Antena Meniu Search
x

Video Negocieri Rusia - Ucraina, runda a treia. Ruşii spun că opresc imediat bombardamentele: trei condiţii imposibile pentru Zelenski

Se mai face o încercare de pace în această seară. Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit pentru a treia oară de la începutul războiului, în Belarus. Nimeni nu are însă speranţe că discuţiile vor opri luptele. Şi asta pentru că Rusia rămâne de neînduplecat. După Crimeea, vrea cu tot dinandinsul să rupă din teritoriul Ucrainei şi regiunea Donbass.

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 19:19

Vezi și

După aproape două săptămâni de război, trimişii lui Putin la negocieri spun că sunt gata să oprească bombardamentele, însă pentru asta, Ucraina trebuie să accepte condiţii extrem de grele. Mai exact, Kievul să depună armele, să recunoască regiunea Crimeea ca teritoriu rus iar republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente, sau să îşi modifice constituţia pentru a menţiona că sunt stat neutru.

"Vom discuta aceleaşi chestiuni, trei, mai exact, chestiunea unei soluţii politice, aspectele umanitare internaţionale şi chestiunea militară", a declarat Vladimir Medinsky, şeful delegaţiei Rusiei. Condiţiile sunt puse cu arma la tâmplă. 90% dintre trupele pe care Rusia le avea masate la graniţă sunt acum în Ucraina, unde bombardează oraş după oraş. Chiar şi aşa, pretenţiile Moscovei sunt de neacceptat. Pe lângă pierderile teritoriale ar însemna să rămână pentru totdeauna sub influenţa Rusiei. Este motivul pentru care nimeni nu crede că această nouă rundă de negocieri va opri războiul. Deja Occidentul discută despre modul în care ar putea sprijini un guvern în exil condus de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dar şi cum poate ajuta Ucraina să ţină piept ofensivei ruse. Zelenski cere cu disperare impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării sale.

"Aşteptăm decizia de a elibera spaţiul aerian fie prin forţa pe care o aveţi sau ne veţi furniza avioane de luptă şi sisteme de apărare aeriană, care să ne dea nouă suficientă forţă", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Dacă NATO ar impune zonă de excludere deasupra Ucrainei, atunci alianţa ar fi obligată să patruleze spaţiul aerian al Ucrainei şi să doboare avionele de luptă ale armatei ruse, ceea ce ar duce, inevitabil, la un conflict armat direct cu Rusia. O altă soluţie luată în calcul, doar de americani deocamdată, ar fi să ajute armata ucraienană cu avioane de luptă. "Discutăm cu prietenii noștri polonezi chiar acum despre ce am putea face pentru a îi sprijini dacă, de fapt, vor alege să furnizeze aceste avioane de luptă ucrainenilor", a declarat Antony Blinken, secretar de stat SUA.

Ameninţări voalate ale Rusiei

Polonia spune că încă analizează această propune şi deocamdată MIG-urile lor rămân în hangare. Precizarea vine după ce  Rusia a ameinţat că va considera declaraţie de război orice ajutor aerian pe care un stat îl oferă Ucrainei. Iar Polonia şi ţara noastră au fost avertizate direct chiar. Ruşii ne acuză că adăpostim în hangarele militare avioane de luptă ucrainene. "Știm cu certitudine despre avioanele de război ucrainene care zboară spre România și în alte țări vecine. Atragem atenția asupra faptului că utilizarea rețelei aviatice a acestor țări pentru a adăposti aviația de luptă ucraineană, cu utilizare ulterioară împotriva forțelor armate rusești, poate fi considerată ca o complicitate a acestor ţări în conflictul militar", a declarat Igor Konashenkov, purtător de cuvânt Ministerul rus al Apărării.

În replică, premierul român a explicat că a existat un singur caz în care ţara noastră a primit un aparat de luptă ucrainean. Este vorba espre un pilot care s-a rătăcit şi a fost trimis înapoi cu avionul, dar fără armament. Nu au fost singurele avertismente care vin de la Moscova. Azi, Guvernul Rusiei a aprobat ceea ce numeşte Lista statelor neprietenoase. Pe lângă ţara noastră apar alte 47 de naţiuni şi teritorii. Adică, toţi cei care au impus sancţiuni Rusiei. Ca urmare, toate tranzacțiile companiilor rusești cu firme din statele numite de ruşi neprietenoase vor trebui aprobate de o comisie a guvernului rus şi ar putea fi plătite în ruble şi nu în moneda în care au fost încheiate contractele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Negocieri Rusia - Ucraina, runda a treia. Ruşii spun că opresc imediat bombardamentele: trei condiţii imposibile pentru Zelenski