Antena Meniu Search
x

Momentul în care ruşii lovesc o altă dronă americană MQ-9 Reaper. Un SU-35 a lansat "flares" asupra ei şi a avariat-o

Armata americană acuză Rusia că a încercat din nou să doboare o dronă MQ-9 Reaper. Incidentul s-a produs duminică deasupra Siriei iar armata SUA a desecretizat imaginile cu momentul în care drona este lovită. Un avion Su-35 a tras rachete flares (n.r. măsuri anti-radar sau contramăsuri) asupra acestei, a lovit-o şi a avariat-o, dar aparatul s-a întors la bază.

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 15:18

Vezi și

Un avion de vânătoare rusesc SU-35 a lansat capcane termice sau rachete "flares" asupra unei drone militare americane MQ-9 Reaper deasupra Siriei duminică, au anunţat Forţele Aeriene ale SUA. "Una dintre capcanele termice ruseşti a lovit drona americană MQ-9, avariindu-i serios elicea", se arată într-o declaraţie emisă de Forţele Aeriene ale SUA, care mai menţionează că avionul de vânătoare rusesc a zburat periculos de aproape de drona americană.

"Din fericire, echipajul (care pilota de la distanţă drona) MQ-9 a reuşit să o menţină în zbor şi a recuperat aparatul în siguranţă la bază", se mai arată în declaraţie. 

Este cel mai recent dintr-un șir de interceptări agresive de către Rusia în regiune. Șeful Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA a declarat marți că aeronava rusă a ajuns la câțiva metri de drona americană. Întâlnirea are loc la o săptămână după ce un avion de luptă rus a zburat periculos de aproape de o aeronavă de supraveghere americană cu un echipaj în regiune. SUA și Rusia se acuză reciproc de manevre de interceptare periculoase. 

Ambele armate operează pe teritoriul Siriei, dar în scopuri diferite: Rusia a trimis forţe militare în Siria pentru a-l ajuta pe Bashar Al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. Statele Unite au trupe în Siria şi Irak în cadrul unei coaliţii internaţionale pentru combaterea reţelei teroriste Stat Islamic.

Pe acelaşi subiect

În martie 2023, o dronă militară americană de tip MQ-9 s-a prăbuşit în Marea Neagră după un incident cu un avion de vânătoare rus care a aruncat kerosen peste dronă şi i-a avariat elicea. Washingtonul şi Moscova şi-au atribuit reciproc responsabilitatea pentru incident.

Ruşii îi şicanează tot mai agresiv pe americani deasupra Siriei

Şicanele dintre avioanele de luptă rusești și dronele americane care operează deasupra Siriei au devenit din ce în ce mai frecvente. Generalul Mark Milley a declarat săptămâna trecută că analiștii americani examinează motivele din spatele numărului în creştere de acțiuni agresive ale Rusiei. Unele dintre incidentele din Siria au durat şi până la două ore, au spus oficialii americani.

Miercuri, 5 iulie, trei avioane de luptă rusești au hărțuit trei drone americane care zburau deasupra Siriei. Avioanele rusești au aruncat capcane termice în fața dronelor, forțând operatorii să efectueze manevre de evitare. Un avion rusesc și-a aprins chiar motorul turboreactor, de postcombustie, în fața unei drone americane.

O zi mai târziu, un alt avion de luptă rus a început să arunce rachete flares în fața unei drone americane MQ-9 deasupra Siriei, în timp ce efectua o misiune împotriva țintelor ISIS. A doua zi, un avion rusesc a hărțuit din nou trei drone MQ-9, efectuând 18 treceri la mică distanţă și forțând dronele să reacționeze pentru a evita situațiile nesigure. În urma incidentului, dronele au lansat o lovitură împotriva unui înalt lider al ISIS, potrivit CNN. Iar pe 14 iulie, un înalt oficial american a declarat că un alt avion de luptă rusesc a zburat într-un mod neprofesionist pe lângă o dronă MQ-9 Reaper deasupra Siriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Momentul în care ruşii lovesc o altă dronă americană MQ-9 Reaper. Un SU-35 a lansat "flares" asupra ei şi a avariat-o