Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 153 LIVE TEXT. Cele două orașe din Donbas pe care rușii vor să le ia cu asalt. Au lansat tiruri de artilerie

Război Rusia - Ucraina, ziua 153. Ministrul rus de externe recunoaşte că obiectivul aşa-zisei operaţiuni speciale din Ucraina este înlăturarea actualului guvern de la Kiev. Declaraţia lui Serghei Lavrov a venit la câteva zile după atacul asupra portului Odessa, care a pus la îndoială reluarea exportului de cereale ucrainene pe cale maritimă. Rusia susţine că bombardamentul nu va avea efect asupra transportului de grâne. Dar, pe de altă parte, reduce din nou livrările de gaz către Europa Occidentală, un alt factor de presiune economică. În replică, preşedintele Zelenski îndeamnă europenii să întrerupă total comerţul cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, Europei să "răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor europene împotriva Moscovei

de Redactia Observator

la 26.07.2022, 22:03

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

Update 22:00 Boris Johnson îl compară pe Volodimir Zelenski cu Winston Churchill

Boris Johnson a comparat modul în care Volodimir Zelenski a condus Ucraina în ultimele luni cu acțiunile din timpul celui de Al Doilea Război Mondial ale lui Winston Churchill.

Premierul britanic a declarat că este de părere că „Churchill ar fi aclamat și probabil ar fi plâns și el” atunci când președintele ucrainean a insistat că are nevoie de „muniție, nu de o plimbare” în afara Kievului, când invazia rusă a început în februarie.

Pe acelaşi subiect

Comentariile lui Johnson au venit în timpul unei ceremonii organizate la reședința premierilor britanici, în care l-a prezentat pe Zelenski, care a apărut prin transmisiune video. Președintele Ucrainei a primitPremiul Sir Winston Churchill pentru leadership. Membrii familiei Churchill și ai societății internaționale Churchill au participat la ceremonie.

Upade 20:30: Ucraina ar putea economisi 5,5 miliarde de dolari dacă ajunge la o înţelegere pentru eşalonarea datoriei externe

Ucraina poate economisi 200 de miliarde de grivne (5,45 miliarde de dolari) pentru nevoi prioritare prin amânarea rambursării datoriilor externe, a declarat, marţi, premierul ucrainean Denîs Şmîhal, notează News.ro.

Kievul a lansat o solicitare oficială de consimţământ pentru titularii obligaţiunilor sale internaţionale, propunând o îngheţare a datoriilor pe doi ani pentru majoritatea obligaţiunilor şi acordând creditorilor termen până pe 9 august pentru a vota propunerea.

Şmîhal a mai spus că Guvernul ucrainean a aprobat o cerere către guvernul Statelor Unite pentru un aranjament de ”împrumut-închiriere a gazelor” (”gas lend-lease”) pentru a ajuta Ucraina să treacă prin va fi cel mai dur sezon de încălzire din istoria sa.

Iurii Vitrenko, directorul executiv al companiei naţionale de petrol şi gaze Naftogaz, a declarat săptămâna trecută că Naftogaz colaborează cu guvernul pentru a strânge fonduri de 8 miliarde de dolari, cu scopul de a cumpăra 4 miliarde de metri cubi suplimentari (bcm) de gaz necesar sezonului de încălzire 2022/23 al Ucrainei.

Vitrenko a declarat pe 18 iulie că Ucraina are în prezent rezerve de 11,5 miliarde de metri cubi şi a garantat finanţare pentru importuri în vederea obţinerii de rezerve de până la 15 miliarde de metri cubi. El a adăugat că un obiectiv mai mare de 19 miliarde de metri cubi a fost stabilit de Guvern în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Update 19:05 Germania trimite un nou transport de arme în Ucraina

Germania a livrat Ucrainei trei lansatoare de rachete multiple de tip MARS2 din stocurile sale armate, precum şi cinci tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard şi trei obuziere autopropulsate 2000, a declarat, marţi, ministrul german al Apărării Christine Lambrecht, notează News.ro.

”Au fost livrate lansatoarele de rachete multiple de tip MARS2 promise şi alte trei obuziere autopropulsate de tip 2000. Ne ţinem de cuvânt”, a spus Lambrecht.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a confirmat primirea armelor şi a spus că acestea vor fi trimise în prima linie.

