Antena Meniu Search
x

Galerie foto Numărul morților a crescut la 100, după atacul sinucigaș cu bombă, la o moschee din Pakistan. Spitalele, pline cu răniţi

Numărul morților a crescut la 100 de oameni după atacul sinucigaș cu bomba la o moschee din Pakistan, care a vizat polițiști din orașul Peshawar.

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 16:22

Moscheea se află într-o zonă de înaltă securitate, iar anchetatorii investighează acum cum a reușit atacatorul să intre.  În urma atacului, unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani din Pakistan, mai mulț oameni au fost răniți. O afirmație a talibanilor pakistanezi că ar fi efectuat atentatul a fost ulterior respinsă de gruparea militantă, care a dat vina pe seama unei facțiuni dispărute, potrivit BBC.

În trecut, talibanii pakistanezi s-au abținut să revendice unele atacuri asupra moscheilor, școlilor sau piețelor, deoarece spun că sunt în război cu forțele de securitate și nu cu poporul pakistanez. Marți, echipele de salvare au porinit o misiune de recuperare a oamenilor prinși printre dărâmăuri și au reușit să găsească nouă persoane în viață. Nimeni nu a rămas prins, au spus oficialii locali.

Teroriștii vor să creeze teamă prin țintirea celor care îndeplinesc datoria de a apăra Pakistanul”, a declarat prim-ministrul Shehbaz Sharif. El a declarat zi de doliu național. Între timp, au fost organizate înmormântări pentru peste 20 de ofițeri de poliție, iar sicriele lor au fost acoperite cu steagul Pakistanului. Majoritatea morților erau membri ai forțelor de securitate.

La câteva ore după explozie, spitalele s-au umplut de oameni răniți

Pe acelaşi subiect

Sute de oameni au fost prezenți la înmormântarea lui Irfan Ullah, un inspector de poliție ucis în explozie. Cu doar câteva zile înainte, el supraviețuise unui alt atac, o ambuscadă în are alți colegi de și-au pierdut viața. Iraf lăsat în urmă o soție și cinci copii. La mormânt, fratele său Muhammed Zahid a descris durerea familiei.

Când am auzit prima dată că a avut loc o explozie, am început să-l sunăm. Telefonul suna, ceea ce inițial ne-a dat speranță. Dar când am întrebat poliția, ei ne-au spus că a fost ucis. Al patrulea cadavru pe care l-am văzut era al lui. A fost bun la inimă, prietenos, gata să-i ajute pe ceilalți. Era și curajos, nu i-a fost niciodată frică de nimic. Îi spuneam mereu să fie atent, dar el răspundea: „Nu, e datoria mea”. Este o mare pierdere pentru familia noastră”, a spus Muhammed. 

Între 300 și 400 de ofițeri de poliție se aflau în zonă în acel moment, a declarat anterior șeful poliției din Peshawar, Muhammad Ijaz Khan, presei locale. Moscheea se află într-una dintre cele mai puternic controlate zone ale orașului, care include sediul poliției și birourile de informații și de combatere a terorismului. 

Explozia moscheii de luni a avut loc în jurul orei 13:30  în timpul unei slujbe de după-amiază. Un întreg zid al clădirii s-a prăbușit, iar moscheea a fost acoperită cu cărămizi și moloz, în timp ce oamenii se cățărau peste dărâmături pentru a scăpa.

La câteva ore după explozie, spitalele s-au umplut de oameni răniți, mulți dintre ei purtând încă uniformele de polițiști. Unii erau acoperiți cu cremă pentru arsuri, provocate de explozie. Alții și-au rupt oase de la lovituri de moloz. Un bărbat a spus că încă nu aude din cauza sunetului exploziei. Un alt bărbat a spus că a fost salvat după ce a rămas blocat sub dărâmături timp de aproape o oră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Numărul morților a crescut la 100, după atacul sinucigaș cu bombă, la o moschee din Pakistan. Spitalele, pline cu răniţi