Antena Meniu Search
x

Oferea sfaturi parentale pe YouTube, dar acasă era un monstru. O mamă din SUA a primit 60 de ani de închisoare pentru că şi-a forţat copiii să trăiască ca într-un lagăr

O mamă din Utah, Ruby Franke, ale cărei sfaturi parentale aspre au făcut-o influentă pe YouTube, având peste 2 milione de urmăritori, a fost condamnată la închisoare pentru abuz asupra copiilor. Ea a primit pedeapsa maximă, fiind acuzată că le-a refuzat copiilor hrana, apă, îngrijire, chiar şi paturi pentru a dormi, transmite BBC, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 07:00

Oferea sfaturi parentale pe YouTube, dar acasă era un monstru. O mamă din SUA a primit 60 de ani de închisoare pentru că şi-a forţat copiii să trăiască ca într-un lagăr
- X

Ruby Franke, în vârstă de 42 de ani, şi-a cerut scuze cu lacrimi în ochi în faţa instanţei în timp ce îşi afla soarta. Ea a pledat anterior vinovată pentru că şi-a înfometat şi abuzat copiii. Ea a compărut împreună cu fosta sa parteneră de afaceri Jodi Hildebrandt, 54 de ani, care a primit o sentinţă identică.

Ruby Franke are peste 2 milioane de urmăritori pe YouTube

Judecătorul le-a condamnat la patru pedepse cuprinse între unu şi 15 ani fiecare. Pedepsele se vor executa consecutiv şi reprezintă maximul pentru fiecare acuzaţie, conform legii din Utah. Cât timp va ispăşi fiecare dintre ele în cele din urmă va fi stabilit de comisia de eliberare condiţionată a statului. Franke va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a face apel la această decizie.

În instanţă, procurorul Eric Clarke, din Utah, a declarat că doi dintre copiii lui Franke, în vârstă de 9 şi 11 ani la momentul respectiv, trăiau într-un "cadru asemănător unui lagăr de concentrare" şi a numit-o o ameninţare semnificativă pentru comunitate.

Pe acelaşi subiect

"Copiilor li s-a refuzat în mod regulat mâncare, apă, paturi în care să doarmă şi practic toate formele de divertisment", a declarat Clarke. În instanţă, Franke era în lacrimi în urma sentinţei. Ea şi-a cerut scuze faţă de copiii ei şi a spus: "Eram atât de dezorientată încât am crezut că întunericul este lumină şi că ceea ce este bine este rău". "Am fost condusă să cred că această lume este un loc rău, plin de poliţişti care controlează, de spitale care rănesc, de agenţii guvernamentale care spală creiere, de lideri bisericeşti care mint şi poftesc, de soţi care refuză să protejeze şi de copii care au nevoie de abuzuri", a spus ea.

Cele două femei au fost arestate în august 2023, după ce fiul subnutrit de 12 ani al lui Franke a ieşit pe o fereastră din casa lui Hildebrandt din Ivins, Utah. Poliţia a declarat că copilul a fugit apoi la casa unui vecin şi a cerut mâncare şi apă. Avea laceraţii de la faptul că a fost legat cu o frânghie, potrivit înregistrărilor poliţiei.

Arestările au marcat sfârşitul unei cariere lungi şi controversate pe YouTube. Franke a adunat peste două milioane de abonaţi la canalul său 8 Passengers, pe care l-a început în 2015. A fost o perioadă de boom pentru vloggerii de parenting, iar ea a declarat pentru un post de ştiri local că filmările cu familia ei au ajutat-o să "trăiască în prezent şi să se bucure de copii". Videoclipurile ei arătau o familie suburbană mormonă tipică, care face şcoală acasă, găteşte, mănâncă şi discută împreună.

Dar fanii au început să devină suspicioşi în 2020, când unul dintre fiii ei a menţionat că a fost forţat să doarmă pe un sac de fasole timp de şapte luni. Telespectatorii de pe YouTube au răscolit arhivele ei şi au evidenţiat alte metode tulburătoare şi controversate folosite de Franke - cum ar fi reţinerea mâncării, ameninţarea de a tăia capul unui animal de pluş de jucărie şi "anularea" Crăciunului ca pedeapsă.

O petiţie iniţiată de o persoană care cerea o investigaţie a strâns mii de semnături şi a fost chemată agenţia de protecţie a copilului din Utah, deşi nu a fost luată nicio măsură legală la momentul respectiv. Franke şi soţul ei au respins iniţial criticile şi au spus că unele dintre clipurile lor au fost scoase din context.

Însă canalul a început să scadă în popularitate şi a fost şters în 2022, în acelaşi an în care Franke şi soţul ei s-au separat. Franke a început apoi să apară în videoclipuri YouTube postate de doamna Hildebrandt - consilier şi antrenor de viaţă - pe site-ul ei, ConneXions Classroom. Departe de cameră, însă, copiii lui Franke erau supuşi unor abuzuri şi mai dure.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Oferea sfaturi parentale pe YouTube, dar acasă era un monstru. O mamă din SUA a primit 60 de ani de închisoare pentru că şi-a forţat copiii să trăiască ca într-un lagăr