Antena Meniu Search
x

O tânără şi-a pus capăt zilelor de teamă să nu îl revadă pe abuzatorul ei, în instanţă, în Anglia. Sora victimei luptă pentru dreptate: "Nu şi-a pierdut viaţa degeaba"

Sora unei tinere, care a ales să-şi pună capăt zilelor de teama că va fi nevoită să îşi revadă abuzatorul în instanţă, luptă acum pentru a face dreptate în memoria ei.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 06.06.2021, 11:28

În imagine: Femeie, victimă a violenței domestice
O tânără şi-a pus capăt zilelor de teamă să nu îl revadă pe abuzatorul ei, în instanţă - Profimedia

Kirsty Robinson vrea să facă dreptate în cazul tragediei surorii ei, care a ales să îşi încheie socotelile cu viaţa după abuzurile fostului ei partener. Tânăra vrea să facă apel pentru schimbarea pedepsei mult prea îngăduitoare pe care agresorul a primit-o şi pentru a se asigura că nicio altă femeie nu va mai trece prin astfel de momente cumplite.

De asemenea, dorește o schimbare a legislației care să fie cunoscută sub numele de Legea Gemmei în memoria surorii ei Gemma Atkinson, care a fost bătută grav de iubitul ei Joseph Falconer.

Atacatorul a fost condamnat pentru vătămări corporale grave și închis timp de trei ani și patru luni în februarie, după ce o hotărâre în instanţă a anulat o acuzaţie mult mai gravă de vătămare corporală cu intenţia de a ucide. Din cauza timpului petrecut în custodia poliţiei, de la atacul din noiembrie 2019, bărbatul ar putea fi eliberat în cursul acestui an.

Familia a promis că va face recurs imediat ce pedeapsa a fost pronunțată la tribunalul de la Maidstone, dar au fost şocaţi să afle că încadrarea de „vătămare corporală gravă” nu este acoperită în Marea Britanie de schema de condamnări nejustificate.

Pe acelaşi subiect

Lansată în 1989, schema permite victimelor infracţiunilor şi familiilor lor să facă apel împotriva sentințelor excesiv de ușoare.

“Am crezut că pot face apel împotriva oricărei acuzaţii, habar nu aveam de limitele acesteia. Nu o vom readuce niciodată pe Gemma înapoi, dar dacă vor schimba încadrarea acuzaţiei de vătămare corporală gravă pentru a fi introdusă în schema de condamnări fără justificare va însemna că sora mea nu şi-a pierdut viaţa degeaba. Ar însemna atât de mult pentru mine ca Legea Gemmei să fie adoptată. Posibilitatea de a face apel la o pedeapsă induglentă de vătămare corporală gravă va face o mare diferenţă pentru alte victime ale abuzurilor domestice, cum ar fi făcut pentru sora mea” a declarat Kirsty, în vârstă de 33 de ani.

Gemma, în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii, a fost atacată de Falconer care a prins-o de gât şi a lovit-o în mod repetat, fracturându-o soclul ochiului și lovindu-i dintele prin buză. Bărbatul de 33 de ani i-a golit cardul, i-a spart televizorul şi a scuipat-o înainte să plece.

O sentinţă ridicol de uşoară

În iulie 2020, femeia a decis să îşi pună capăt zilelor înainte ca procesul să înceapă. Atacatorul a fost iniţial acuzat de vătămare corporală gravă cu intenţie, infracţiune acoperită de schema conamnărilor nejustificate pentru care pedeapsa maximă este pe viaţă.

Serviciul de Procuratură a renunțat însă la acuzații în schimbul celei pentru vătămarea corporală gravă fără intenţie, care are o condamnare de maximum cinci ani de închisoare. Falconer, descris de judecător ca fiind un om „periculos, gelos și posesiv”, a avut șase condamnări anterioare pentru opt infracțiuni.

Pe lângă campaniile pentru Legea Gemmei, familia intenționează să facă apel în privinţa sintinţei extrem de uşoare pe care a primit-o în mod ridicol iubitul abuziv, potrivit Mirror. Au deja sprijinul parlamentarilor locali și al grupurilor de femei și au strâns peste 9.000 de semnături pentru o petiție.

„În cele din urmă, vreau ca Legea Gemmei să intre în vigoare, astfel încât alți oameni să poată obține justiția pe care noi nu o putem primi niciodată” a adăugat Kirsty, din Dartford, Kent.

Gareth Johnson, deputat conservator pentru Dartford, a vorbit despre situația familiei în timpul unui discurs la Westminster Hall, marți trecută, menţionând că este alături de această mişcare şi îşi doreşte de asemenea o schimbare: „Gemma a fost atacată în 2019 de partenerul ei în cel mai josnic mod. El a atacat-o şi în trecut şi avea un ordin de restricţie, dar a ignorat consecinţele şi s-a întors în viaţa şi în casa ei. Această tânără a fost descrisă ca fiind viața și sufletul oricărei petreceri, dar totuși a fost bătută fără milă de Falconer. Familia Gemmei a simțit înțeles că sentința era insuficientă și au contactat biroul meu. Numai în acea etapă li s-a adus la cunoștință că nu există nicio putere de apel”.

Charlotte Kneer, director executiv al organizației de caritate pentru abuzuri domestice RBWA, susţine de asemenea campania pentru Legea Gemmei: „Am fost complet şocată când am auzit despre îngrozitoarele abuzuri suferite de Gemma din cauza lui Joseph Falconer. Nu ne putem imagina decât frica pe care ea trebuia să o simtă faţă de el și teroarea de a da mărturii la proces. O susțin pe sora Gemmei, Kirsty Robinson, în încercarea de a pune în aplicare Legea Gemmei 100%. Sentința pronunțată atacatorului este o insultă insuportabilă și trebuie schimbată. Dacă Legea Gemmei este adoptată, poate familia ei îşi va găsi o liniște; în plus îi va ajuta pe alții în viitor, în numele Gemmei”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » O tânără şi-a pus capăt zilelor de teamă să nu îl revadă pe abuzatorul ei, în instanţă, în Anglia. Sora victimei luptă pentru dreptate: "Nu şi-a pierdut viaţa degeaba"