”Lansatoarele multiple de sisteme de rachete de tip Mars II au fost deja transferate în Ucraina de aliaţii noştri germani. Ruşii vor avea parte foc”, a postat Iermak pe Telegram.

Lambrecht a mai spus că Germania va accelera ritmul în care armele grele vor fi livrate Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

Update 16:45 Centrul pentru monitorizarea exporturilor de cereale își va începe miercuri activitatea

Centrul Comun de Coordonare a exporturilor de cereale din Ucraina urmează să îşi înceapă activitatea miercuri, a anunţat Ministerul turc al Apărării, notează News.ro.

Centrul va supraveghea sistemul de rulote maritime care transportă exporturile vitale de cereale din Ucraina. Acesta a fost conceput ca parte a acordului privind cerealele semnat de Ucraina şi Rusia vinerea trecută, sub auspiciile Turciei şi Naţiunilor Unite.

O delegaţie rusă de experţi condusă de contraamiralul Eduard Luik va sosi marţi la Istanbul, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Sarcina sa principală va fi ”rezolvarea promptă a tuturor problemelor necesare astfel încât Iniţiativa să intre în stadiul implementării practice”, se arată într-un comunicat.

Update 16:15 Erdogan va face o vizită în Rusia

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan va organiza o vizită de o zi în stațiunea rusă Sochi pe 5 august. Reporterii de la Reuters subliniază că nu au fost făcute publice alte detalii, dar se anticipează că se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin. pe 5 august

UPDATE 14:30 Atacuri cu rachete asupra a două oraşe din Donbas

Forţele ruse invadatoare îşi concentrează eforturile pentru a-şi îmbunătăţi situaţia tactică şi a crea condiţii pentru o ofensivă asupra oraşelor Seversk şi Soledar, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), a indicat marţi Statul Major General ucrainean într-un buletin despre situaţia de pe front, citat de agenţia de presă Unian.

În direcţia Seversk, armata rusă a lansat tiruri de artilerie în districtul Hrenovka, în regiunea Cernigov, şi Tolstodubovo, în regiunea Sumî. În direcţia Slobojanski, rușii efectuează operaţiuni militare pentru a menţine poziţiile ocupate şi a împiedica înaintarea trupelor ucrainene.

UPDATE 12:20 Iohannis: Statul român să continue să ofere o perspectivă refugiaţilor ucraineni

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetăţenilor ucraineni care trec graniţa în ţara noastră şi să le asigure condiţiile unei vieţi cât mai apropiate de normalitate.

"Războiul neprovocat şi ilegal pornit de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei la începutul acestui an are efecte devastatoare asupra a milioane de oameni, care s-au văzut nevoiţi să-şi lase în urmă căminele pentru a fugi din calea ororilor. Sunt drame îngrozitoare, vieţi schimbate pentru totdeauna, singura alinare fiind căldura şi grija celor care le-au oferit refugiu. Peste un milion de oameni au trecut frontiera României, dintre care aproape 90.000 au rămas în ţara noastră. Românii şi-au deschis sufletele şi casele şi au făcut tot posibilul pentru a-i ajuta, cu o solidaritate impresionantă", a transmis Iohannis.

UPDATE 12:00 Rușii se joacă cu nervii Europei

Prețul petrolului a crescut marți pentru a doua zi consecutiv din cauza preocupărilor tot mai mari legate de aprovizionarea energetică în Europa după ce Rusia, un furnizor cheie de petrol și gaze naturale, a redus iar livrările de gaze prin Nord Stream 1 la 20% din capacitate, relatează Reuters. 

UPDATE 10:20 UK contrazice Moscova privind distrugerea unei nave militare ucrainene la Odessa

Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că nu există "niciun indiciu" că o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete antinavă s-ar fi aflat sâmbătă în docul din portul Odesa, unde Rusia a declarat anterior că a distrus astfel de ţinte "militare" cu rachete de înaltă precizie, relatează Reuters.

