Antena Meniu Search
x

Norvegia a oprit vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani cu a doua doză de vaccin anti-Covid

Autoritățile din Norvegia au oprit vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 15 ani cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19, până la apariţia mai multor informaţii privind siguranţa acestora, parţial din cauza unui efect secundar rar care implică inflamaţia inimii, au anunţat vineri autorităţile sanitare.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 23.10.2021, 07:58

copil vaccinat
Norvegia a oprit vaccinarea copiiilor cu vârste între 12 și 15 ani cu a doua doză de vaccin anti-Covid - Profimedia

Norvegia a recomandat până acum vaccinarea minorilor doar cu serul Pfizer.

Ministerul norvegian al Sănătății a spus că nu există urgență în administrarea celei de-a doua doze, dat fiind că riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii, în cazul copiilor, este scăzut, iar o singură doză de vaccin oferă o rată de protecție de 85% împotriva Covid, timp de până la 16 săptămâni.

"O a doua doză de vaccin este, de asemenea, legată de un risc mai mare de pericardită și miocardită, în special în rândul tinerilor și copiilor (băieți)", a anunțat Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) într-un comunicat, potrivit Reuters.

Pericardita este inflamația mucoasei exterioare a inimii, în timp ce miocardita este inflamația mușchiului inimii. FHI va evalua din nou situația la începutul anului 2022, după ce va strânge mai multe informații din studiile care se desfășoară în prezent în țările nordice.

Pe acelaşi subiect

Norvegia a anunțat că va dona peste 620.000 de doze de vaccinuri Moderna, pe care nu le mai folosește. Dozele nu vor fi administrate prin mecanismul COVAX, ci prin intermediul Uniunii Europene către țări terțe.

În plin val patru, Norvegia a renunțat complet la restricţii

În urmă cu o lună, guvernul de la Oslo a decis că pune capăt restricţiilor care au limitat desfşărurarea activiţăţilor sociale şi economice în Norvegia. 

Restricţiile s-au încheiat în 25 septembrie.

Anunţul a fost făcut chiar de premierul Erna Solberg, în cadrul unei conferinţe de presă. Totuşi, acolo unde va fi cazul, autorităţile vor putea să introducă măsuri dacă situaţia epidemiologică o va impune.

Premierul norvegian a ţinut totuşi să-i sfătuiască pe oameni să păstreze cel puţin un metru distanţă unii faţă de alţii în locurile publice. "Pe scurt, acum putem trăi la fel de normal", a declarat Erna Solberg. Purtarea măştilor în transportul public sau în locuri aglomerate va mai fi obligatoriu doar dacă autorităţile locale vor considera că se impune punctual în anumite zone. Carantina va rămâne în vigoare pentru cetăţenii care se întorc din ţările pe care Norvegia le-a trecut pe lista roşie şi poate fi petrecută în propria locuinţă, nu în unităţi medicale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Norvegia a oprit vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani cu a doua doză de vaccin anti-Covid