Antena Meniu Search
x

Rusia susţine că Ucraina ar fi încercat să mituiască piloţi ruşi pentru a deturna avioane de luptă. Apare şi numele României. VIDEO

Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) a publicat luni o serie de înregistrări video şi audio care ar dovedi că serviciile de informaţii ucrainene, în cooperare cu NATO, ar fi încercat să mituiască piloţi ruşi pentru a captura avioane de luptă, operaţiune ce ar fi fost dejucată, relatează EFE, citat de Agerpres. În acestă operaţiune apare implicat şi numele României. Cu toate astea, Christo Grozev, jurnalist bulgar al platformei de investigaţii Bellingcat, acuzat şi el de implicare de către ruşi, susţine că FSB a prezentat "dovezi” false și fapte interpretate în mod vag.

de Redactia Observator

la 25.07.2022, 23:48

Vezi și

"FSB a descoperit şi a dejucat o operaţiune a Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean, patronată de serviciile secrete ale NATO, pentru a deturna aeronave de luptă ale Forţei aerospaţiale ruse", se afirmă într-un comunicat al acestuia.

Potrivit media de stat ruse, se plănuia deturnarea unor avioane Su-24, Su-34 şi Tu-22M3. FSB a publicat, de asemenea, mai multe videoclipuri în care un presupus responsabil ucrainean de securitate le oferea piloţilor ruşi 1 milion de dolari pentru ca să fure avionul în timpul unei misiuni de luptă şi să aterizeze cu el în Ucraina.

Bloggerii militari ruşi scriu, citând FSB, că serviciile speciale ucrainene le-ar fi promis piloţilor ruşi care acceptau deturnarea avioanelor că le vor face pașapoarte românești și slovene soțiilor acestora și vor organiza transferul acestora în aceste ţări. Într-una dintre conversațiile prezentate de FSB drept dovadă, s-a menționat că autoritățile acestor țări sunt la curent cu acțiunile Ucrainei. 

"Agenţi ai informaţiilor militare ucrainene, în numele conducerii politice a ţării lor, au încercat să recruteze piloţi ruşi cu oferte de plată şi garanţii de cetăţenie într-una dintre ţările Uniunii Europene", susţine FSB.

Pe acelaşi subiect

În cadrul operaţiunii, contrainformaţiile militare ruse ar fi colectat date despre sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei şi amplasamentul trupelor sale, ceea ce a permis armatei ruse să atace mai multe poziţii ucrainene.

Din materialele video lansate de FSB, rezultă că serviciile secrete ucrainene ar fi dezvăluit Rusiei amplasarea sistemelor de apărare antiaeriană şi a unor aerodromuri ucrainene. Printre acestea se numără zonele de acoperire a apărării antiaeriene din sud-estul Ucrainei, hărţile aerodromurilor Ozernoe (regiunea Cernigov) şi Starokonstantinov (regiunea Hmelniţki), harta zonelor din vecinătatea aerodromului Priliuki (regiunea Cernigov) şi din vecinătatea oraşului Jitomir, relatează publicaţia pro-Kremlin Vzgliad.

"Agenţii de informaţii ucraineni care au participat la operaţiune şi complicii lor au fost identificaţi", mai susţine FSB. Media de stat ruse susţin că la această operaţiune ar fi participat şi Christo Grozev, jurnalistul platformei de investigaţii Bellingcat.

Într-un videoclip difuzat, presupusul agent de informaţii ucrainean afirmă că au nevoie de o "maşină de luptă şi o persoană care să vină alături de noi".

"Suntem dispuşi să plătim pentru asta. Pe site-ul Radei Supreme (parlamentul ucrainean) se menţionează că am plăti un milion (dolari) pentru asta. Putem să fim de acord cu d-voastră şi să mai adăugăm un milion, vă garantez", spune presupusul agent. În plus, el îi promite pilotului rus că soţia sa va primi cetăţenia uneia dintre ţările baltice. Autorităţile ucrainene nu au reacţionat deocamdată la aceste informaţii.