"Rusia va continua să acorde prioritate eforturilor de a degrada şi distruge capabilităţile antinavă ale Ucrainei. Cu toate acestea, procesele de ţintire ale Rusiei sunt foarte probabil subminate în mod regulat de informaţii învechite, planificare proastă şi o abordare de sus în jos a operaţiunilor", menţionează Ministerul Apărării britanic într-un buletin actualizat al situaţiei de pe frontul ucrainean.

UPDATE 10:10 Au ajuns primele sisteme britanice Stormer în Ucraina

Armata ucraineană a anunțat, marți dimineață, că au sosit primele sisteme Stormer din Marea Britanie. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lansatorul Stormer este fabricat de BAE Systems, are nevoie de doar trei oameni pentru a fi manevrat şi foloseşte rachete Starstreak, cu care pot fi doborâte aparate ce zboară la altitudine joasă.

UPDATE 09:00 Reducerea livrărilor de gaze rusești către Europa afectează speranțele economice

Rusia a anunțat că va întrerupe livrările de gaze către Europa începând de miercuri, ceea ce reprezintă o lovitură pentru țările care au sprijinit Ucraina, în momentul în care existau speranțe că presiunile economice ar putea scădea după ce Rusia a acceptat să permită Ucrainei să exporte cereale, scrie Mediafax.

Primele nave din Ucraina ar putea pleca în câteva zile, conform unui acord convenit vineri, a declarat ONU, în ciuda unui atac cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa în weekend, scrie Reuters.

Creșterea costurilor energiei și amenințarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din țările mai sărace arată cum cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, aflat acum în a șasea lună, are un impact mult dincolo de Ucraina.

Marți, armata ucraineană a raportat că Rusia a lansat rachete de croazieră în sud și că forțele ucrainene au lovit ținte inamice. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii în afara orelor de program.

Președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul la începutul acestei luni că sancțiunile riscă să declanșeze creșteri uriașe ale prețurilor energiei la nivel mondial.

UPDATE 08:50 Krasnîi Luci: Ucrainenii susţin că au ucis 100 de soldaţi ruşi într-un hotel

Centrul de Comunicații Strategice susţin într-o postare pe reţelele de socializare că, în noaptea de 23-24 iulie, Forțele Armate ucrainene au lovit un hotel din orașul Krasnîi Luci, din regiunea Lugansk, ucigând 100 de soldați ruși.

Potrivit informațiilor actualizate, 100 de soldați ruși au fost uciși în atac. Ucrainenii consideră că acest număr ar putea crește din cauza rănilor suferite de soldații ruși supraviețuitori.

La 24 iulie, Forțele Armate ucrainene au distrus postul de comandă și observare al celui de-al 785-lea detașament separat de forțe speciale al Gărzii Naționale a Federației Ruse, două depozite de muniții rusești și un sistem de rachete antitanc Fagot în sudul Ucrainei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 08:20 Un nou atac cu rachete ruseşti la Odessa şi Nikolaev

Forțele ruse au vizat din nou orașul port Odessa, din sudul Ucrainei, lovind mai multe clădiri la primele ore ale acestei dimineți, raportează oficialii locali, potrivit The Guardian.

"în atacul cu rachete din Odessa s-au folosit aeronave strategice”, a spus şeful administrației militare a regiunii, Serhiy Bratchuk.

Sâmbătă, la abia 12 ore după ce Moscova a semnat un acord cu Kievul pentru a permite monitorizarea exporturilor de cereale din porturile sudice ale Ucrainei, Rusia a vizat Odessa cu rachete de croazieră.

Zelensi a numit atacul drept „barbarism” , arătând că nu se poate avea încredere în Moscova pentru a pune în aplicare acordul.

Dis-de-dimineaţă, la Nikolaev, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, au sunat sirenele şi s-au auzit explozii puternice, relatează portalul ucrainean RBC.ua, citând contul din Telegram al edilului amintit.

"Explozii puternice se aud la Nikolaev. Vă rog pe toţi să rămâneţi în adăposturi. Deşi ora până la care restricţiile de circulaţie sunt valabile a expirat, alerta în caz de atac aerian continuă!", le-a transmis locuitorilor Oleksandr Senkevici.

Nikolaev şi regiunea omonimă sunt supuse frecvent bombardamentelor de către invadatorii ruşi. În special, inamicul foloseşte sisteme de rachete antiaeriene S-300 pentru aceste atacuri, notează portalul citat.

