi de asemenea folosite de avioanele statelor partenere într-o situaţie de urgenţă pentru a combate forţe inamice, de exemplu.

Arme nucleare ale SUA sunt depozitate în Belgia, Turcia, Olanda şi Germania, conform unor informaţii care nu au fost confirmate oficial de Alianţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » NATO a început exercițiile nucleare anuale. Alianța Nord Atlantică dă asigurări că antrenamentul nu are legătură cu războiul din Ucraina