Antena Meniu Search
x

Video Ordinul primit de piloţii ruşi pentru a doborî drona MQ-9 Reaper ar fi venit direct de la Kremlin. Moscova a trimis 20 de nave pentru a recupera epava

Piloţii ruşi ar fi primit ordin direct de la Kremlin să prăbuşească drona americană în Marea Neagră, susţin mai mulţi oficiali de la Washington. Moscova continuă să acuze Statele Unite de provocarea incidentului, însă înregistrările video îi contrazic. Imaginile surprind în detaliu cum avioanele de luptă ale ruşilor zboară agresiv în preajma aparatului de zbor al SUA. Rusia recunoaşte însă că doreşte recuperarea epavei cu orice preţ şi ar fi mobilizat 20 de nave în zonă.

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 19:31

Vezi și

În imaginile publicate de Forțele Aeriene ale Statelor Unite, filmate deasupra Mării Negre, se vede cum avioanele de luptă ale ruşilor vin la mică distanţă de drona americană, în timp ce eliberează o cantitate mare de combustibil. Şicanările continuă 40 de minute, timp în care piloţii Moscovei se apropie de 19 ori. Ultimele secunde din filmare surprind şi momentul în care avionul ruşilor loveşte elicea dronei. Armata Statelor Unite nu a mai avut altă opţiune decât să o prăbuşească intenţionat în mare. "Știm că interceptarea a fost intenționată. Știm că şi comportamentul agresiv a fost intenționat. De asemenea, știm că a fost foarte neprofesionist și foarte nesigur", a declarat Mark Milley, președintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii.

MQ-9 Reaper este una dintre cele mai moderne drone militare din lume

Sub protecţia anonimatului, trei oficiali americani au declarat că ordinul de a provoca prăbuşirea dronei americane a venit direct de la Kremlin, de la cel mai înalt nivel. Nu spun însă dacă Vladimir Putin a dat comanda. "Acum luăm în serios orice potențial de escaladare și de aceea cred că este important să menținem liniile de comunicare deschise", a declarat Austin Lloyd, secretarul Apărării SUA. Pusă în faţa evidenţei, Rusia dă în continuare vina pe americani. Serghei Şoigu, şeful armatei lui Putin, susţine că incidentul este rezultatul spionajului aproape de zona de conflict cu Ucraina.  

"Ei ignoră complet faptul că, după începerea unei operațiuni militare speciale, armata noastră a declarat zonele din Marea Neagră, din apropierea ţărmului, ca zone cu acces limitat pentru utilizarea oricăror aeronave. Şi această neglijenţă sfidătoare ne face să credem că partea americană continuă să caute să ne provoace, ca să alimenteze confruntarea", a declarat Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Statele Unite nu vor să divulge locul din care a zburat drona spion deşi presa americană a scris că aparatul fără pilot a plecat din România. Într-un răspuns pentru Observator, comandamentul militar american pentru Europa face doar precizarea că "drona zbura dintr-o locaţie secretă de pe flancul estic al NATO". Pe lângă România, Astfel de drone au fost distribuite de armata americană în Polonia, Grecia şi Turcia. "Statele Unite vor continua să zboare şi să opereze oriunde permite dreptul internaţional", a declarat Austin Lloyd, secretarul Apărării SUA.

Ruşii ar fi început deja operaţiunea de recuperare a dronei. Ucraina susține că o activitate neobișnuită are loc în Marea Neagră. 20 de nave ar fi fost trimise de urgență de către Moscova. "Nu ştiu dacă putem recupera rămăşiţele sau nu, dar cu siguranţă trebuie să încercăm să facem asta", a declarat Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Statele Unite încearcă să domolească avântul ruşilor. Americani spun că au şters deja softul dronei şi că rămăşiţele nu mai prezintă nicio valoare. În plus, recuperarea epavei ar fi aproape imposibilă. "Orice operațiune de recuperare este foarte dificilă pentru oricine la acea adâncime", a declarat Mark Milley. Președintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii.

MQ-9 Reaper este una dintre cele mai moderne drone militare din lume. Este folosită atât în misiuni de spionaj, cât şi luptă încă din 2008. Cu un astfel de aparat de zbor, Statele Unite l-au omorât pe generalul iranian Soleimani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ordinul primit de piloţii ruşi pentru a doborî drona MQ-9 Reaper ar fi venit direct de la Kremlin. Moscova a trimis 20 de nave pentru a recupera epava