Regiunea Odessa a fost din nou vizată de un atac al inamicului rus, care a utilizat avioane strategice cu rază lungă de acţiune, a anunţat în acelaşi timp şeful administraţiei militare regionale ucrainene Serhii Bratciuk, citat de agenţia de presă Ukrinform.

UPDATE 07:00 Zelenski cere Europei să răspundă cu sancţiuni mai mari în cazul "războiului gazului" dus de Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, Europei să "răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor europene împotriva Moscovei, noteaza news.ro.

"Astăzi am auzit de noi ameninţări cu gaz la adresa Europei. În ciuda concesionării turbinelor pentru Nord Stream, Rusia nu va relua furnizarea de gaz către ţările europene, aşa cum este obligată contractual să facă”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.

"Este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl poartă împotriva Europei unite. Nu le pasă ce se întâmplă cu oamenii, cum suferă - de foamete din cauza porturilor blocate, de frigul de la iarnă şi sărăcie ... sau de ocupaţie. Acestea sunt doar forme diferite de teroare”, a spus preşedintele ucrainean.

"De aceea trebuie să există ripostă. Nu vă gândiţi cum să aduceţi turbina înapoi, ci întăriţi sancţiunile. Faceţi totul pentru a limita veniturile ruseşti nu numai din gaze şi petrol, ci şi din orice exporturi rămase. Şi întrerupeţi cât mai mult posibil relaţiile comerciale cu Rusia, deoarece fiecare astfel de legături este instrumentul potenţial al Rusiei de a pune presiune. Un stat terorist are nevoie de şantajul cu gaz al Europei, care se înrăutăţeşte în fiecare lună, pentru a face grea viaţa fiecărui european. Şi acest lucru poate fi de fapt perceput ca un stimulent pentru ca al optulea pachet de sancţiuni al UE să fie semnificativ mai puternic decât cel de-al şaptelea recent aprobat", a adăugat Zelenski.

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că opreşte o altă turbină a conductei Nord Stream 1 către Germania şi că fluxul de gaze, aflat deja la doar 40% din capacitate, va scădea cu încă jumătate începând de miercuri.

Rusia este al doilea mare exportator mondial de petrol după Arabia Saudită şi cel mai mare exportator mondial de gaze naturale.

Europa importa înainte de războiul din Ucraina aproximativ 40% din necesarul său de gaze şi 30% din necesarul de petrol din Rusia.

Gazprom a reluat fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 săptămâna trecută, după o pauză de întreţinere de 10 zile, dar numai la 40% din capacitatea conductei - Rusia afirmând că a fost forţată să scadă volumele din cauza revenirii întârziate a unei turbine aflată pentru întreţinere în Canada.

Politicienii europeni au contestat această explicaţie, Germania declarând că turbina în cauză nu trebuia să fie folosită până în septembrie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:00 Zelenski îl demite pe Ruslan Demchenko din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis, luni, pe Ruslan Demchenko din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), printr-un decret, transmite agenţia Interfax, potrivit news.ro.

Documentul relevant nr. 528/2022 a fost publicat luni pe site-ul prezidenţial. "Demiterea lui Demchenko Ruslan Mykhailovych din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei", prevede decretul.   

În noiembrie 2021, o serie de instituţii media au difuzat informaţii despre presupusa implicare a lui Demchenko în lobby-ul din 2010, aşa-numitele "acorduri de la Harkov" cu Rusia. 

În replică, Zelenski a declarat că Demchenko nu a semnat "acordurile de la Harkov" în calitate de ministru adjunct de externe.  

"În calitate de ministru adjunct de externe, el nu a semnat niciun acord de la Harkov, dar există agenţii de aplicare a legii pentru acest lucru, lăsaţi-i să investigheze, el depune mărturie în agenţiile de aplicare a legii", a declarat şeful statului.

În apărarea lui Demchenko au vorbit şi comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeriy Zaluzhny, şi secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksiy Danilov. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 153 LIVE TEXT. Cele două orașe din Donbas pe care rușii vor să le ia cu asalt. Au lansat tiruri de artilerie