Antena Meniu Search
x

Video "Nu există curent electric!" Coşmarul românilor blocaţi în iadul din Grecia, unde flăcările au topit cablurile şi au lăsat în întuneric o întreagă insulă

Situaţie dramatică în Grecia, acolo unde mai multe incendii majore au scăpat de sub control. În nord, flăcările au topit cablurile electrice şi au lăsat în întuneric insula Samothraki, foarte populară printre români. Lângă Atena, sute de oameni au fost evacuaţi din cauza a două focare majore. 

de Redactia Observator

la 23.08.2023, 20:50

Vezi și

Flăcări de zeci de metri înălţime şi fum prin care nu se mai vede nimic. Aşa arată zona Alexandropolis unde sute de pompieri, printre care mulţi români luptă cu incendiile de vegetaţie. Peste noapte, au venit noi ordine de evacuare, iar un drum naţional a fost închis. Tot din cauza flăcărilor, insula Samothraki a rămas fără curent. Acolo sunt în vacanţă mulţi turişti din România.

Mai mulţi turişti nu au putut fi evacuaţi

Ioana Ţianu, româncă din Samothraki: Alimentarea cu energie electrică se produce prin două cabluri subacvatice şi, din cauza incendiului care a afectat zona Alexandroupoli, s-au produs pagube ireparabile la cele două linii de tensiune care alimentează insula. 

Un alt român aflat pe insulă, Adelin, spune că totul s-a schimbat în momentul în care a căzut electricitatea.

Pe acelaşi subiect

Adelin, turist român: Semnalul la telefon e foarte slab, doar în port. Terasele nu funcţionează decât în capacitate foarte mică. Nu se găteşte pentru că nu există curent electric.

Ca să rezolve situaţia, guvernul grec trimite generatoare pe insulă. Timp de 24 de ore, mulţi turişti români şi din alte ţări nu au reuşit să plece de acolo. 

Pacienţii transportaţi cu feribotul

Un feribot a devenit cameră de urgenţă, după ce spitalul din Alexandroupolis a fost avecuat. Pacienţii au fost lungiţi pe saltele sau pe canapelele pe care altă dată se relaxau turiştii. În loc de băuturi răcoritoare, ei aveau lângă ei perfuzii sau aparate medicale. 

Şi la nord de Atena, două incendii majore fac prăpăd. Cel puţin 15 case au ars, iar flăcările au intrat într-un parc naţional. 700 de oameni dintr-un penitenciar au fost evacuaţi ca măsură de precauţie. 

Nikos Koudunis, medic grec: Sunt oameni care nu vor să îşi lase averea şi să plece. Poliţia şi pompierii merg din casă în casă. Cine stă în Atena poate vedea focul, poate vedea fumul pentru că toată Atena este acoperită de fum. 

209 focare în 48 de ore

Presa din Grecia a surprins o imagine emoţionantă. Un pompier îi turna picături în ochi unui coleg epuizat de lupta cu flăcările. În ultimele 48 de ore au izbucnit 209 focare. Florin, un turist român aflat acolo, ne-a trimis imagini de pe drum. 

Florin, turist român: Toată zona asta este îngropată în fum, nu se vede nimic de fum de la distanţă. 

De altfel, fumul de la incendiile din Grecia a ajuns până în Siclia şi Malta, arată un satelit european. În ciuda acestor probleme elenii au avut cel mai bun sezon turistic din istorie, cu încasări de 20 de miliarde de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » "Nu există curent electric!" Coşmarul românilor blocaţi în iadul din Grecia, unde flăcările au topit cablurile şi au lăsat în întuneric o întreagă insulă