Antena Meniu Search
x

O agentă FSB a fost deconspirată de ucraineni pentru că arăta prea sexy pentru a fi iubita unui pilot rus

O colaboratoare FSB, “mult prea sexy pentru a fi iubita unui pilot rus’ se află în centrul unei operațiuni de “contra-contraspionaj” în care atât agenții de informații ruși, cât și ucraineni au încercat să se compromită reciproc. Un jurnalist bulgar de nvestigații a prezentat culisele cazului demn de un scenariu de film.

de Redactia Observator

la 26.07.2022, 14:44

O agentă FSB a fost desconspirată de ucraineni pentru că arăta prea sexy pentru a fi iubita unui pilot rus
O agentă FSB a fost desconspirată de ucraineni pentru că arăta prea sexy pentru a fi iubita unui pilot rus - Twitter

Rusia susține că a dejucat un complot al ucrainenilor de a deturna aeronave de luptă ale Forţei aeriene ruse, mituind piloții cu bani sau alte servicii, pentru a dezerta. Potrivit unui raport FSB, piloții ruși ar fi putut câștiga 2 milioane de dolari (USD) dacă ar fi dezertat. Aparatul de securitate al lui Putin a susținut că a interceptat mesajele dintre „un angajat al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării” și „un pilot rus”.

FSB susține că operațiunea a fost pusă la cale de serviciile de informații britanice și ucrainene. SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) a încercat, într-adevăr să-i ademenească pe piloții ruși, în baza unei legi de „stimulare a predării armelor”, adoptată în aprilie. Însă operaţiunea s-a tranformat într-un joc în care serviciille ruse şi ucrainene îşi furnizau informaţii false pentru a se compromite, explică jurnalistul bulgar de investigații Christo Grozev. La final, ruşii au prezentat "dovezile" din timpul aşa-ziselor negocieri ca fiind reale, susţine el.

"Astăzi, FSB a anunțat că a dejucat un complot al serviciilor de informații ale Ucrainei pentru a atrage piloți militari ruși să se predea Ucrainei, cu tot cu avioanele lor, în schimbul unor milioane de dolari. Folosind o combinație tradițională de "dovezi” fabricate și fapte interpretate în mod vag, FSB m-a acuzat și pe mine că am fost implicat în complotul de deturnare a avioanelor.

Este adevărat faptul că am fost implicat în această poveste mai ciudată ca ficţiunea cu agenți tripli, pașapoarte false și iubite false - în calitate de realizator de filme documentare. Da, făceam o cronică pentru una dintre cele mai ciudate operațiuni de contrainformaţii din toate timpurile. În timp ce Rusia prezintă astăzi această operțiune drept un succes al serviciilor sale de contrainformații, a fost, de fapt, o gafă gravă a FSB, care a dezvăluit neintenționat identitățile a zeci de ofițeri de contrainformații, metodele lor de operare şi colaboratori.  

Pe acelaşi subiect

Mai mulți piloți militari ruși au fost abordați și chiar au trimis ca dovadă videoclipuri din interiorul avioanelor lor, având în fiecare caz un număr separat scris de mână pe bucăți de hârtie. ...Negocierile dintre agenţii ucraineni și piloți, pe care le-am filmat, au început așa cum era de așteptat, dar tonul lor s-a schimbat rapid, sugerând că piloții nu mai vorbeau în numele lor, ci erau "antrenați” - cel mai probabil de agenţi FSB.

Maria, "vândută" de FSB drept amanta unui pilot rus

Un indiciu clar că FSB a interceptat comunicațiile a venit atunci când unul dintre piloți a spus brusc că nu mai vrea să-și scoată soția din țară, ci amanta (mult prea sexy pentru el, FSB). Mi-a luat aproximativ 5 minute să descopăr că amanta pilotului lucra pentru FSB. De asta și-au dat seama și ucrainenii”, spune Grozev

Apariția bruscă a „Mariei”, o colaboratoare FSB „vândută” drept amanta unui pilot rus a fost un indiciu că spionii ruși au intrat pe fir. Agenții pregătiseră un pașaport românesc pentru soție și unul slovac pentru amantă. Agenților ucraineni li s-a părut că tânăra este “mult prea sexy” pentru a fi iubita unui pilot rus, iar în urma unei documentări, și-au dat seama că femeia lucra pentru FSB.

Luat la întrebări despre presupusa sa iubită. “pilotul rus părea să nu știe nimic despre trecutul ei (a fost sincer surprins că avea chiar și un pașaport de călătorie și că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă și la Barcelona cu un an mai devreme). Dar eu personal am mai aflat că, pe tot parcursul procesului de „negocieri” ale iubitului ei cu ucrainenii, ea discutase cu un ofițer contra-intel militar al FSB”, spune jurnalistul bulgar. 

„La un moment dat, ucrainenii chiar au convins-o pe iubita unuia dintre piloți – împreună cu o întreaga echipă de filaj FSB – să meargă la Minsk, în așteptarea unei „întâlniri” cu ucrainenii. FSB a așteptat în zadar patru zile. Acest joc bizar a luat sfârșit când FSB și-a dat seama că nimeni nu va veni la niciuna dintre întâlnirile stabilite. Și ucrainenii și-au dat seama că probabil nu vor primi nici un pilot adevărat" a explicat jurnalistul pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » O agentă FSB a fost deconspirată de ucraineni pentru că arăta prea sexy pentru a fi iubita unui pilot rus