Antena Meniu Search
x

NATO va începe săptămâna viitoare o serie de exerciții nucleare la care vor participa inclusiv bombardiere B-52

NATO a anunțat că va lansa luni exercițiul nuclear anual "Steadfast Noon", în cadrul căruia până la 60 de avioane vor participa la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii, pentru a exersa folosirea bombelor nucleare americane cu baza în Europa, scrie Reuters, citat de Mediafax.

de Redactia Observator

la 16.10.2022 , 13:13

NATO va începe săptămâna viitoare o serie de exerciții nucleare la care vor participa inclusiv bombardiere B-52
- Profimedia

Exercițiile nucleare - care nu implică bombe reale - au loc pe fondul unor tensiuni sporite după ce Rusia a amenințat în repetate rânduri cu lovituri nucleare în Ucraina, în urma unor eșecuri militare majore pe câmpul de luptă din această țară. "Steadfast Noon" este posibil să coincidă cu exercițiile nucleare anuale ale Moscovei, denumite "Grom", care se desfășoară în mod normal la sfârșitul lunii octombrie și în cadrul cărora Rusia își testează bombardierele, submarinele și rachetele cu capacitate nucleară.

Belgia găzduiește exercițiile la care vor participa 14 țări și până la 60 de avioane

NATO a declarat că exercițiile occidentale nu au fost determinate de ultimele tensiuni cu Rusia. "Exercițiul, care se desfășoară până la 30 octombrie, este o activitate de antrenament de rutină, recurentă și nu este legat de niciun eveniment mondial actual", a declarat alianța pe pagina sa de internet, adăugând că nu vor fi folosite arme reale.

Articolul continuă după reclamă

Belgia găzduiește exercițiile la care vor participa 14 țări și până la 60 de avioane, inclusiv cele mai avansate avioane de luptă de pe piață și bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52 care vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord, se arată în declarație.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat săptămâna trecută că alianța va continua exercițiile în pofida situației internaționale tensionate. Anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un "semnal foarte greșit", a declarat el reporterilor, argumentând că forța militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni o nouă escaladare a tensiunilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » NATO va începe săptămâna viitoare o serie de exerciții nucleare la care vor participa inclusiv bombardiere B-52