Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ofensiva de la Kursk: Ucrainenii au cucerit orașul Sudja și alte zeci de localități limitrofe. Lukașenko face un apel la pace

Ucraina continuă să câştige teren în Rusia şi a anunţat că a capturat oraşul Suja. Trupele lui Zelenski au reuşit să prindă sute de soldaţi ruşi şi să pună mâna pe zeci de vehicule militare inamice. Kievul anunţă că obiectivul este înfiinţarea unei zone-tampon în Rusia, pentru a proteja localităţile ucrainene de la graniţă. Alexander Lukașenko, un aliat-cheie al lui Putin, a îndemnat cele două ţări să pună capăt mai repede războiului, pentru a preveni extinderea conflictului şi în Belarus. 

de Redactia Observator

la 16.08.2024 , 08:06

ofensivă Kursk
Ofensiva de la Kursk: Ucrainenii au cucerit orașul Sudja și alte zeci de localități limitrofe. Lukașenko face un apel la pace - Profimedia Images

Ucrainenii au ocupat întreg oraşul Sudja, dar şi multe alte localităţi limitrofe. "Am înfiinţat acolo un birou al comandantului militar ucrainean. Mai multe alte așezări au fost, de asemenea, eliberate. În total, sunt deja peste 80", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Peste 200.000 de oameni din regiunea rusă Kursk au fost evacuaţi după intrarea armatei Ucrainei. Ieri a venit rândul localnicilor din districtul Glușkov: 20.000 de persoane. Regiunea vecină, Belgorod, a decretat starea de urgenţă.

"Ca urmare a atacurilor teroriste ale forțelor armate ucrainene din regiunea Belgorod, clădirile rezidențiale și infrastructura au fost avariate. Sunt cetățeni uciși și răniți", a declarat Alexander Kurenkov, ministrul rus pentru situaţii de urgenţă.

Articolul continuă după reclamă

Localnicii din Kursk care nu au fost evacuaţi îi privesc, însă, ca pe nişte salvatori pe soldaţii ucraineni. Au primit de la ei ajutoare - conserve de carne, fructe şi apă. Şi autorităţile ruseşti fac tot posibilul să salveze cât mai mulţi civili.

Pe acelaşi subiect

În prima localitate rusă cucerită, o televiziune ucraineană a filmat un moment simbolic - drapelul Rusiei a fost dat jos de pe o clădire. Ajunşi în a doua săptămână a operaţiunii, militarii ucraineni susţin că au sub control 1.150 de kilometri pătraţi. Înaintează cu doi kilometri pe zi.

"Este prima dată când forţele ucrainene au pătruns atât de mult în teritoriul Rusiei. De asemenea, este prima dată după Al Doilea Război Mondial când Rusia este invadată de trupe străine care să îi ocupe teritoriul", a declarat Andrew Meldrum, jurnalist Associated Press.

Peste 100 de militari ruși, capturați de Armata Ucrainei în zona Kursk

Ucrainenii au anunţat că au capturat peste 100 de soldaţi ruşi, zeci de tancuri şi echipamente militare şi au înființat primul birou al comandantului militar pe teritoriul rus, în regiunea Kursk.  

"Avansul nostru în regiunea Kursk merge bine, ne atingem obiectivul strategic. Am mărit semnificativ fondul de schimb pentru țara noastră", a spus Zelenski.

Din regiunile ocupate, ucrainenii au lansat cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului împotriva aerodromurilor din Rusia. Patru baze aeriene, una aflată la peste 600 de kilometri de graniţă, au fost lovite.

Fără răspuns pe frontul de acasă, ruşii atacă furibund la Doneţk. În Pokrovsk, oraş strategic, au avut loc 58 de ciocniri în 24 de ore între cele două armate. Iar o balerina cu dublă cetăţenie, rusă şi americană, a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru că a donat 50 de dolari unei organizaţii caritabile din Ucraina.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Ofensiva de la Kursk: Ucrainenii au cucerit orașul Sudja și alte zeci de localități limitrofe. Lukașenko face un apel la pace