Antena Meniu Search
x

Nava cargo care a prăbușit podul din Baltimore a mai fost implicată într-un incident similar în portul Anvers, în 2016

Apar noi detalii tulburătoare în cazul tragicului accident naval din oraşul american Baltimore, in urma căruia un pod s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă cargo, şase persoane fiind date dispărute. O înregistrare, de-a dreptul cutremurătoare, a surprins ultimele momente înainte de prăbuşire. 

de Redactia Observator

la 27.03.2024, 09:53

Vezi și

Camerele de supraveghere arată cum vasul de transport containere Dali se izbeşte violent de un stâlp al podului Francis Scott Key la 1 şi 30 de minute noaptea. Imediat, segmente uriaşe ale structurii de oţel cad precum piesele de domino, sub privirile îngrozite ale martorilor. 

Din primele informaţii, cu aproximativ patru minute înaine de impactul devastator, echipajul a apucat să transmită un semnal SOS, prin care semnala că nava are probleme cu sistemul de electric. O înregistrare surprinde conversaţia între oficialii din Baltimore chiar în momentele dezastrului. "Întregul pod tocmai a căzut. Porniți, porniți! Oricine. toată lumea! Întregul pod tocmai s-a prăbușit".

Autorităţile americane spun că cargobot-ul avea viteză foarte mare dar alerta i-a ajutat să încetinească fluxul de trafic pe pod şi au evitat astfel ca mai mai multe vehicule să cadă în apă. Imediat după ce podul s-a prăbuşit, şase persoane au fost date dispărute. Angajaţii de Paza de Coastă au pornit imediat în căutarea victimelor, în condiţii extreme. "Temperatura apei ne-a pus în dificultate. Structurile podului se află în apă și se pot deplasa în funcție de maree și curenți, iar asta îi pune în pericol pe scafandri și oamenii din apă", a declarat Shannon Gilreath.

După ore bune, aseară, salvatorii au suspendat căutările. "Astăzi, sperăm să vom putea aduce scafandri pentru a începe o căutare mai amănunțită. Vom face tot ce ne stă în putință să recuperăm cele șase persoane dispărute", a declarat colonelul Roland Butler

Pe acelaşi subiect

Nava Dali a mai fost implicată într-un incident similar

Şi preşedintele SUA, Joe Biden, a reacţionat. "Rugăciunile noastre sunt alături de toți cei implicați în acest teribil accident. Intenția mea este ca Guvernul să acopere întregul cost al reconstrucției podului și mă aștept ca Congresul să-mi sprijine efortul. Va dura ceva timp. Oamenii din Baltimore pot conta pe noi".

Nava Dali, care naviga sub pavilion Singapore, are 289 de metri lungime şi 48 de metri lăţime. Construit în 2015, vasul de tip cargo putea să transporte peste 95.000 de tone. Podul de care s-a izbit avea o structură de oţel de 2,6 kilometri lungime, cu opt stâlpi principali de susţinere. Cel mai lung segment dintre piloni măsura 366 de metri.

Specialiştii sunt siguri că nu avea cum să reziste unui asemnea impact. "Arhitecţii podului au analizat, probabil, o coliziune cu o navă, dar nu una de mărimea asta. Navele de transport containere din zilele noastre sunt giganţi, sunt absolut uriaşe".

"Ştiu că mulţi dintre noi sunt spertiaţi în aceste momente. Încă investigăm ce s-a întâmplat. Din primele informaţii, este vorba de un accident. Nu am văzut nimic credibil care să indice un atac terorist", a declarat guvernatorul statului Maryland, Wes Moore.

După impact, la bordul vasului a avut loc şi o explozie. Cei 22 de marinari, toţi de origine indiană, sunt în siguranţă. Aceeaşi navă a fost implicată într-un accident în portul belgian Anvers, în 2016. Atunci, comandantul şi pilotul au fost găsiţi vinovaţi după ce vasul s-a lovit de infrastructura portului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Nava cargo care a prăbușit podul din Baltimore a mai fost implicată într-un incident similar în portul Anvers, în 2016