Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Oamenii cheie înlocuiţi de Kamala Harris dacă va câştiga alegerile. Ar urma schimbări importante de politică externă - WSJ

Alegeri SUA 2024. Dacă Kamala Harris va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, secretarul de stat Anthony Blinken, șeful Pentagonului Lloyd Austin și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan vor fi cel mai probabil înlocuiţi, relatează The Wall Street Journal (WSJ). Cotidianul financiar american mai scrie că sprijinul arătat de Kamala Harris pentru încetarea focului în Fâşia Gaza indică o posibilă schimbare a politicii externe a SUA. Ea a vorbit deschis despre victimele în rândul civililor și criza umanitară. 

de Redactia Observator

la 25.07.2024 , 17:21

Oamenii cheie înlocuiţi de Kamala Harris dacă va câştiga alegerile. Ar urma schimbări importante de politică externă - WSJ
Oamenii cheie înlocuiţi de Kamala Harris dacă va câştiga alegerile. Ar urma schimbări importante de politică externă - WSJ - Profimedia

Potrivit jurnaliștilor WSJ, dacă Kamala Harris va câștiga alegerile, se vor produce modificări puternice în echipa democrată de securitate naţională. Philip Gordon, consilierul ei de securitate națională, ar urma să joace un rol central.

Kamala Harris îi va înlocui pe Anthony Blinken, Lloyd Austin sau Jake Sullivan dacă va castiga alegerile

În timpul mandatului lui Barack Obama, Philip Gordon a fost cel mai înalt oficial pe Europa din Departamentul de Stat. A lucrat ca înalt oficial al Casei Albe pe problemele din Orientul Mijlociu şi s-a remarcat ca fiind profund sceptic cu privire la planurile de înarmare a oponenților președintelui sirian Bashar al-Assad.

Articolul continuă după reclamă

Oameni cheie din mandatul lui Joe Biden, inclusiv consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarulul de stat Antony Blinken și ministrul Apărării Lloyd Austin, cel mai probabil nu vor păstraţi în rolurile lor actuale, au declarat actuali și foști oficiali, citaţi de WSJ. 

Pe acelaşi subiect

Schimbări în politică externă a SUA

Potrivit WSJ, Kamala Harris a fost cel mai înflăcărat susţinător la nivel înalt din administraţia Biden al unei încetări a focului în Fâşia Gaza. Este un semn că dacă va ajunge preşedintă se va afla într-o poziție mai puternică pentru a susține o schimbare a politicii SUA faţă de Israel. Deși a avut grijă să nu-l contrazică pe președintele Biden, ea a susținut puternic, mai mult decât alţi oficiali, limitarea victimelor în rândul civililor și abordarea crizei umanitare din Gaza. 

"Cred că va fi mai înclinată să găsească alte modalități de a pune presiune asupra Israelului dacă situația din Gaza nu se îmbunătățește dramatic", a spus Ivo Daalder, fost ambasador NATO în timpul administrației Obama.

Pe finalul săptămânii Kamala Harris are programată o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care tocmai a ţinut un discurs în Congresul SUA, la care ea nu a participat având programat un alt eveniment electoral. Dar, în cadrul întrevederii ar urma să-i transmită că "este timpul ca războiul să se termine într-un mod în care Israelul este în siguranță, toți ostaticii sunt eliberați, suferința civililor palestinieni din Gaza se încheie și poporul palestinian să se poată bucura de dreptul său la demnitate, libertate și autodeterminare", a spus un consilier al Kamalei Harris.

Kamala Harris urmăreşte să-şi asigure nominalizarea din partea democraţilor pentru a candida în toamnă, prin urmare nu-şi doreşte o confruntare cu Netanyahu, însă nici nu vrea să se lăse pradă criticilor că este slabă în privinţa Israelului, au comentat analişti citaţi de WSJ. 

Kamala Harris nu este lipsită de experinţă. Ea a participat la aproape fiecare discuţie telefonică între Biden și Netanyahu şi au fost în total peste 20, potrivit surselor citate de WSJ. Are de asemenea o relație veche cu președintele israelian Isaac Herzog. Cei doi au avut cinci conversații telefonice începând cu 7 octombrie și s-au întâlnit în persoană la Conferința de Securitate de la München.

Soțul ei, Doug Emhoff, este primul soț evreu al unui președinte sau vicepreședinte al SUA și a fost deschis cu privire la problema antisemitismului în special după atacul Hamas din 7 octombrie

Kamala Harris s-ar putea alinia mai strâns cu progresiştii din Partidul Democrat

Kamala Harris nu a avut ocazia să-și definească propriul brand de politică externă, dar unii observatori spun că s-ar putea alinia mai strâns cu elementele progresiste ale Partidului Democrat și ar putea fi mai înclinată să ofere Israelului un sprijin condiționat de comportamentul său în Gaza și Cisiordania.

Jim Zogby, fondatorul Institutului Arabo-American, care a criticat modul în care Joe Biden a răspuns la războiul din Gaza, a spus că a vorbit cu Harris la telefon în octombrie și a considerat că a demonstrat o "empatie mult mai mare" față de palestinieni decât Biden și alți consilieri ai Casei Albe.

La începutul războiului, consilierii Kamalei Harris au fost îngrijorați de "îmbrățișarea dintre Biden cu ursul Bibi", a spus Steven Cook, analist la Consiliul pentru Relații Externe. "Este o persoană moderată, dar cred că faptul că l-a criticat mai repede și mai vocal pe (Netanyahu) a fost semnalul ei către progresiști", a adăugat Cook. 

În anii petrecuți în Congres, Harris a fost cunoscută mai mult pentru opiniile ei pe probleme interne decât pe cele privind politica externă. Ea a făcut parte din comitetele de informații și de securitate națională, unde s-a remarcat ca o voce liberală de încredere împotriva intervenției militare în Yemen, a vânzărilor de arme către statele din Golf și a celor nominalizați de fostul președinte Donald Trump pentru funcții de conducere în echipa sa de securitate națională. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Oamenii cheie înlocuiţi de Kamala Harris dacă va câştiga alegerile. Ar urma schimbări importante de politică externă - WSJ