Antena Meniu Search
x

NYT: SUA au construit un "pod" aerian pentru a trimite armament în Ucraina, prin Polonia și România

În mai puțin de o săptămână, Statele Unite și NATO au trimis peste 17.000 de arme antitanc, inclusiv rachete Javelin, peste granițele Poloniei și României, descarcându-le din avioane militare gigantice, astfel încât să poată fi trimise, pe cale terestră, în Kiev și alte orașe bombardate de ruși, scrie New York Times. Până acum, forțele ruse au fost prea ocupate în alte părți ale Ucrainei ca să mai poată ținti liniile de aprovizionare cu armament.

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 14:31

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Acestea sunt doar cele mai vizibile contribuții. Ascunse în baze militare secrete din Europa de Est, forțele Comandamentului Cibernetic al Statelor Unite acționează pentru a contracara atacurile și comunicațiile digitale ale Rusiei – dar succesul acestora este greu de cuantificat.

SUA caută o modalitate prin care Polonia să transfere în Ucraina avioane de luptă MIG-29 de fabricație sovietică, dar înțelegerea este condiționată de a oferi Poloniei la schimb avioane F-16, însă Statele Unite au promis o parte dintre acestea Taiwanului.

Polonia neagă un astfel de acord

Liderii polonezi au negat un astfel de acord și nu este clar cum ar putea ajunge aceste avioane de vânătoare în Ucraina, fără ca acestea să fie doborâte de aviația rusă, scrie New York Times

Pe acelaşi subiect

"Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale", a scris pe Twitter guvernul polonez. "Ajutăm semnificativ în multe alte domenii", a adăugat executivul de la Varşovia.

Totuşi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ţara sa cooperează cu Polonia în sensul că partea poloneză să poată furniza ucrainenilor aparate de zbor pe care aceştia ştiu să le piloteze şi să primească în schimb avioane de fabricaţie americană.

"Vrem să vedem dacă putem fi de ajutor, după cum am spus, şi să ne asigurăm că, indiferent de ceea ce livrează ei (polonezii) ucrainenilor, ceva se întoarce la ei pentru a compensa pentru orice sincopă de securitate care ar putea apărea pentru Polonia", a declarat Blinken la CNN.

Totodată, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că discuţiile cu partea americană sunt în desfăşurare, dar că nu s-a luat deocamdată o decizie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » NYT: SUA au construit un "pod" aerian pentru a trimite armament în Ucraina, prin Polonia și România