Explicaţiile oferite de jurnalistul bulgar Christo Grozev

Dar, jurnalistul platformei de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev, a explicat pe Twitter că într-adevăr ucrainenii au încercat să ademenescă piloţi ruşi, dar operaţiunea s-a tranformat într-un joc în care serviciille ruse şi ucrainene îşi furnizau informaţii false pentru a se compromite. La final, ruşii au prezentat "dovezile" din timpul aşa-ziselor negocieri ca fiind reale, susţine el.

"Astăzi, FSB a anunțat că a dejucat un complot al serviciilor de informații ale Ucrainei pentru a atrage piloți militari ruși să se predea Ucrainei, cu tot cu avioanele lor, în schimbul unor milioane de dolari. Folosind o combinație tradițională de "dovezi” false și fapte interpretate în mod vag, FSB m-a acuzat și pe mine că am fost implicat în complotul de deturnare a avioanelor....

Ceea ce este adevărat, totuși, este că am fost implicat în această poveste mai ciudată ca ficţiunea cu agenți tripli, pașapoarte false și iubite false - în calitate de realizator de filme documentare. Da, făceam o cronică pentru una dintre cele mai ciudate operațiuni de contrainformaţii din toate timpurile. 

În timp ce Rusia prezintă astăzi asta drept un succes al serviciilor sale de contrainformații, de fapt, operațiunea a fost o gafă gravă a FSB, care a dezvăluit neintenționat identitățile a zeci de ofițeri de contrainformații, metodele lor de operare şi colaboratori.  

După ce Rusia a invadat Ucraina, agenții ucraineni au încercat să convingă piloți militari ruşi să se predea. În aprilie, Ucraina a adoptat o "lege de stimulare a predării armelor”. O echipă de agenți ucraineni a decis să abordeze piloții ruși cu o ofertă bazată pe această lege. Am aflat despre inițiativă și am planificat să facem un documentar despre această operațiune nebunească.

Mai mulți piloți militari ruși au fost abordați și chiar au trimis ca dovadă videoclipuri din interiorul avioanelor lor, având în fiecare caz un număr separat scris de mână pe bucăți de hârtie. ...Negocierile dintre agenţii ucraineni și piloți, pe care le-am filmat, au început așa cum era de așteptat, dar tonul lor s-a schimbat rapid, sugerând că piloții nu mai vorbeau în numele lor, ci erau "antrenați” - cel mai probabil de agenţi FSB.

Un indiciu clar că FSB a interceptat comunicațiile a venit atunci când unul dintre piloți a spus brusc că nu mai vrea să-și scoată soția din țară, ci amanta. Mi-a luat aproximativ 5 minute să descopăr că amanta pilotului lucra pentru FSB...De asta și-au dat seama și ucrainenii..... Un alt indiciu a venit când un alt pilot le-a cerut brusc ucrainenilor sfaturi pentru a-și imobiliza copilotul cu un sedativ.

În acel moment, mi-a devenit clar că operațiunea de ademenire inițială s-a terminat și s-a transformat într-un joc operațional dublu în care ambele părți încercau să extragă informații, în timp ce furnizau  dezinformaţii părții adverse. Ucrainenii au început să ofere "piloților” - adică agenţilor FSB - hărți false și dezinformații despre pistele operaționale. În același timp, piloții au trimis propriile hărți, probabil la fel de false....

Acest joc bizar de înșelăciune reciprocă a luat sfârșit când FSB și-a dat seama că nimeni nu va apărea la niciuna dintre întâlnirile sugerate (FSB a vrut să identifice agenții ucraineni). Și ucrainenii și-au dat seama că probabil nu vor primi nici un pilot adevărat" a explicat jurnalistul pe Twitter.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia susţine că Ucraina ar fi încercat să mituiască piloţi ruşi pentru a deturna avioane de luptă. Apare şi numele României. VIDEO